Utsiktspunkt i hytteveggen
Utsiktspunkt i hytteveggen
Utsiktspunkt i hytteveggen
Utsiktspunkt i hytteveggen
Utsiktspunkt i hytteveggen
Utsiktspunkt i hytteveggen
Utsiktspunkt i hytteveggen
Utsiktspunkt i hytteveggen
Utsiktspunkt i hytteveggen
Utsiktspunkt i hytteveggen
Utsiktspunkt i hytteveggen
Utsiktspunkt i hytteveggen
– Bare se etter en stor, rød firkant midt på veggen.
Beskrivelsen i forkant kunne ikke vært enklere. Samtidig var jeg spent der jeg kjørte oppover bakken mot hyttefeltet, det hørtes jo unektelig også litt rart ut? Men der, på den ene svartmalte ytterveggen, lyser en innfelt sitteplass i rødt. De avrundede hjørnene står som en myk kontrast til de ellers stramme linjene på hytta.
– Typisk Tommie Wilhelmsen. Jeg smiler mens jeg leter etter en plass å parkere i snøværet, og gleder meg til å ta den arkitekttegnede hytta nærmere i øyesyn.
– Vi elsker fjell og friluftsliv, og hadde drømt lenge om å få oss en hytte. Det kunne være alt fra en enkel koie, til en med mer komfort. Siden vi begge jobber mye var tanken på å ha helt fri når vi skulle på hytta veldig forlokkende, så valget falt på det siste, forteller hytteeierne, Sonja Hauan og Trond Nilsen. I dag kunne de ikke vært mer fornøyd med avgjørelsen.

Helikoptersjekk
Gode venner tipset om at det skulle reguleres noen nye hyttetomter i Svandalen, ikke langt unna skitrekket. I et par år hadde familien leid en leilighet i Sauda, og var etterhvert blitt godt kjent i området. Like fullt ønsket de å gå grundig til verks når først avgjørelsen skulle tas. Flere ganger gikk turen opp i det som skulle bli det nye feltet, de så seg ut tomten de likte best og begynte så smått planleggingen. Utsikten var bare helt fantastisk. Men hva med solforholdene?
– Jeg er helikopterpilot og var så heldig at jeg fikk flere turer inn til Saudaområdet i denne perioden. Da benyttet jeg anledningen til å fly over tomten for å sjekke solforholdene. Mens helikopteret hang der i lufta, kikket jeg på klokken og noterte meg tidspunkter for når solen var på ulike steder. Og selvsagt også når den gikk ned bak fjellene. Det hjalp oss i den videre prosessen med arkitekten.
De elsker å være ute, samtidig kjennes det like godt hver eneste gang å returnere til basen, tenne i peisen og kose seg med bøker og god mat.
I et magasin hadde Sonja og Trond bitt seg merke i et hus på Sola som de likte godt. Arkitekten bak var Tommie Wilhelmsen, en nasjonal og internasjonalt kjent Stavanger-arkitekt som har tegnet flere prisbelønte bygg. Han kunne kanskje være rett mann for dem? Etter første møte var de solgt.
– Vi ga ham ganske frie tøyler, men hadde noen innspill på hva vi var ute etter. Hytta måtte være nøytral og ligge fint nede i terrenget. Og så ville vi ha naturen inn, og da i flere betydninger. Hytta skulle åpne seg mot knauser og trær utenfor med store vindusflater, men vi skulle også – bokstavelig talt – ta naturen inn. Siden det er mye bjørk i området, så vi for oss at bjørk ble ett av materialvalgene inne.
Arkitekten var med inn til Sauda på befaring og kom opp med seks skisser. Etter en del justeringer av form, skulle den godkjennes hos kommunen. Hytta vakte unektelig oppmerksomhet.
– I kommunen var det noen som hadde sett tegningene og som sa at «dette blir Saudas styggeste hytte», ler Sonja.
Det kunne vært morsomt å vite hva de mener i dag.

Strøkne detaljer
Hytta ble heldigvis godkjent og arbeidet kunne starte opp. En flink snekker fra Jæren var med under hele prosessen, sammen med lokale entreprenører fra Sauda. Byggearbeidet skapte både glede og frustrasjon for de involverte.
– Samtlige gjorde en kjempejobb. Vi er veldig godt fornøyd med arbeidet. Her er det ingen A4-løsninger, likevel er det til fingerspissene elegant utført. Alle spilene, de avrundede hjørnene og buene, det var ingen enkel oppgave, men jeg tror de likte utfordringen. Trond peker ivrig opp hvor tak og vegger møtes, fullstendig uten ujevnheter.
Hytta er bygget for samvær og ro. Den har mange gode sitteplasser og samlingspunkter.
Innslag av bjørk er gjennomgående i hele hytta, på både spiler og finérplater. Forhåpentlig vil de beholde sin lyse farge i mange år. En takkasse er pepret med hull av varierende størrelse, litt som en sveitserost. Ut av hullene strømmer det lys, en idé Sonja hadde fanget opp i ett av de utallige magasinene som er pløyd de siste årene. Hytta er bygget i vinkel, med kjøkken, stue hovedsoverom, bad/badstue i den ene delen, to soverom, bad og TV-stue i den andre fløyen. Tilsammen 112 godt utnyttede kvadratmeter.
– Ikke visste vi at det var så mange valg å ta i en byggeprosess, men det har vært utrolig gøy å holde på med dette. Hytta ble et skikkelig kjæresteprosjekt. Vi satt i timesvis på kveldene og planla, det var ikke få liter kaffe og vin som gikk med i denne perioden.

Naturlige samlingspunkter
Til jul for tre år siden stod hytta endelig klar, da hadde byggeprosessen tatt nærmere to år.
– Det ble en uforglemmelig jul. Vi hadde med oss gjester og skulle lage julemiddag, men oppdaget fort at vi manglet det meste, fra potetskreller til smørsmelter. Jeg husker at jeg smatt inn på Europris fem minutter før stengetid for å tak i kålrabistamper og vannkaraffel. Akevitten ble servert i eggeglass. Vi fikk en fantastisk jul med masse improvisasjon!
Siden har det blitt jul på hytta hvert eneste år. Og selvsagt påske. Og sommerferie. Nevnte vi helger? Familien blir bare mer og mer knyttet til hytta, Sauda og naturen i området. Her boltrer de seg i fjellet året rundt, i vintersesongen gjerne med randonee-ski på beina. Ellers blir det langrenn, toppturer og lange fjellturer sommerstid. På dager med dårlig vær lokker butikker og kaféliv i sentrum. De elsker å være ute, samtidig kjennes det like godt hver eneste gang å returnere til basen, tenne i peisen og kose seg med bøker og god mat.

Hytta er bygget for samvær og ro
Den har mange gode sitteplasser og samlingspunkter. Kjøkkenet er veldig praktisk, og plasseringen gjør at matlaging oppleves som en felles øvelse. Om sommeren kan vi åpne opp de fire meter brede foldedørene på begge sider, på den måten får vi et utekjøkken.
– Tommie Wilhelmsen har en tydelig signatur. Et lekkert utrykk med sine myke linjer rundt hjørner og i taket. Badstuen og sittegruppen ute er typiske for ham. Han var opptatt av å finne oss i intervjuer, hvem vi var og hvilke behov vi hadde.
– Selv om hytta ble en tidkrevende prosess med mye å forholde seg til, var det også veldig spennende. Nå leker vi med tanken på om vi skal engasjere arkitekt når vi snart skal bygge nytt hus i Stavanger.
Tommie Wilhelmsen:
Arkitekt Tommie Wilhelmsen driver sitt kontor med base i Stavanger. Kontoret ble etablert i 2002, og har i dag 3 ansatte.
Satsningsområdene er private boliger og hytter. Det lekne og visuelle vektlegges like stor verdi i designprosessen som det praktiske og tekniske. Målet er samtidsvarende og moderne arkitektur, men samtidig gode, varige og tidløse boliger for beboerne.
Tommie Wilhelmsen har fått en rekke utmerkelser, blant andre Sola kommunes byggeskikkpris i 2014 for en hytte utenfor Stavanger. Han er også kjent for å ha tegnet utsiktspunktet Stegasteinen i Aurland, en 3,3 meter bred og 31 meter lang gangbro.