Now Reading
Sommerlig Sørlandsidyll

Sommerlig Sørlandsidyll

  • Huset er fra 2008 og bygd i gammel sørlandsstil. Øya er så liten at de går rundt den på 10 minutter. Et sommerparadis, synes familien på Furuholmen. 

+11
View Gallery

Tekst: Heidi Westerlund  Foto: Gudrun Egebø

Furuholmen ligger mellom Mandal og Lindesnes, og har vært et idyllisk og tradisjonsrikt feriested med en ettertraktet campingplass for sør- og vestlendinger i over 40 år. På øya ligger også Engerviks fiskefabrikk, og det er kun noen få fastboende på øya i tillegg til alle hyttegjestene.
Elin Mørk Øvsthus og Andreas Øvsthus, med barna Klara på 6 og Sofia på 9 år, kjøpte sommerhuset sitt på Furuholmen i 2008 da prosjektet var nytt.

 

Nytt sommerhus på gammel ferieøy

– Vi ønsket oss et feriested på Sørlandet, forteller Elin. – Og da vi kom over prosjektet på Furuholmen syntes vi det var så godt som perfekt. Andreas har familien sin i nærheten, så for oss er det en fin måte å kombinere sommerferie med familiebesøk.

Kravene vi stilte til huset og beliggenheten var at det skulle være komfortabelt, gjerne litt gammeldags i stilen, ligge i ly, ha gode solforhold og ha en skjermet uteplass. Øya er ikke større enn at vi går rundt den på ti minutter, det er det rene paradiset for barna sommerstid, nesten som «Vi på Saltkråkan», smiler hytteeieren.

De 65 husene er bygd med tanke på de gamle sørlandsbyene, de er malt i gamle farger som hvitt, okergult og rødt, og har ulik størrelse og form. Alle har god adgang til sjøen, og det er flere flotte badeplasser på øya. De fleste husene har flott utsikt utover sjøen og skjærgården, og fra alle husene er det kort vei til brygger, badebukt og sandstrand. For dem som har barn er det lekeplass i nærheten. Øya er bilfri, det er parkering i underjordisk garasje.

 

Ferieidyll

– Vi forelsket oss i svabergene og landskapet, sier Elin, – og ønsket ikke å la denne sjansen gå fra oss. For oss var det et godt valg. Om morgenen går vi ut med kaffekoppen i hånden, og foran oss slår den vakre utsikten seg ut i full blomst. Vi ser utover mot Svinør, og befinner oss langt unna all verdens larm og støy. Om morgenen går barna til den lokale kiosken som er åpen om sommeren og kjøper fletteloff og varme fiskekaker av den hyggelige tyske eieren. Om kvelden tenner vi bål, griller marshmallows og forteller historier mens solen går ned i horisonten. Vi lyser etter krabber, og jentene koker krabber på fjellet. Det er så godt å ha tid til å være sammen, det er viktig for barna. Vi lever ikke etter klokken, men etter lyset. Det meste av tiden tilbringer vi utendørs. Vi har en gummibåt som jentene bruker på egen hånd og drar ut til øyer hvor vi snorkler, dykker, bader og padler kajakk. Vi sykler mye rundt i området, og har et «eget» ferskvannssted, Stemmen rett ved Vigeland, hvor vi bader og dusjer.

Endret interiøret

Hytta har en grunnflate på 74 kvadratmeter, og inneholder i første etasje to soverom, bad, gang, innvendig og utvendig bod. I annen etasje er det stue og spisestue med åpen kjøkkenløsning, ett soverom og hems. Ut fra stua er det en deilig, usjenert terrasse.

Huset ble levert nøkkelferdig, forteller Elin. – Men vi foretok mange endringer i interiøret før vi følte at stedet var vårt, i vår egen stil; Gulvene, panelet, flisene, kjøkkeninnredningen, ja det meste ble byttet ut. Snekkerfirmaet vi brukte spraymalte panelet. Trappen ble tettet og malt hvit, og gulvene ble også malt helhvite.

See Also

 

Litt gammelt, mye nytt og gjerne noe blått

Elin og Andreas har vært flinke til å holde en ensartet, lett romantisk, lett maritim stil i interiøret med fargetoner i hvitt, beige, blått og grått.

– Fargemessig tok vi utgangspunkt i det store skapet vi kjøpte hos Olivias hus i Mandal, og dels i servisene og de jeansblå putene, forteller Elin. – Skapet var det første møbelet vi kjøpte til huset. Vi er glad i rolige, duse farger, ikke noe voldsomt. De sterkeste fargeinnslagene er det vel jentene som står for i rommet sitt, smiler Elin.

Blandingen av noe gammelt og mye nytt gir hytta et personlig preg, og eiernes gode smak har gjort hytta til et vakkert smykke.

– Vi ønsket oss en romantisk stil som samtidig var moderne og bruksvennlig, og ikke minst barnevennlig, det var vel det aller viktigste. Vi er godt fornøyd, og koser oss veldig her nede, sier Elin. – Vi starter sesongen ved påsketider, og avslutter når sommerferien er på hell. Men vi har også feiret jul her. Vi har familie her, og kombinerer gjerne hyttebesøk med familiejul. Det blåser en god del, det er fascinerende å se på når høststormene koker sjøen. Da ser man skjærene, og øyene som står og bruser.

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top