Now Reading
Turparadis i Trollheimen

Turparadis i Trollheimen

  • I fjellbygda Nerskogen i Rennebu kommune, knappe to timer sør for Trondheim, har Torfinn Schiefloe og familien skapt sitt hytteparadis.

+8
View Gallery

Tekst: Ellen M. Lundring Foto: Helene Mariussen

Friluftsfamilien kunne ikke ha fått et bedre utgangspunkt enn hytta på Nerskogen. I hyttefeltet Minillkåsen, 700 meter over havet, ligger stavlafthytta fra 2012. Hytta Falkfangerhø i oppstuggu-stil ble opprinnelig bygd som visningshytte av det lokale hyttefirmaet Lund Hyttebygg, i likhet med flere av hyttene i feltet. Da Torfinn Schiefloe og familien var på visning påskeaften for fem år siden, tok det ikke lange tiden før avgjørelsen var tatt.

– Tidligere brukte vi mine foreldres hytte, som er en gammel hytte med dårlig vanntrykk og en utedo som er bunnfrossen hele vinteren. Derfor hadde vi tre kriterier da vi skulle kjøpe hytte: Det skulle være innlagt strøm og normale vann- og toalettfasiliteter der, og vi skulle kunne feire jul der. Denne hytta hadde alt. To dager etter hadde vi kjøpt hytta. Det er den beste investeringen vi har gjort, forteller Torfinn og legger til at på hytta er de garantert snø på julaften. Her ligger snøen fra midten av november til ut i mai.

1. mai flyttet han, kona Sara og døtrene Benedicte (13) og Andrea (16) inn med feltsenger og pappkasser.

– Det var ekstremt gøy at hytta var tom slik at vi kunne starte med blanke ark.

For å innrede hytta gikk Torfinn og kona demokratisk til verks ved å lage hver sin scrapbook med idéer til stil og innredning. Etterpå sammenlignet de bildene og fant ut at 90 prosent var sammenfallende. Begge ønsket den gode hyttefølelsen og at det ikke skulle se ut som hjemme. Under innredningen har de gått for kvalitetsmøbler i varme rød- og bruntoner

– Stuebordet, TV-bordet og skjenken kommer fra Kistefos. Det samme gjør alle sengene. Sofaen og stolene er fra Living. Spisebordet i massiv eik er også kjøpt hos Living, spisestuestolene er norskproduserte jærstoler.

Over spisebordet henger et nydelig blikkfang i form av en 12-armet taklysestake, formet som et vikingskip, fra Frank Smed på Oppdal.

– Den brukes mye om vinteren og varmer enormt, forteller Torfinn.

 

Lokalprodusert stavlaft

Selve hytta er av klassisk stavlaft med bunn- og toppramme i massivt tre. De 20 cm tykke laftede veggene består av lokalt tømmer fra tingvollregionen. Hytta er på 100 kvadratmeter, hvorav stua og spisestua er 30 kvadratmeter. Takhøyden på hele fire meter gir et åpent, men samtidig lunt uttrykk og god romfølelse. Som en forlengelse av oppholdsrommet følger en romslig overbygd terrasse. Tre soverom og loftstue med lesekrok i tillegg gir god plass til familien og jakthunden Arwen (2). Med ett mål tomt har også familien nok av tumleplass ute.

– Vi har brukt mye tid på uteområdet, så det skal ikke være noen grunn til å sitte inne på godværsdagene, forteller Torfinn Schiefloe, og legger til at de setter pris på at det er godt med rom mellom hyttene i feltet. Minst ett mål skiller de om lag 50 hyttene i det store luftige området, som stort sett består av myrdrag.

Også utendørs har de valgt lokalt håndverk og materialer. Skiferen utenfor hytta kommer fra et lokalt skiferbrudd i Trollheimen, bare 10 km unna, og utemøblene er fra Aune Trevare AS i Ålen.

 

Trygt og komfortabelt

Som salgssjef i Sikom, Norges største leverandør av «ring-hytta-varm-løsninger», har Torfinn selvsagt også lagt forholdene til rette for trygghet og komfort på hytta. Ved hjelp av en GSM sentralenhet har han full kontroll over temperaturen på hytta gjennom panelovner og gulvvarme, samt innbruddsalarm, røykvarsler og varsel om eventuelle strømbrudd. Alt styres via en app på telefonen. Systemet er også tilgjengelig for hytter uten strøm, hvor varmekilden for eksempel er olje- eller gassovn. Men man er avhengig av et solcelle- eller vindanlegg som gir 12V strøm, i tillegg til GSM-dekning.

See Also

– Løsningen betyr mye for ungene også. Når vi kommer opp hit, sliten etter en uke på skole og jobb, er hytta allerede varm når vi kommer hit. Da er det bare å begynne å lage mat med en gang. Vi tenner bare opp i peisen fordi det er koselig, forteller Torfinn, som også får høre at kundene hans bruker hytta mer som følge av løsningen.

Selv bruker Torfinn hytta så ofte han kan, men med tenåringsdøtre har han akseptert at noen helger må tilbringes hjemme på småbruket i Hegra. Men med bare to timers kjøretur til hytta i Trollheimen, er det gode hyttelivet aldri langt unna.

 

Yrende dyreliv rett utenfor veggen

– Det beste med å være på hytta er å stå opp tidlig og gå ut med hunden og se på at naturen våkner. Det er et rikt dyreliv her og i sommer har vi hatt en harefamilie på fire boende utenfor hytteveggen. Vi har også hatt hekkende tårnfalk, haukugle og tretåspett her, forteller friluftsmannen, som også er en habil hobbynaturfotograf. Bildene som dekorerer veggene på hytta er hovedsakelig tatt av han selv på familiens mange turer i området.

Torfinn har jaktet rype siden han var 15 år, og for 16 år siden ble også kona bitt av basillen. Med hytta som base er det ikke langt til jaktområdene. Døtrene har ikke arvet jaktinteressen, men med skiløyper, fiskevann, badekulp, turterreng, bær- og soppområder i omegn venter opplevelsene alltid rett utenfor døra for familien. Viktige stikkord er kaffekoking, pølsegrilling og vaffelsteking på bålet.

– Jeg er født og oppvokst med å være mye på tur med en turglad far og bestefar. Nå er vi selv en aktiv familie som gjør det vi kan ute, forteller Torfinn Schiefloe.

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top