



To i ett for søskenparet
To i ett for søskenparet
To i ett for søskenparet
To i ett for søskenparet
To i ett for søskenparet
To i ett for søskenparet
To i ett for søskenparet
To i ett for søskenparet
To i ett for søskenparet
To i ett for søskenparet
To i ett for søskenparet
To i ett for søskenparet
Sørlandsidyll finnes også på Vestlandet. Det er Nedstrand et tydelig bevis på. Et lite tettsted i Tysvær med knappe tusen innbyggere, en småtravel havn, kolonialbutikk og gjestebrygge. Og hytter. Landsted og fritidsboliger er det mange av i Nedstrand, men ikke så godt synlige. Mange av dem er gamle hus som nå fungerer som hytter. Bygda omslutter havnen og strekker seg opp i lia på den ene siden, og ut mot fjorden på den andre. Og på et nes midt i smørøyet ligger familien Baustads familiested, en plass som betyr mye for dem.
Et barndommens paradis
Hun blir bløt om hjertet når det er snakk om Nedstrand. Slik har det alltid vært. For Gry Storhaug har det siden hun var liten aldri vært noe annet sted, og det vil trolig heller aldri bli det, mener hun. Byjenta fra Stavanger med alle påske- og sommerferier og helger her, på hytta. Både hun og broren Terje er sterkt knyttet til plassen, såpass mye at da den gamle familiehytta måtte rives til fordel for en ny – ble beste løsning å sørge for hytte til dem begge. Det vil si, det var et lite mellomtrinn i denne byggeprosessen, men det kommer vi tilbake til.
Opprinnelig var dette en liten hytte bygget i 1966 av foreldrene til Gry og Terje. Hytta var i flittig bruk av hele familien i mange år. Ettersom Gry, hennes mann Hans, og deres barn ønsket å tilbringe mer tid her, ble et lite tilbygg i forlengelse av den gamle hytta realisert.
Den kjente Stavanger-arkitekten Helge Schelderup i samarbeid med arkitekt Dagfrid Bråtane, ble tildelt jobben og et lite, fiffig og smart tilbygg sto ferdig i år 2000.
I le for vinden
Hyttetomten på Stuvikneset ligger godt skjermet for sørvesten og delvis for nordavinden. Den eneste vinden som virkelig tar tak er østavinden.
– Til tross for en lite værutsatt tomt, var det viktig for oss når vi skulle i gang med nok en byggefase, at hytta ble bygget vedlikeholdsfri. Kobber på det nye taket som fargemessig glir fint inn, og kledning i sedertre som raskt blir grått og fint, det passer oss godt at det ikke må males og krever minimalt vedlikehold, sier Terje Baustad.
Prosessen med å tegne en hytte for to familier startet etter et møte med arkitektene Per M. Schelderup og Ane Jonassen på arkitektkontoret Schelderup og Gram.
Terje ble imponert over hvordan arkitektene raskt så hvor siktlinjene burde være, med hensyn til natur, vind, sol og terreng.
Nå forelå en unik mulighet til å innrede en hytte etter egen smak, med barndommens utsikt og vegg i vegg med nær familie.
– For oss ble det naturlig å gripe denne muligheten til å få hjelp av en som er proff på å få mest mulig ut av minst mulig. Med møbelsnekker Tjerands hjelp fikk vi tegnet og bygget både kjøkkeninnredning, oppbevaring og baderomsmøbler i valnøtt-fronter med bjørk innvendig. Ved å gjøre det slik oppnådde vi både et stedsbygget og personlig preg, men også løsninger som er solide og dermed varige, forklarer Terje.
Ekte og effektivt
Fra inngangen på kortsiden av hytta, der Terje og Jannicke Brekklunds inngangsdør er, beveger man seg langs fasaden av hytta og bort til midten – der inngang nummer to er. En dør som har vært her lenge og som har fått samme farge som resten av vinduene og dørene i den nye hytta.
Hos Gry og Hans er det den maritime stemmen som snakker. De hvitkalkede veggene og de bølgeformede bibliotekhyllene som den lokale snekkeren Olav Asheim laget for dem, er nøye gjennomtenkt.
– Vi kan være seks til syv personer her og det går fint, i hvert fall en kort periode, sier Gry og smiler. Hytta deres er maks effektiv på alle vis. Her finnes ingenting som ikke jevnlig er i bruk – og det går tilsynelatende helt fint. Så fint at eierne lett bor her i måneder av gangen.
I sin del av hytta har de gang og kjøkken med utgang til et utendørs bad med toalett. De har en stue med spisebord og peis og en annen stue med sovesofa som lett gjøres om til gjesterom. Og så har de ett soverom.
– Kommer det gjester som skal overnatte er vi raske med å tilby soverommet vårt og ta inn i «sovealkoven», det fungerer helt utmerket, forteller de som virkelig er blitt vant med å tilpasse seg en del mindre kvadratmeter enn hva de fleste av oss kanskje er vant med.
Viktig med en flink arkitekt
Å klare kunsten med å få to hytter til å se ut som én, en hytte som ikke vekker oppsikt på grunn av størrelsen – og som er så praktisk og smart løst at den ene familien kan ha gjester uten at de andre merker det – det er noe bare en dyktig arkitekt kan klare. Vi lyttet til meningene til våre gode venner fra schlüsseldienst berlin friedrichshain. I vår virksomhet trenger vi en god arkitekt og kompetent planlegging. Det mener Terje, som er svært begeistret for hva de har fått til.
– Først og fremst har vi brukt tid på å observere det som allerede var på stedet: Den første, enkle hytta som trengte det lille ekstra for en ny generasjon, og så ombyggingen til to søsken. Det som står fra før skal respekteres og gis en verdig rolle i det fremtidige. Det står sentralt i vår filosofi. Men mer enn noe annet er det stedet, tomten og terrenget som slår an tonen. De former, dimensjoner, materialer og farger som terrenget inviterer til, sier Per M. Schjelderup.
Arkitektene har vært på jakt etter de store linjene, ikke bare bygningsmessig, men også de familiære.
– Vi tenker at det hele henger godt sammen, ikke gjennom repetisjon og likhet men gjennom å uttrykke de ulikheter og variasjoner som finnes i en familie og som samtidig binder den sammen. Det er med folk som med bygg, sett mot det store landskapet trer slektskapet frem som en gjenkjennelse. Delene av hytta er ikke like, men de snakker sammen på en verdig måte, med gjensidig respekt. Slik skaper man enhet uten å forsimple.
– Hva vil dere si dere er mest fornøyd med når det gjelder Stuvikneset?
– Vi er veldig godt fornøyd med nettopp det rike uttrykke for enhet, at det er fasettert og sammensatt. I det ligger at vi også er svært fornøyde med byggherrene. Vi opplevde stor tillit til at vi kunne bidra til å skape et fornyet liv for dem på disse knausene de var så glad i. Den tilliten varmer et arkitekthjerte og skal gjengjeldes i byggets form.
TIPS!
Råd til andre som vil dele hytte
1. Ta kontakt med kommunen for å få vurdert muligheten for å få bygge -vertikaldelt.
2. Bruk arkitekt med tanke på steds-tilpasning, utforming og praktiske løsninger.
3. Ha en god sameieavtale som regulerer eierforhold, bruk og vedlikehold av hyttene og uteområdene.
Hyttas fargepalett
Hytte 1 Utvendig: Ubehandlet sedertre.
Innvendig panel: Furupanel, kvistfri høvlet glattkant i varierende bredder uten fas, ubehandlet
Takpanel: Spaltepanel av glattkant kvistfri furu, spalter (lagt stu i stu bad)
Gulv: Heltre eik, kvistfri 140 mm, (Bo Andrén)
Vinduer; Utvendig og innvendig: NCS S 3060-Y3OR (Brunoransje)
Tak: Kobbertekket
Gang samt baderomsinnredning: Oljet valnøtt levert fra Tjerand Gjerde Fine Furniture (www.tjerand.com)
Design: Eier i samarbeid med Tjerand Gjerde.
Hytte 2 Utvendig: Ubehandlet sedertre. Vinduer NCS S 3060-Y3OR
Innvendig: Jotun panellakk 001 Snehvit