Litt trist, litt kos

November kan være både høst og vinter på en gang, litt avhengig av hvor i landet du befinner deg. Trærne har allerede forberedt seg på måneder uten lys, vann og varme og kvitterer med vakre farger. Og kanskje skal du ta konsekvensen av det:
All mulig grunn til å gjøre som alle født i november-stjernetegnet Skytten:
Se lyst på livet (selv om det er mørkt ute)
Lag en fargesprakende og dekorativ bladkrans. Det skulle ikke være vanskelig å fylle en stor pose med høstblader. Alt du trenger er hyssing og ståltråd. Stikk bladene på ståltråden som perler på en snor. Bladene skal sitte så tett som mulig, så mange som mulig, og kanskje trenger du litt hjelp fra hyssingen. Bøy ståltråden til en krans så har du noe å glede deg over.
Og om du ikke er av den nevenyttige «gjør-det-selv»-typen kan du jo satse på en flettekrans fra stekovnen i stedet. Oppskrift har du sikkert selv, men for sikkerhets skyld, her er en fra tine.no:
- 50 g gjær
- 100 g smør
- 3 ½ dl melk
- 1 dl sukker
- 1 ts kardemomme
- 11 dl hvetemel (ca.500g)
FYLL:
- 100 g smør
- 4 ss sukker
- 1 ss malt kanel
SLIK GJØR DU DET:
- Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret og hell i melken. La blandingen bli lunken og hell den over gjæren. Rør til gjæren er oppløst. Ha i sukker, kardemomme og så mye mel at deigen slipper bollen og blir glatt og smidig. Begynn heller med litt for lite mel enn for mye.
- La deigen heve under plast på lunt sted til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
- Ha deigen på bakebordet og elt den lett. Kjevle den til et rektangel som måler ca. 20 x 40 cm. Smør mykt smør på leiven, dryss over kanel og sukker, men ikke helt ut til kantene. Rull deigen fast sammen fra langsiden.
- Til denne oppskriften på hjemmelaget kringle trenger du et stekebrett med bakepapir. Sett stekeovnen på 200 °C.
- Legg den på stekeplate dekket med bakepapir, med skjøten ned. Form «pølsen» til en sirkel. Klipp ca. 1 cm tykke biter, nesten gjennom «pølsa», brett tilbake vekselvis til høyre og venstre. Hev kringlen under plast på et lunt sted i ca. 20 minutter.
Pensle med sammenvispet egg og stek i ca. 15 minutter. Avkjøl kringlen på rist. Ha eventuelt på litt melisglasur før servering.
Om du trenger
mer å glede deg over i november nevner vi i fleng:
- Lansering av årets Beaujolais
- Farsdag
- Større skisteder åpner noen av bakkene allerede i november