Det amerikanske firmaet Fontenay har spesialisert seg på gjenbruk av gamle vintønner. De leverer gulv, benkeplater og møbler av eikefatene som ikke lenger brukes til vinlagring.
Fatene blir naturlig nok håndplukket, og eikestavene sorteres i ulike kvaliteter: Innsiden av fatene får en helt spesiell patina på grunn av nærkontakten med vinen, utsiden av tønnene blir naturlig nok også noe helt for seg selv med merkene etter metallbåndene som har holdt tønnene sammen. Og topplokket på fatene kan bli lekre bordplater der produksjonsstemplene forteller sitt tydelige språk om at dette er ganske spesielt.
Det skal nevnes at dette ikke er veldig billig, men på den annen side får du møbler eller gulv som ingen andre har: For benkeplater betaler du ca. 6 000 kroner per m2 – for gulv er prisen «bare» drøyt 2 000 kroner per m2. Møbler er spesialbestilling og har egne priser.
Arcus bruker fatene i akevittproduksjonen. Akevitten lagres på brukte sherryfat som rommer 500 liter innkjøpt fra området rundt Jerez i Spania. Whisky og Cognac er fatmodnet fra leverandørenes side men ettermodnes på store «liggere» av eik som rommer 7000 liter. (Liggere er store tretønner som ikke er beregnet på transport). I tillegg har Arcus egenproduserte likører som modnes på 350 liters cognac-fat og 2200 liters liggere. Vinen kommerfor det meste tappeklar og fat-lagres ikke hos Arcus. Noe svinn skal det være i modningsprossen fordi treverket puster («englenes andel») selv om fatet er lekkasjefritt. Materialene som foretrekkes er hvit amerikansk eik til lagring av akevitt, da den opp-fyller deres fysiske og kjemiske krav til eika. Cognac og likører lagres mest på fransk eik. Spansk eik brukes også i akevittproduksjonen. Det er lenge siden Vinmonopolet solgte gamle eikefat. De var tidligere ettertraktet, ikke minst for oppsamling av regnvann på hytter. Da Fuhr i Grimstad la ned produksjonen gikk folk mann av huse for å sikre seg gamle fat. Bøkkerverkstedet hos Arcus lager ingen kommersielle produkter for salg, men er til stede på Trebåtfestivalen i Risør for å holde bøkker-tradisjonen i hevd og skape oppmerksomhet rundt faget. |
I Norge hører det med til sjeldenhetene at noen velger bøkkerfaget som yrkesretning. Arcus på Hasle i Oslo har ansatt tre stykker som hovedsakelig jobber med å holde fat-parken i orden og fri for lekkasjer. Fatreparasjonene består blant annet i å erstatte defekte staver, bunner og bånd med materialer fra tilsvarende fat slik at fatet ikke skifter karakter etter reparasjon.
Arne Jøran Øyan har aldri sett maken til produktene hos amerikanske Fontenay:
– Dette er veldig spennende, og produktene ser virkelig ut til å være resultat av skikkelig håndverk, sier han.
– For å få til dette må stavene gjennom en «steamingprosess» der de varmes opp for å kunne formes slik man ønsker. Vi gjør akkurat det samme, men for oss dreier det seg stort sett om å bøye stavene; ikke rette dem ut.
Når produktene fra Fontenay har en ganske stiv pris er det ikke veldig rart. Ikke bare skal de bearbeides for et helt annet bruk, men det er også et faktum at det er en forsvinnende liten del av eiken som kan brukes:
– Produksjonsmåten gjør at vi kan bruke mindre en 20% av det vi begynner med. Kvist er fy-fy, og siden alle trær har greiner sier det seg selv at problemene er mange, sier Øyan.
– Alt vi lager utføres med håndkraft – ingen maskiner kan gjøre dette, sier han.
Sjekk på denne siden, og se om du kanskje får lyst på noe selv. Tenk bare når gjestene dine spør om hva du har behandlet gulvet med – og du kan svare rødvin..!
Norsk produksjon dreier seg nå hovedsakelig om tønner til nedlegging av fisk og fiskeprodukter – og også produksjon av gaveartikler, firmagaver osv. Men tønner til vinproduksjon er en saga blott.
Sjekk disse sidene hvis du er interessert:
www.fjordtynna.no
www.magnarmosaker.no
www.bokker.no
Noen liker ikke merker på det fine gulvet. Andre elsker det.
Gulv eller møbler; du kan få det du vil ha.
Merkene etter tønnebåndene blir til kreative mønstre i gulvplankene.
Det er vel ikke alle som har en så voksen vinkjeller, men fint er det jo!