


JAGUAR I-PACE
Pris fra: 649 900
Testbil: 830 000
Bagasjerom: 638/1435
Vekt: 2133 kg
Motor: 294 kW/400 hk
Batteri: 90 kWt
Oppgitt rekkevidde WLTP: 47 mil
Biler solgt/registrert: I underkant av 3000.
Venteliste: 1000 får bil i år, 2000 på venteliste. Bestiller du i dag kan du få bil i 2. kvartal 2019.
Bilen for alle som er lei av Tesla, mener mange. Moderne, dristig og tøff i formspråket. Stor rekkevidde, god plass og komfortabel både iforsetet og baksetet. Kanskje den ideelle hyttebilen i Norge? Jaguar var helt fantastisk, om litt tung, og elendig sikt bakover. En av testsjåførene sier: Bilen som gav meg mest «go’følelse», med den beste opplevde kvaliteten.
I 2018 er situasjonen en ganske annen. «Rekkeviddeangst» var i finalen da Språkrådet skulle kåre årets nyord i 2013, men nå er det snarere på vei over i fremmedordboken. Er det fortsatt slik at en bil som går på fossilt brennstoff er det eneste saliggjørende om du har lang og tung vei til hytta? Og er det riktig at elbil er uaktuelt hvis du har mye last og mange passasjerer? Dette ønsket vi å finne ut av, og lånte med oss fem helt ulike elbil-modeller. Jaguar I-Pace, Tesla S, Nissan Leaf, Hyundai Kona og Opel Ampera betjener helt ulike målgrupper, men er alle aktuelle også som hyttebiler. Dersom Hyttemagasinet hadde vært et motorblad, kunne vi skrevet mye og henrykt om fem «testbiler» som imponerer. Vi kunne valgt å skrive innsiktsfullt om akselerasjon, touchpaneler og knotter, innstillinger, kjøremodus og stereoanlegg med studiolyd. Men vi har i stedet fokusert på hva disse bilene har å tilby når du skal fra A til Å – der A og Å ligger mange mil fra hverandre. Og vi har forestilt oss hvordan du skal klare å transportere 5 personer, bagasje og kanskje proviant til hele følget.
Det viktigste først: Rekkeviddeangsten. Tesla har i mange år vært helt enerådende på elbiler med rekkevidde på 50 mil, pluss/minus. Så kom nyheten om Opel Ampera. For ganske nøyaktig to år siden ble det skrevet mye om Opels nyvinning, med omtrent samme rekkevidde som Tesla (50m mil), men til en helt annen og overkommelig pris. Plutselig var det mulig for Hvermannsen å kjøpe elbil med hytterekkevidde.




NISSAN LEAF
Pris fra 246 000 kroner
Testbil 295 000 kroner
Bagasjerom: 420/1165 (med stereo)
Vekt: 1505 kg
Motor: 110 kW (150hk)
Batteri: 40 kWt
Oppgitt rekkevidde WLTP: 27 mil
Biler på veien: 8.816
Venteliste: Biler leveres fortløpende. Enkelte forhandlere har biler på lager, slik at du kan oppleve å få bil omtrent på dagen.
Norges mest solgte elbil, og en suksess over flere år. Leaf fremstår som litt mer moderne etter ansiktsløftingen. Holder seg godt i pris, og vil uproblematisk kunne håndtere en familie på 4 – men kanskje ikke 5..? De ekstra kronene en del av de andre bilene koster, er de verdt det? (En kunde kjøpte nylig bil hos forhandler i Oslo. De kunne levere bil raskt og kunden tok turen til hovedstaden for så å kjøre hele 1700 km hjem til Kautokeino etterpå. Turen tok to dager, men kunden var strålende fornøyd)
Nissan Leaf har vært salgsleder i mange år, og leveres nå med godt over 35 mil faktisk rekkevidde. Og så har nyhetene kommet som perler på en snor: Hyundai Kona hadde en stund over 20 000 på liste. Jaguar I-Pace får masse skryt både for design og rekkevidde, mens Kia Niro snart leveres i Norge. Og da har vi ikke glemt storselgere som E Golf, BMW i3, Renault Zoe og Mercedes B-klasse. Rekkeviddebekymring handler kanskje først og fremst om psykologi. Jeg har selv vært elbil-sjåfør i mange år, og er svært glad i min lille eUp – en liten kvikkas fra VW som først og fremst egner seg til korte turer. Da jeg kjørte Nissan Leaf i Hyttemagasinets test, ble jeg først litt nervøs da jeg så at det bare var 50 km igjen på tanken. Nesten tom…! Helt til jeg kom på at det ville betydd halv tank i min eUp, og fortsatt mange bekymringsløse kilometer.
Mange av Hyttemagasinets abonnenter har delt sine erfaringer med oss, og noen finner du i denne reportasjen. Men konklusjonen synes ganske klar: De aller fleste kjører elbil til hytta uten å tenke altfor mye på om el-reservene holder hele veien. Nettverket av ladepunkter er nå såpass godt utbygget at man finner gode løsninger i kombinasjon med en helt nødvendig kaffepause.



HYUNDAI KONA
Pris fra: 315 000
Testbil: 325 000
Bagasjerom: 332/1114
Vekt: 1685
Motor: 150 kW (204 hk)
Batteri: 64 kWt
Oppgitt rekkevidde WLTP: 48,2 mil
Hengerfeste: Nei, men utredes
Biler på veien: ca. 500
Når kan du få bil?: Hvis du bestiller i dag – 2020
En trendsettende ny bil – billig, med stor rekkevidde og masse utstyr inkludert. En liten SUV som bør appellere til mange småbarnsfamilier. Et åpenbart minus per i dag er leveringstiden, men testpanelet var enstemmige i at dette er en bil som har fått fortjent oppmerksomhet.
Et av ankepunktene mot elbil har vært fraværet av hengerfeste, men nå kommer det også. Tesla X (ikke med i denne testen) og Jaguar I-Pace leveres med mulighet for henger, mens de ennå ikke er avklart om Kia Niro får muligheten. Og Hyundai-importøren forteller at muligheten utredes også for Kona. I så fall betyr det at også billigere modeller leveres med hengerfeste, og flere kommer ganske sikkert. Men fortsatt er det tilfelle for de fleste at du må stappe inn det du skal ha med i bagasjerommet.
I en tid med tidlige hybridbiler var batteripakken til irritasjon; den tok mye av plassen du gjerne skulle hatt til bagasje. Men elbilene har batteriet i bånn uten at det stjeler plass i bilen. Dermed handler det om tilgjengelig volum. Vi hadde tatt med oss mye pikk-pakk: Kofferter, bagger og ryggsekker. Såpass mye at vi var sikre på at ingen av bilene ville klare å svelge unna.
Der tok vi feil.
Tesla S minner mer om en sportsbil enn en røff og romslig doning med plass til mye. Men den rommet faktisk alt uten å måtte ta i bruk rommet under panseret foran. Opel Ampera rommet minst, men den stiller jo heller ikke i klassen «store familiebiler». Et ektepar på hyttetur kan legge ned baksetet og får plass til det de ønsker, og vel så det. Titt på bildene i denne reportasjen så ser du hva vi måtte sette igjen av bagasje.




TESLA S
Pris fra: Model S 75D starter på 650 620 kroner.
Pris testbil: 1 142 729 kroner.
Bagasjerom: 895/1795
Vekt: 2241
Motor: 568 kW/772 hk
Batteri: 100 kWt
Rekkevidde WLTP: 46 mil
Helt i front på utviklingen av den moderne elbilen. Har satt en ny standard for batteriteknologi, gir en strålende kjøreopplevelse selv om baksetet ikke står helt i stil med resten av bilen. Men medaljen har også en bakside, som for eksempel ventetid på verkstedene. Litt irriterende med alt på en skjerm, og ikke helt intuitivt å forstå (selv med over 30 minutter instruksjon). Vi syntes nok alle at det er svært uvant ikke å skulle slå bilen av med en start/stopp-knapp når man forlater den.
Vi lot oss imponere over alle biler i testen. Gode å kjøre, strålende hvert til sitt bruk. For mange i testpanelet var dette debuten i en Tesla, og dommen var ganske entydig: En fantastisk kjøremaskin. Komfortabel, massevis av «trøkk», litt i overkant kanskje..? 0-100 på 2,8 sekunder er nesten litt latterlig, og i hvert fall helt unødvendig i Norge selvfølgelig. Innvendingen var baksetet som ikke var særlig godt å sitte i over tid. Litt benkefølelse.
Jaguar etterlot inntrykket av en solid, robust SUV. Du sitter høyt, du har full kontroll over en stor og tung bil, men det er likevel kraftreserver i overflod. Ikke noe sedat der i gården… Dog innvender samtlige sjåfører at sikten bakover var svært dårlig, og når ryggekameraet har regnet bort skal du være forsiktig i revers…
Der Tesla varter opp med en cockpit så full av funksjoner på touch-panelet at det tok over en halvtime å få det forklart av forhandleren, var Nissan og Hyundai et kjærkomment gjensyn med knapper og hjul som kunne betjenes. For noen i testpanelet var det en prøvelse på enkelte biler å lete seg gjennom menyer for å utføre selv en helt enkel oppgave.
Man er for eksempel vant til at hendlene ved rattet oftest er ordnet i et visst system som synes å basere seg på en slags enighet i bransjen. Stor var derfor overraskelsen da jeg skulle skru på vindusviskerne på Teslaen: Det førte til at jeg satte bilen i fri, mens vindusviskerne forholdt seg helt rolig (vindusviskerknappen viste seg å være så godt som det eneste «manuelle» på denne bilen – en bryter du må vri på blinklyshendelen..).
Man lar seg lett imponere av varme i rattet, luft i førersetet, heads up-display, p-plassgjenkjenning osv. Men for en hytteeier er det lite relevant. En av de mest fancy funksjonene på Tesla var forøvrig denne: Når du skal inn den humpete siste biten til hytta, kan du heve bilen (som har luftfjærer). Neste gang du kjører samme veistumpen gjenkjenner bilens GPS at du er der og gjør det automatisk. Kult nok, men neppe kjøpsutløsende…




OPEL AMPERA
Pris: 349 900
Testbil: 349 900
Bagasjerom: 381/1274
Vekt: 1616 kg
Motor: 150 kW/204 hk
Batteri: 60 kWt
Rekkevidde WLTP: 38 mil
Det som for to år siden representerte en revolusjon i kombinasjonen pris/rekkevidde må plutselig finne seg i å være «en av mange». Leveringsproblematikk og prisøkning var et skudd for baugen for Opel. For Hyttemagasinets sjåfører fremsto bilen som litt skuffende; litt trang og med tynne seter.
Det slo meg testhelgen at det er pussig når elbiler leveres med alt tenkelig og utenkelig av elektroniske duppeditter. Man skulle tro at manuelt sparer elektrisitet. Men det stjeler kanskje ikke så mye strøm, tross alt? En slags konklusjon må være: Rekkeviddeangst er en saga blott, nå handler det snarere om leveringsangst. En del av disse bilene er blitt så populære at ventelistene er lange. Så lange at du risikerer at det er kommet nye modeller med større rekkevidde før du får bilen du egentlig bestilte. Sprøtt nok har du kunnet kjøpe Hyundai Kona på finn.no for 100 000 kroner over nybilpris.
(Artikkelen er publisert i 2018 – modeller, spesifikasjoner og priser kan ha endret seg).
