Now Reading
Lykkelig som liten

Lykkelig som liten

  • Hytta Woody er liten, lekker og har utrolig nok sengeplass til seks. Nå håper arkitekten å kunne få i gang serie­produksjon, slik at Woody skal kunne komme flatpakket og klar til montering.

View Gallery

Kan en hytte ha alle nødvendige fasiliteter, lekkert design og likevel ikke være mer enn 35 kvadrat?

Arkitekt Marianne Borge fra Oslo fikk nettopp denne utfordringen:

– En byggmester jeg kjenner ba meg om å tegne en hytte for ham. Den skulle ha stilig arkitektur, og den skulle ha stue, kjøkken, peis, soverom, spisestue, hems, dusj og do – men han hadde ikke råd til å bygge mer enn 35 kvadratmeter…!

Arkitekten vedgår at det var en spennende utfordring. Og resultatet har blitt bemerkelsesverdig: Hytta Woody er nettopp 35 m2, og har alle de ønskede fasiliteter. Smått, men godt. Akkurat slik byggherren ønsket seg.

 

Ferdigpakkede løsninger

Den første Woody-hytta ble bygd utenfor Drøbak. Nå er den neste under bygging. Det skjer på vestlandskysten. Designet på Woody er nettopp tilpasset norsk kyst- og skogslandskap.

– Jeg har startet et prosjekt for å få i gang industriell produksjon.

Jeg tenker at denne hytta er areal-effektiv og dermed også energieffektiv. Nøysom. Men skal man først inn på tanken rasjonelt byggeri og å kunne levere ferdigpakkede løsninger til en god pris, må man samarbeide med treindustrien. Jeg er for tiden i dialog med flere på markedet, sier Marianne Borge.

– Det at man har en nærhet, en god kommunikasjon, mellom arkitekten og byggebransjen er veldig viktig for et godt resultat. Uansett om det er industriell produksjon eller enkeltbygg, sier arkitekten.

Designmappe med tegninger. I mellomtiden har det vært så stor interesse for Woody blant kundene at Marianne Borge enn så lenge har begynt å serieprodusere tegningene.

– Jeg selger en designmappe med alle tegninger som skal til for at en byggmester skal kunne oppføre hytta. Utbyggeren utenfor Fitjar er på den måten i gang med sin Woody-hytte med en lokal byggmester. Denne hytta vil stå klar før påske, forteller arkitekten.

Woody-hytta er gjennomdesignet. Arkitekten har tegnet både bygget og all fast innredning. Hytta har store vinduer og god takhøyde, samt en treterrasse ute.

Utendørs kledning skal være malmfuru eller sibirsk lerk. På hytta i Drøbak er det valgt malmfuru. Inne er det bjørkefinér på alle tak og vegger, gulvet er i heltre bjørk. Det samme er kjøkkeninnredningen.

 

Mindre av alt

Arkitekt Borge ønsket å gå et steg videre med den bittelille hytta.

– Det er eksklusivt å bruke arkitekt, det er dyrt både for arkitekten og for de som skal bygge. Så dette er rett og slett en måte å selge et arkitekttegnet produkt på til en god pris. Det skal være kvalitet over både design og materialer. Det er bare litt mindre av alt, sier Borge.

– Henvender du deg herved til et nytt marked, til kunder som ikke tidligere har sett seg muligheter til å investere i hytte? En slags «hyttemarkedets folkevogn»?

– Jeg tenker jo at denne hytta får en pris som gjør at man kanskje ser seg råd til den. Men den er også et alternativ for de som ønsker å frigjøre penger, ikke binde så mye opp i det materielle. Noen ønsker å bruke mer til å reise, for eksempel. Det blir jo ingen billighytte i den forstand, men et alternativ. Et annerledes valg. Folk kommer nærmere naturen, sier Marianne Borge, og legger til at man også kommer nærmere hverandre på en slik liten hytte.

– En bor jo tett på hverandre, det kan jo være hyggelig. Mange synes også det er morsomt med ting som er litt kompakte. Som krever mindre, sier Marianne Borge.

 

Mindre vedlikehold

Tidsbruk er også et aspekt.

See Also

– Det er gjort undersøkelser på hvor mye man bruker hytta si i løpet av året. Jeg husker ikke eksakte tall, men det er i alle fall under tre uker i gjennomsnitt. Det er jo derfor en del som begynner å tenke på om man skal bruke så mye penger på noe som man bruker så lite. Det er i det hele tatt mange interessante diskusjoner omkring det med å bygge litt mindre.

Marianne Borge har lagt vekt på kvalitet og holdbarhet.

– Det vil jo dermed være mindre vedlikehold. Både på grunn av materialvalget og fordi det rett og slett vil være mindre av alt. Dette skal være en hytte det skal være lett å komme til, og lett å dra fra. «Back to basic», om du vil. Du trenger tak over hodet, varmekilde, et sted å lage mat og et sted å sove. Det tar ikke store plassen, sier hun.

 

Dusj og toalett

Woody har ett stort fellesrom med takhøyde på maks fire meter. Dette fungerer som oppholdsrom med spiseplass og peis. Takhøyden muliggjør en hems over soverommet. Dessuten har hytta soverom, kjøkken, dusj og toalett.

– Den første Woody-hytta har utedusj og utedo, en «Woody villmark», kan du si. Den kan stå ganske primitivt. Den som bygges utenfor Fitjar er konseptutviklet med et innvendig bad og toalett, sier arkitekten.

Woody kan ha sengeplass til seks personer: To på hemsen, to på soverommet og to i oppholdsrommet. Møblene er også tegnet av Marianne Borge, i samarbeid med en snekker. I fjor hadde hun egen utstilling, «En smak av tre», der hun viste møbler i forksjellige tresorter: Eik, furu, ask og bjørk. Møblene i Woody er av bjørk.

 

Massivtre

Etter tegningene skal Woody kles med malmfuru eller sibirsk lerk utvendig og bjørkefinér innvendig.

– Nå når jeg søker mot industrielle produsenter, har jeg vært inne på tanken om å bruke massivtre. Det er et nytt produkt i Norge, en kompakt trevegg som har veldig gode egenskaper i forhold til miljø. Da vil hytta kunne komme med ferdig kledde elementer. Da vil produktet gå gjennom en ny konseptutvikling i forhold til det materialet som velges. Men dette er ikke avklaret ennå, forteller Marianne Borge, som har fått støtte av Innovasjon Norge for å få til en industriell produksjon av Woody-hytta.

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top