Lilla løype
_VA05950
DEMPET SORT: Kjøkkenet fra Dokka er i tradisjonell stil, men fordi Ane og Terje ville unngå et for rustikt uttrykk, ønsket de ikke å ha det aldringsmalt. Etter mye leting gikk de for dempet sort-farge, som er mørk, men samtidig lun og myk. Se hvor flott mørke vegger og innredning gjør seg til de hvite viddene utenfor! Hvitkalket tak med downlights sørger for godt med lys. Enkle, funksjonelle håndtak og rene linjer gjør den sorte kjøkkenløsningen stringent og funksjonell, uten å bli for moderne. Lilla liftgardiner med gule, røde og turkise prikker er friske innslag. Hylleløsningen over komfyren er en av Tiurtoppens signaturer.
Lilla løype
Lilla løype
_VA05943
ÅPEN LØSNING: Åpen spisestue og kjøkkenløsning gjør det hyggeligere å lage mat, og skaper god stemning rundt bordet. Kelimen på gulvet binder på en elegant måte sammen alle fargeinnslagene i hytta: lilla, gult, rødt og turkis. Mange og sterke farger, men fordi det er gjort med sikker hånd og gjennomført i hele hytta, fungerer det. De gamle skiene over vinduene har tilhørt Anes mor. Spisestue fra Riviera Maison. Lampen over bordet: Rectangular Diner fra Slettevoll.
Lilla løype
Lilla løype
_VA05923
UTNYTTET HVER KVADRATMETER: Ved å velge store allrom (stuen er 23 kvm) med god høyde under taket, og heller knipe inn på gang og soverom, får man mye igjen for kvadratmeterne. En knallrød elg-siluett fra IKEA ble valgt fremfor tradisjonelt elghode under mønet. Gøyal, og ikke minst, spennende kontrast til den lilla sofaen.
Lilla løype
_VA06081
VINTERHAGE I FJELLAND: Spisestuen gir nesten en katedralsk følelse med vindusveggen i front og den flotte messinglampen (Rectangular Diner) hengende fra taket. Med raus takhøyde (3,60 m) og glass på alle kanter, gir rommet en følelse av at det er ganske mye større enn det er. – Da vi kom opp og så veggene for første gang, før det kom vinduer, tenkte vi at det ble altfor mørkt. Da vinduene kom på plass, ble det noe helt annet, sier Ane, som er fornøyd med mørke vegger. Med store vindusflater blir det likevel nok av lys.
Lilla løype
_VA05934
PRAKTISK PEIS: Ane og Terje valgte en enkel peisovn og bygget inn pipen (elementpipe) i et skap i gangen for å spare plass. Med glass på to sider og skiferpanel bak, har man fint innsyn til flammene både fra spisestue og stue, uten at peisen tar opp unødige kvadratmeter. Ved-buttene er hyggelige minner fra Anes farfar som var fiske-eksportør.
Lilla løype
_VA05917
STORSTUE: Normannslepa, den gamle hovedslepen mellom Østlandet og Vestlandet, går rett utenfor stuevinduene. Og tar Ane plass i en av lenestolene til venstre, kan hun følge denne snirkle seg oppover fjellet mot Hardangervidda, mens Terje på sin side, kan sitte i hjørnesofaen og hvile blikket mot Blefjell. Det er vel unødvendig å si at tv er overflødig. Mørke vegger skaper en lun og hyggelig atmosfære, mens hvite karmer og kalket tak sørger for godt med lys. Se også hvordan de fargerike tekstilene gir liv til rommet.
Lilla løype
_VA05983
FJELL PÅ GELEDD: Pæresekken og de gamle koffertene har Ane funnet på diverse loft i familien. Både fine og praktiske da de jo kan brukes til å oppbevare litt av hvert. Ane har valgt å fylle den øverste med blader, mens hun i den nederste oppbevarer bruksanvisninger. Utenfor vinduene står fjellene fristende på geledd, her er det bare å velge: Rustnuten (1255 moh.), Storegrønut (1284 moh.) og Dynnatten (1170 moh.). Liftgardinene sørger for å tilføre litt turkis himmel inn i rommet.
Lilla løype
Lilla løype
_VA05932_ok
LILLA START: Denne lilla hjørnesofaen (Formfin) i ull (Amdal fra Gudbransdalens Uldvarefabrik) er utgangspunktet for det meste av fargevalgene tatt på hytta. Et modig grep som paret, tross litt tvil underveis, er veldig fornøyd med. Se bare hvor flott den gjør seg mot gultonene i maleriet (malt av Guro Øvrum) og ikke minst mot de mørke veggene. Tøff messinglampe fra Slettevoll (Square pendant stor). Stuebord fra Riviera maison.
Lilla løype
Lilla løype
_VA06025_ok
DET GODE HYTTELIV: Ane og moren, Inger-Johanne nyter gjerne lokale spesialiteter når de er på hytta. Det er mye spennende kortreist mat i området, både pinnekjøtt, spelsau og lokalt øl. En populær nyhet er blant annet «Hyttekassene», en kreativ og kortreist variant av de populære matkassene, fylt med alt du trenger for en helg på hytta. Utemøbler med brede bord fra Uvdal snekkerverksted.
Lilla løype
_VA05907
FARGER PÅ GANG: Alle innvendige vegger er behandlet med to strøk beis i fargen Sjøsand, en mørk, varm tone med noe grønnskjær. Ved å holde seg til denne også på alt dørblad og gulvlister, skapes et harmonisk og ryddig inntrykk. Stolen i hjørnet er fra IKEA, og siden den er beiset i samme farge, virker den ikke forstyrrende. Kelimen på gulvet får spille hovedrollen som eneste fargeinnslag. Gulvet er i oljet heltre eik.
Lilla løype
Lilla løype
Lilla løype
Lilla løype
Lilla løype
Lilla løype
Lilla løype
_VA05914
MYK OPPVÅKNING: En av hyttelivets gleder, er å våkne opp til «det rosa øyeblikket», det vil si akkurat i det morgensolen lyser opp de hvite fjellene i vest. Plassbygget innredning (Koks, klassisk) fra Dokka. Tekstiler i lilla og grønt fra Green Apple og ullpledd fra Røros Tweed som sengeteppe.
Lilla løype
_VA05898
DRØMMEBAD: Et av ønskene til Ane og Terje var hjørnebad med utsikt. Det gjaldt derfor å legge badet der det var minst innsyn og best utsyn. Grå gulvfliser og dempet plassbygd innredning i samme farge (Dokka), gjør at man kan boltre seg med lilla detaljer. Boblekaret fra Hurricane, er bakteriefritt og passet perfekt inn under vinduene. Knagger fra IKEA.
Lilla løype
Lilla løype
Lilla løype

Veggli er et tettsted i Rollag kommune i Buskerud. Ligger i Numedal ved Numedalslågen nord for Kongsberg.
Etter en del farting til ulike fjellområder, ble det etter hvert klart for Ane Målbakken og Terje Meskestad at hytta skulle ligge på Vegglifjell. Med en times reisevei fra huset i Kongsberg, hele Hardangervidda i front og midt i et flott turterreng, sa det liksom seg selv. Hvordan hytta skulle se ut, var derimot ikke like opplagt. Ikke minst det å finne en passende tomt.
Men et sted må man starte, og Ane og Terje hadde et fjellområde og en hyttedrøm.
For om det ikke er så lett å finne en hytteløsning eller tomt som passer akkurat deg og din familie, er det neimen ikke enkelt å finne interiørløsninger og riktig fargepalett heller.
Paret hadde i tillegg et ønske om å møblere stua med en koselig hjørnesofa, og Ane hadde lyst til å prøve ut om den kunne være lilla. Ingen enkel sak i vrimmelen av beige og grå, og slett ikke så mange lilla varianter. Etter grundig research på alle områder, landet paret imidlertid med hytte fra Tiurtoppen, 1,2 mål tomt med vakker utsikt både mot Hardangervidda og Blefjell og, sist men ikke minst, en lilla hjørnesofa fra Formfin.
Stoffprøve som kart
Men for å starte med hytta, hvordan kom de fram til akkurat den?
– Vi så på Finn.no at Tiurtoppen annonserte med hytteprosjekter i det området vi så for oss. Vi likte stilen og uttrykket på hyttene fra dem og tok kontakt. Deres løsninger kombinerer det tradisjonelle med det moderne på en god måte, og det at de kunne skreddersy hytta akkurat etter våre behov og ønsker, gjorde at vi endte med dem. Da vi omtrent samtidig fikk vite om en fortetningstomt i det området vi var mest interessert i, slo vi likegodt til der også. Hjørnesofaen fant vi i en møbelbutikk på Kongsberg og gikk gjennom utallige stoffprøver før den rette lillafargen var i boks. Samtidig passet jeg på å få med meg en meter ekstra av sofastoffet, for å ha det som utgangspunkt til å finne fargene i resten av interiøret, forklarer Ane.
Lilla gjennomgående tråd
Sofafargen er kanskje litt uvanlig i en hytte. De aller fleste har jo en tendens til å «safe» med et mer nøytralt fargevalg, i alle fall på såpass store møbler. Men at det kan lønne seg å være mer vågal også hva gjelder sofaløsning, er jo denne hytta et flott bevis på. I det hele tatt er Ane og Terjes hytte full av kreative og smarte løsninger som ikke bare gjør den annerledes og spennende, men også både funksjonell, vakker og praktisk. Det at de også har valgt å holde på sofafargen som en slags lilla, gjennomgående tråd gjennom alle rommene, gjør at hytta fremstår helhetlig, harmonisk og ryddig, på tross av et ganske modig fargevalg.
Både tradisjonell og moderne
Og kanskje er det denne lilla tråden som gjør det, kanskje er det andre ting, men det som umiddelbart slår en på besøk hos Ane og Terje, er hvor vellykket kombinasjonen mellom det tradisjonelle og moderne er. Ofte kan klassiske fjellhytter vippe over i det nostalgiske og kanskje litt upraktiske, mens moderne og mer funksjonalistiske hytter på sin side, kan fremstå noe kalde og upersonlige. Men ikke hos Ane og Terje! Rene linjer og store vindusfelt som henter inn naturen rundt, gjør at man liksom får både designerpose og pæresekk. Her er det trivelig å være, samtidig som det er funksjonelt og moderne. Godt hjulpet av gamle antikviteter, stilren kunst og funksjonelle møbelløsninger. Med en nøytral og dempet base samt god takhøyde, er det akkurat som alt finner sin plass og ingenting sloss om oppmerksomheten.
Ga albuerom til fargene
– Noe av det vi likte ekstra godt med Tiurtoppens løsninger, var nettopp takhøyden, forklarer Ane. – Har man ikke all verdens av kvadratmeter å boltre seg på, gir god høyde under taket en følelse av at rommene er større enn hva de egentlig er.
Og med vel tre og en halv meter på det høyeste både i spisestue og stuedel, kjennes hytta helt klart en god del romsligere enn sine 92 kvadrat. At både hytteentreprenør og byggherre i tillegg var opptatt av å knipe inn der det ikke var behov for så mye plass, som i gang og soverom, gjør også at oppholdsrommene – de stedene man faktisk oppholder seg – fremstår ekstra luftige og lyse. Og dermed gir godt med albuerom til farger som liker å breie seg, som for eksempel lilla. En farge man kanskje ikke umiddelbart tenker hører hjemme på en fjellhytte. Helt til man kommer på sensommeren når hele fjellet eksploderer i lyng. Og som ikke minst er en flott match til solen. Gult og lilla er jo som kjent komplementære, og utfyller hverandre derfor perfekt.
Modifisert IKEA kan se eksklusivt ut. Et annet smart tips å ta med seg fra hytta til Ane og Terje, er å blande dyrere med litt rimeligere møbler. IKEA har for eksempel mange gode, ubehandlede bruksmøbler: hyller, krakker og nattbord i god, enkel design som lett lar seg male eller beise i den fargen man ønsker. Behandles vegger, karmer, dører, og hyller i samme beisfarge, fremstår rommene ryddigere og større, og man står friere hva gjelder accentfarger.
En god tommelfingerregel her, er å gå ut ifra noe, et møbel, teppe, bilde, sofa eller noe annet, og gjenta denne fargen – eller disse fargene – gjennom hele hytta. Også på håndklær, gardiner, puter og tepper. Det skaper helhet og harmoni, og gjør hovedinntrykket rolig, samtidig som det aldri blir kjedelig.
Hold deg til løypa
Det handler altså ikke om hvilke farger du velger, men hvordan du gjør det. Så selv om du velger lilla, blå eller rød, hold deg til løypa. Ikke skift spor underveis selv om du skulle bli fristet til å ta en avstikker utenom fargekartet. Og husk: Beige løype er kanskje trygg, men kan fort bli kjedelig i lengden. Og trives du best utenfor løypa, gjør som Ane og Terje, utforsk mulighetene utenfor hytteveggene, i naturen! Så kan du heller nyte roen når du kommer tilbake til hytta.

Møbler
IKEA er gode på design, og har noen serier i ubehandlet furu heltre (spesielt i seriene: Hemnes/Ivar). Behandle dem med veggfargen, og du har et flott og stilrent møbel som glir rett inn i hytta.
Knagger
Det kan være vanskelig å finne gode, funksjonelle kroker og knagger. Enten blir de for moderne, eller vel «snirklete» og nostalgiske. Også her er IKEA gode. Fjern eventuelt opphenget, altså treplaten bak, for å få dem renere i uttrykket.
Grunntone
Behandler man både vegger, dørblad, karmer og enkle møbler i samme grunntone, blir uttrykket ryddig, rolig og harmonisk.
Fargepalett
Hold deg til samme fargepalett gjennom hele hytta. Ta gjerne utgangspunkt i en farge/møbel eller teppe. Gjenta paletten i alt fra gardiner, tepper, puter og andre detaljer. Husk! Med en rolig bakgrunn kan du tillate deg mye.
Tenk høyde
Tenk kubikk, ikke bare kvadratmeter. God høyde under taket skaper luft og romfølelse.
Utnytt plassen
Utnytt kvadratmeterne best mulig og bruk dem der du faktisk oppholder deg. Knip inn på gang og soverom.
Anlegg av peis
Peis er hyggelig, men har en tendens til å breie seg. Legg pipen i et rom hvor den ikke stjeler hverken plass eller oppmerksomhet.
