Now Reading
Nordmarkas «Jotunheimen»

Nordmarkas «Jotunheimen»

  • Mylla har hverken alpinbakker eller afterski. Likevel har det snøsikre skogsområdet lengst nord i Nordmarka alltid hatt et attraktivt sus over seg, både blant politikere, finanselite og hvermannsen. 

+20
View Gallery

Mylla er et vann nord i Nordmarka, på grensen mellom Lunner og Jevnaker kommune i Oppland. Vannet ligger på 496 moh.

 

I mange år var det byggeforbud for oppføring av nye hytter på Mylla. Dette førte til at folk nærmest gikk mann av huse de få gangene en av de gamle hyttene langs Myllavannet ble lagt ut for salg. Og prisene ble deretter.

Da Lunner kommune i 2001 valgte å regulere 50 nye hyttetomter var det så oppsiktsvekkende at det attpåtil ble omtalt som en stor nyhet i Aftenposten.

Mye har skjedd siden den gang. I dag har de to kommunene Jevnaker og Lunner samlet regulert over 200 nye hyttetomter i ulike felt rundt Myllavannet.

– I feltet som heter Mylla Panorama er det regulert 31 tomter, 21 av disse er nå ferdig utbygd. Samtidig er vi i gang med å få regulert et nytt felt lenger vest med 44 nye tomter. Sammen med et tredje felt skal det komme 120 hytter totalt der oppe, sier Simen Norheim, arealplanlegger i Jevnaker kommune.

Enda større satses det i Lunner kommune. De to kommunene deler på området som er blitt omtalt som «Nordmarkas Jotunheimen». Her har Lunner  nærmere 100 nye tomter ferdig regulert fordelt på fire ulike felt, Nordstrandkollen, Brattvoll, Bratholt og Ohre/Snålen.

På Myllakollen, med storslagen utsikt ned mot Viggern, er alle tomtene solgt. Lenger ned i lia, i Brattholt, ligger det 37 reguleringsklare tomter. 15 av disse er allerede solgt.

 

Kun Mylla var aktuelt

– For meg var det egentlig ikke noe annet alternativ enn Mylla. Jeg hadde vært her på en hyttetur med noen venner for mange år siden. Allerede den gang slo det meg at dette hadde vært et fint sted å ha hytte, både sommer som vinter, sier Beate Wilhelmsen (60).

Sammen med ektemannen Tore Petter Gulbrandsen (66) flyttet de i 2017 inn i hytta de har kalt «Beatorpet», etter å ha kommet over en annonse på Finn.no om ledig tomt på denne kollen.

– Jeg hadde vel kun vært her oppe på en dagstur en gang. Selv om jeg ikke er den helt store skiløperen, så visste jeg at det gikk faste skibusser fra Oslo opp hit. Det jeg falt for da jeg kom opp hit var den åpne fine naturen, samt nærheten til Oslo, sier Gulbrandsen.

I begynnelsen vurderte ekteparet fra Nordstrand å bestille en ferdighytte. Til slutt endte de opp med å kontakte en arkitekt.

Det var i dette området at Fridtjof Nansen lå i «treningsleir» foran sine strabasiøse polarferderslutten av forrige århundre.

– «Bestillingen» var at vi ønsket fire ganske like store soverom, slik at våre tre barn kunne ha hvert sitt når de var her oppe. Så ønsket vi et stort bad, badstu og et kjøkken med en øy midt på hvor vi kunne være sosiale mens vi laget mat. Egentlig hadde jeg også lyst på et lite bibliotek, jeg er veldig glad i bøker, sier Beate.

Biblioteket ble med drømmen. Derimot har arkitekten utnyttet utsikten for alt den er verdt gjennom store åpne vindusflater, både på stue, kjøkken, soverom og bad.

– Vi synes resultatet ble både litt vilt og tøft. Vi nyter å sitte i vindusposten her eller ute på terrassen og bare se ut, sier paret.

Med bakgrunn fra kvenbygda Børselv i Vest-Finnmark, finner Beate også nære forbindelser til historien på Mylla.

– Mylla var ei finnebygd fra 1600-tallet, og mange finske navn eksisterer fortsatt, sier hun.

På vestsiden av Myllavannet ligger det i dag nærmere 400 hytter, svært mange er fra 50 og 60-tallet. Nybyggingen til tross, interessen er fortsatt svært høy de gangene noen av de eldre hyttene legges ut for salg.

 

2,3 mill. over takst

I 2011 ble ferieeiendommen til Oslo Havns fagforening solgt for 11,2 millioner kroner, dette var 8,3 millioner kroner over takst. I fjor høst ble en tømmerhytte ved Myllavannet, fra 1946 på 74 kvadrat, med utedo, solgt for 8,8 millioner kroner. Taksten var på 6,5 millioner kroner.

– Mylla er først og fremst vakkert, og kort fra Oslo og Gardermoen. Man kan sykle frem og tilbake om sommeren, og gå på ski frem og tilbake til byen om vinteren. Den aller fineste helgen er å gå hjemmefra byen lørdag morgen, og komme tilbake til utgangspunktet til søndag middag med 80 km i beina og en hyggelig lørdagskveld i midten på Mylla, sier Knut Brundtland, sønn av tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland. I likhet med sin mor er også han hytteeier i området.

Mylla ble ofte omtalt som Oslos nærmeste vinterparadis for rike hytteeiere og mange av hyttene har tilhørt og tilhørerfortsatt kjente navn som Gro Harlem Brundtland, Hanne Harlem, Håkon Lie, rederne Pål Caspersen og Morits Skaugen jr. med kone Grace Reksten Skaugen.

– Familiens historie på Mylla går tilbake til 1940-tallet da mine besteforeldre kjøpte en liten tømmerhytte i skogbrynet ovenfor jordet på Bratvold Gård. Hytta ble bygget ut på 70-tallet for å huse en stadig voksende familie. På 80-tallet kjøpte min onkel og tante egen hytte nede ved vannet, og i 1987 brukte min far arven han mottok av farfar til å kjøpe en liten hytte, sier Brundtland.

Jevnaker og Lunner kommuner  deler på området som er blitt omtalt som «Nordmarkas Jotunheimen».

Denne hytta ble senere bygget på i flere runder, og er den hytta som Gro Harlem Brundtland og ektemannen Arne Olav i dag fortsatt bruker, forteller sønnen.

Den gamle hytta etter besteforeldrene er det tidligere justisminister Hanne Harlem som har overtatt.

– Av mormor og morfars 4 barn har altså 3 kjøpt egne hytter der oppe. Og jeg som tredje generasjon har fulgt i samme spor, det samme har foreløpig også en fetter og en kusine, sier han.

Hytta til den tidligere landsmoderen er behørig omtalt i norske medier. Historien forteller blant annet om grunneieren på tur på egen eiendom som ble stoppet av statsministerens egne sikkerhetsfolk midt inne i skogen.

– Både Gro og jeg bruker hytta som sosial arena, både for kolleger, venner og familie. Det har også vært regjeringsmedlemmer der, særlig hos Gro, men også hos meg, forteller Brundtland junior.

Med ett unntak er det enkeltstående hytter det er regulert for på Mylla.

See Also

 

Formo-løypa

Unntaket heter Nordstrandkollen. Her har grunneier Kjell Kjørven allerede reist et tømmerbygg med syv leiligheter fra 64 til 115 kvadratmeter. I første byggetrinn er det planlagt totalt fire like tømmerbygg. I tillegg kommer det ett bygg til med fire leiligheter og en skistue.

I det første bygget er tre av leilighetene solgt. En av kjøperne er Synøve Brox (60) og Jack Waitz (71). De flyttet inn i fjor sommer. Det aktive paret vet å benytte seg av de milevis av skiløypene som strekker seg rundt i området, godt ivaretatt av Mylla løypelag, en gang igangsatt av skiheltene Ivar Formo og Odd Martinsen. Løypa som strekker seg opp fra Åssjøvika til den nå nedlagte Bislingen fjellstue er derfor oppkalt etter Formo, mannen som ble olympisk mester på 50 km langrenn i 1976.

Og nettopp skimulighetene er det mange som trekker frem som stedets fortreffelighet. Det var også i dette området at Fridtjof Nansen lå i «treningsleir» en rekke ganger foran sine strabasiøse polarferder i slutten av forrige århundre.

– Jeg har vært mye ute av Norge vinterstid. Mitt tidligere liv har vært «flatt og asfalt», mens Synøve alltid har vært veldig glad i fjell og vidde. Ikke minst er hun glad i å gå på ski. Etter at vi ble sammen for fire år siden ble det også mer skigåing på meg, forteller Jack Waitz.

Mens hans avdøde kone, langdistansedronningen Grete Waitz levde, ble vintrene tilbrakt med joggesko på beina i Florida, hvor paret hadde leilighet. Nå er Mylla blitt et favorittsted.

– Vi vurderte Sjusjøen, men reiseavstanden hit opp ble avgjørende. Samtidig fikk jeg råd med på veien fra min gode venn, den tidligere langdistanseløperen Knut Kvalheim om Mylla. Han har også hytte her, sier Waitz.

For det friluftsinteresserte paret var det aldri aktuelt med hytte. Det måtte bli leilighet og den måtte være innflyttingsklar.

  Man kan sykle frem og tilbake om sommeren, og gå på ski frem og tilbake til byen om vinteren. 

– Vi sjekket løypenettet som noe av det første. Hadde det vært langt til skiløypene hadde ikke dette blitt noe av, forteller Synøve Brox.

Hun har allerede syklet fra jobben i sentrum av Oslo til hytta, den turen tok henne tre timer. Tar du skiene fatt er det ikke mer enn 48 kilometer fra hytta til Sognsvann.

– Du kan også faktisk ta toget til Grua og gå opp. Vi kjøpte ikke utsikt, vi kjøpte et aktivitetstilbud. Utsikten får vi umiddelbart når vi kommer ut, sier hun.

Julen ble feiret i den nye leiligheten med totalt syv personer med barn og barnebarn.

– Denne leiligheten passer veldig bra til livsstilen vår. Vi gleder oss veldig til sommeren for å få testet ut både sykkel- og bademulighetene, sier Waitz. 200 meter lenger ned ligger Sveavannet. Det er både utgangspunkt for skiturene, og det byr på gode bademuligheter. Waitz drar også frem Mylla løypelag.

– Jeg har gått mer på ski de siste ukene enn jeg har gjort på de siste fem årene. Løypene her er strålende og det er snøsikkert. I natt kl. 03.00, oppdaterte løypelaget sin status. Da hadde de vært ute og kjørt løyper, det er et fenomenalt opplegg, sier Waitz.

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top