Now Reading
Optimal idyll på Ringsaker

Optimal idyll på Ringsaker

  • Lise-Lene og Svein Høiby var lokalkjent og svært glad i området. Da hyttedrømmen skulle realiseres var valget enkelt; Det var her hytta skulle bygges!

+5
View Gallery

Tekst: Heidi Westerlund  Foto: Siw Sandberg Holter

Ljøsheim i Ringsakerfjellet er en liten perle i fjellheimen som er relativt lite utbygd med hytter. Området ligger en times kjøretur fra Hamar og ca. 30 minutter fra Lillehammer og Sjusjøen, og er kjent for sine gode jakt- og fiskemuligheter. Det er også flotte muligheter for turer til fots og på ski i fjellet både sommer, høst og vinter. Ringsakerfjellet har et av Norges best utbygde løypenett, og alpinbakken ligger også i nærheten.

 

Her og ikke noe annet sted

Lise-Lenes foreldre og besteforeldre hadde tidligere hytter i samme område, og Lise-Lene vokste nærmest opp på fjellet. I tillegg har hennes far hytte i gåavstand fra hytta i dag, og den nære kontakten til området fra barndommen var grunnen til at paret var så sikre i sin sak; Her skulle drømmehytta bygges, ikke noe annet sted. De syntes at området oppfylte alle kriteriene de hadde satt for hyttas plassering. – Vi er veldig glad i naturen her oppe, forteller Lise-Lene.

– Det vennlige, myke fjellområdet, og naturens skjønnhet med gode muligheter for småfugljakt, fiske og friluftsliv, bidro til at hele familien vår falt for området. Det er en optimal idyll her oppe med muligheter for ørretfiske både i elver og vann. Sauene beiter rundt hytta hele sommeren, og om høsten plukker vi multer. Hytta er i flittig bruk av hele familien til alle årstider, og alle sammen storkoser seg her oppe. Malmtømmer fra Estland.

– Noen venner av oss hadde tidligere bestilt hytte fra firmaet Tender i Estland, så vi var ikke veldig skeptiske til å bestille fra samme sted, forteller Lise-Lene.

– Alt gikk da også veldig bra. Svein og jeg tegnet hytta sammen, sendte tegningene til Tender, og fikk oppdateringer med bilder om hytteprosjektet vårt hver uke. 19. juni 2008 ble tomten hogd og planert. Ved hjelp av familie og gode venner støpte vi grunnmuren og gjorde alt grunnarbeidet.

7. september kom to semitrailere fra Estland med den håndlaftede tømmerhytta, og tømmerkassen ble montert opp på grunnmuren. Tømmeret som ble brukt er håndplukket malmfuru. Det var en gledens dag; drømmen om egen hytte gikk endelig i oppfyllelse! Hytta har et bruktsareal på totalt 117 kvadratmeter, og består av inngangsparti, stue/spisestue med åpen kjøkkenløsning, bad/dampbadstu, tre soverom med hemser til overnatting, to boder, teknisk rom og to små mellomganger.

I to av soverommene er det bygd hemser til overnatting for barnebarna. Hytta har innlagt strøm, det elektriske anlegget er skjult, og det er vannbåren varme i gulvene. Iherdig egeninnsats. Helgen 12.-14.september innkalte Lise-Lene og Svein til ny dugnad, og familie-medlemmer og gode venner stilte villig opp på ny. Gutta la tak og jentene beiset hytta utvendig.

– Alle frihelger og ferier det kommende året gikk med til jobbing på hytta, forteller Lise-Lene.

– Vi slipte blant annet alt det innvendige tømmeret selv. Jeg fant noen bilder i et interiørmagasin av en hytte hvor veggene var behandlet med en spesialblandet farge i linolje, og tok kontakt med leverandøren, en malermester i Trysil. Det resulterte i en tur til Trysil hvor vi hentet flere spann med olje blandet i akkurat den fargen vi ønsket oss. Linoljen påførte vi veggene både med kost og filler. Vi bestilte hamret, røkt og oljet eikegulv til alle rommene fra Parkettpartner i Brumunddal. I inngangspartiet la vi Ottaskifer som vi bestilte fra Gudbrandsdal Steinindustri AS.

– Gruepeisen designet vi selv, og vi fikk en lokal murmester til å utføre murerjobben. Vi valgte å la hytta være fri for gulv- og taklister da vi syntes at uttrykket ble renere uten lister, og vi er veldig fornøyd med den avgjørelsen. Helgen 5.-6. mars 2010 hadde vi den aller første overnattingen i hytta. Målet var å bli helt ferdige til påske samme år, og det rakk vi! Påsken ble feiret med barn og barnebarn i ny hytte.

See Also

 

Familieidyll

Våre to døtre, Karianne og Lillian, og svigersønner, Nils Johan og Anstein, har alle bidratt til at hytta er blitt en realitet. Det eldste barnebarnet, Julie på 7 år, var med under hele byggeprosessen, og etter hvert kom også Jonas på 4. I etterkant har Lillian fått to barn, Kristine og Emma, som også har blitt glad i hytta. Påskeaften er årets høydepunkt med påskeskirenn og andre aktiviteter for små og store. Da inviteres familie og gode hyttenaboer til påskemoro uavhengig av vær. Hytta har blitt et idyllisk samlingspunkt for kjernefamilien.

Lise-Lene lever og arbeider med interiør. Sammen med kollega Anne-Elisabeth Liberg, som i dag er på besøk, jobbet hun hos Hødnebø på Rudshøgda i 20 år. Da butikkene ble nedlagt over hele landet, ønsket de to driftige damene å fortsette med interiør, og i dag driver de interiørstudioet Rom for Rom Interiør AS. De jobber mot utbyggere og private kunder og kommer gjerne tidlig inn i byggeprosessene.

– Flere og flere kunder trenger og ønsker rådgivning, også privat, sier Lise-Lene. Fullendt. Det var ingen tvil hos hytte-eierne hvilken stil de ønsket i hytta på Ringsakerfjellet; Klassiske møbler, dempede farger, heltre innredninger på kjøkken, bad og soverom og lekkert utformede lamper i tre. Fargeskalaen i interiøret går i muldvarpbrunt, beige, grått og krem. Det er en smakfull og harmonisk fargeblanding som er valgt, de vakre fargene har en slående likhet med fargene utenfor vinduene. Riktigere kunne det ikke blitt.

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene i interiøret, hver enkelt gjenstand og hvert enkelt møbel er kjærlig plukket ut med tanke på kvalitet, minner og funksjonalitet. Her er nyervervelser, og antikke skap og bord i fin harmoni. Innbydende sofaer står plassert mot hverandre i stua med myke puter og pledd, det er her gjestene synker ned med et glass god rødvin etter en lang dag på tur. Høy trivselsfaktor.

– Roen og freden senker seg når vi låser oss inn i hytta fredag kveld etter en lang arbeidsuke, forteller Lise-Lene. – Her oppe ser vi ikke på tv, men leser bøker og snakker sammen. Vi fyrer i peisen og nyter et glass god rødvin mens vi lytter til stillheten og teller stjerner på himmelen. Vi er begge glad i å lage mat, og koser oss med det etter en god tur i skogen. Min mann er morgenfugl, ler Lise-Lene, – den ypperste luksus jeg kan tenke meg, er å våkne lørdag morgen og høre at Svein har fyrt opp i ovnen, til knitringen av veden går jeg ut i stua og setter meg foran peisen med strikketøyet mitt og en kopp god kaffe, jeg elsker å bare være her, avslutter hytteeieren fornøyd.

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top