Now Reading
Når storebror ser deg på hytta

Når storebror ser deg på hytta

  • – Jeg kan sitte hvor som helst i verden og ha detaljoversikt over alt som har med varme og styring av lys, sier Roger Samdal.

+1
View Gallery

Tekst og foto: Arve Henriksen

– Se her, sier Roger Samdal.
På det solide spisebordet fra Dokka bondemøbler åpner han skjermen på sin bærbare mac.
Det han skal vise oss illustrerer hva han selv mener er halve moroa med at den 83 kvadrat meter store hytta hans på Beitostølen for noen kan fortone seg som en middels avansert kommandosentral.
Inntil i fjor sommer hadde dataingeniøren, som mange hytteeiere flest, benyttet seg av en enkel ring-hytta-varmløsning.
– I løpet av disse årene har jeg ofte ønsket å ha hatt styring på mer enn bare varmen i hytta. Så da dette systemet i fjor sommer begynte å feile, begynte jeg å se på hvilke type teknologier som faktisk fantes, sier Samdal.
Men tilbake til demonstrasjonen ved spisebordet.

Noen dager tidligere, på en av sommerens få gråværsdager, satt trønderen på kontoret i Oslo. Plutselig ramlet det inn en e-post. Avsender var ett av hans fire utendørskameraer på den selvtegnede hytta.

 

Se haren hoppe

Det han fikk se ga han umiddelbar lyst til sporenstreks å kaste seg i bilen og dra til fjells. For på dataskjermen åpenbarte det seg en liten hareunge som spratt rundt på hytteterrassen, uten det minste tegn til å la seg affisere av å bli filmet.
– Det er klart det er litt i overkant hårete at jeg kan sitte hvor som helst i verden, og via en PC eller mobilen få servert levende bilder av en liten hareunge utenfor hytta mi, sier han.
Etter lengre tids uttesting av hva som fantes på markedet, falt valget på et strømstyringssystem fra Eaton Electric på Ryen utenfor Oslo.
Det ble starten på et teknologisk fjelleventyr for herr Samdal.

Nå trenger han ikke lenger bekymre seg for om han husket å skru av vannpumpen eller kaffetrakteren før han dro, og lukket han egentlig vinduet på soverommet, og sto lyset på badet på?
– Det ble til at jeg brukte hytta som en prøveklut for å se hva denne Smart Hus– teknologien egentlig var god for. På grunn av min bakgrunn så ligger det litt i blodet dette å teste ut ny teknologi, sier han.
Ved hjelp av Eaton XComfort kan han nå styre varme og strøm i samtlige rom i hytta via mobiltelefonen eller iPaden. I tillegg varsler ulike sensorer om mulig røykutvikling, vannlekkasjer, eller hvis vinduer eller dører åpnes.
Egne fuktsensorer på gulvet ved oppvaskkum og oppvaskmaskin, gjør at Samdal får melding hvis det skulle oppstå en vannlekkasje. Da vil han enkelt kunne stenge vannet til hytta ved hjelp av en magnetventil.
Måtte ha alt. – Det ble litt sånn at det ene tok det andre. Derfor gikk jeg like godt for hele pakken. Systemet gjør også at hvis noen åpner terrassedøren eller et vindu, så går panelovnene automatisk i frostsikringsmodus. I tillegg har jeg ulike bevegelsessensorer i hytta, sier han.

 

Alt er trådløst

For et lite trent teknologisk øye er det ikke mulig å se at hytta bugner over av tekniske ingredienser.
– Det som er fint med dette systemet er at alt er trådløst. Dessuten slapp jeg å bytte ut alle panelovnene, her fantes det kompatible plug-in-løsninger for ovnene. Det hadde vært litt voldsomt hvis jeg måtte bytte ut alle ovnene, sier han.
En liten sentral gjemt i et av kjøkkenskapene mottar all informasjonen, som igjen sender dette videre til Samdal via 4G-nettet.
– Dermed kan jeg sitte hvor som helst i verden og ha detaljoversikt over alt som har med varme og styring av lys.
Inne i stuen henger også et kamera, det aktiveres når det er bevegelse i hytta. Vel å merke når hytta ikke er i bruk.
– Det hender jeg låner bort hytta, da har gjestene sagt at de pleier å legge en serviett over dette kameraet. Det har jeg sagt er helt greit. Selv om dette kameraet ikke sender ut bilder når hytta brukes, så er det noen som synes det er litt ubehagelig, sier han.
Der det kun er det ene inne i hytta, tar han derimot igjen så det monner utendørs. På utsiden befinner det seg ikke mindre enn fire avanserte kameraer fra Axis som gir krystallklare bilder av alt som beveger seg utenfor hytteveggene.

See Also

 

Sikter mot toppene

– Da jeg skaffet disse kameraene, så lurte hyttenaboen på om jeg ikke kunne vende ett av disse opp mot hans hytte. Dermed kunne han få følge med på det som skjedde rundt hans hytte. Da inngikk vi en avtale, jeg vendte ett opp mot hans hytte. Så fikk jeg montert ett kamera på loftet på hytta hans som peker ned mot min hytte, humrer Samdal.

Et annet kamera peker ut mot Jotunheimen. Dette kan hvem som helst logge se inn på via Samdals egne nettsider.
– Kameraene er primært montert av sikkerhetsgrunner. Likevel er det noe med å kunne sitte på kontoret en gråværsdag og lengte seg tilbake til en tur innover Jotunheimen, sier han.
Hytta, som naturlig nok bærer navnet Harebu, sto ferdig for åtte år siden, og rommer soveplass til ni personer. Fra hytteterrassen på 900 meter over havet kan Samdal skue i retning syv av Norges fjelltopper over 2000 meter.
Han understreker at hytte-naboene på forhånd ble orientert om at kameraene ble montert. Utsiktskameraet er faktisk et spleiselag mellom naboene. Nå har kameraet på samdal.com nærmere 6000 unike bruker hver måned.
– Alle i hyttefeltet her vet at jeg er i overkant teknisk interessert. Det handler om å finne en god balanse. Noen vil sikkert si at dette er i overkant, men jeg ba naboene si ifra hvis de følte dette ble ubehagelig. Jeg har ikke fått noen klager ennå, selv om det har vært noen som har lurt hvor langt ned mot hytta de kan gå uten å bli filmet, sier han med et smil.

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top