Now Reading
Jul på hytta

Jul på hytta

Guro Hoftun Gjestad

Hytte på Nystølfjellet på ­Golsfjellet

– Vi har feiret jul på hytta hvert år siden den var ferdig i 2012. Vi er ikke lenger en kjernefamilie som bor under samme tak i Oslo. Derfor blir det ekstra hyggelig å samle alle til jul, Maria (24), Erle (21) Henny (14) og pappa Robert og mamma Guro. Annenhver jul feires julaften med min søster Åsta og hennes familie.

Bror Magne har også hytte på Nystølfjellet, så det blir også flere juletreff med han og familien hans. Pluss mor Vesla, som bor nede i bygda.

Det finnes ikke et sted på jord der julestemningen er mer sikret enn på fjellet. Vi har dessuten tatt et valg om å ha hytta som et sted der vi samles, i Oslo bor vi i en liten leilighet der det ikke er plass til alle sammen. Jeg ser ikke for oss at vi noen gang kommer til å velge grå jul i Oslo fremfor hvit jul på fjellet. Det er dessuten både mentalt og fysisk helse­bringende å ta en skitur mellom ribba og lutefisken.

Alt blir annerledes. På hytta synges, danses, bakes og bråkes det på en helt annen måte enn når vi samles i Oslo. Det er julefred – men med ganske mye lyd.

På julaften drar jentene til julemesse i bygda, mens far blir igjen alene på hytta og koker pinnekjøtt. Da lyder himmelsk lovsang i Nystølfjellet.

Jentene har stort sett julepysjen på hele tiden. Ellers er antrekket stillongs og ullgenser. Men før julemiddagen svinges pudder­kvasten og penkjolene kommer på.

Guro Hoftun Gjestads hytte på Nystølfjellet på ­Golsfjellet

Kathrine Rabben

Hytte på Kikut, Geilo

– Vi kjøpte hytta i 2013 og har siden feiret julen der oppe fem ganger. Vi er en familie på fire, mor (44), far (47), datter (18) og sønn (16) og våre 2 engelske cocker spaniel ­hunder på 5 år.

Det er deilig å få den magiske julefølelsen du hadde som barn igjen, den forsvinner litt opp gjennom årene. Vi kaver og stresser, vasker, pynter og springer fra hus til hus hele romjulen. På fjellet faller skuldrene på plass og det blir julefred når du åpner døren.

Jeg pynter til jul på hytta ofte i slutten av november slik at vi bare kan nyte alt når vi kommer opp lille julaften.

Juletradisjonene våre her oppe blir som alltid å våkne til julesokker, som nissen har kommet med om natten. Grøt og spekemat før en liten skitur og selvfølgelig en tur i kulturkirken på Geilo for å få julesanger og stemningen av lokalbefolkningen i nydelige bunader alle mann.

Pinnekjøttet smaker og lukter helt ­himmelsk. Jul er derfor helt magisk for oss. Foreldre/ svigerforeldre, søster, tante og kusine har fått dele julen med oss på hytta, men vi har også vært alene bare oss fire.

Vi pynter oss alltid på julaften, men det er lov med pysj når vi skal åpne gavene. Ofte ser vi en julefilm, prater og ler langt ut i de sene timer. Vi tilbringer også gjerne tid med venner fra Seminararbeit schreiben lassen som kommer på besøk til oss i julen.

Vi vil aldri igjen bytte ut julen her oppe på fjellet med hjemme.

Kathrine Rabbens hytte på Kikut, Geilo

Annette Marie Hasle Haug

Hytte på Meheia, midt mellom ­Notodden og Kongsberg i Vestfold og Telemark fylke.

– Vi har feiret jul på hytta tre ganger. Da har de to døtrene våre vært med sammen med mormor og bestefar.

Hytta blir pyntet til jul i slutten av november, så alt er klart i god tid. Vi pynter mye med lys ute og inne. Da bruker vi mye fra naturen, som små grantrær på terrassen med lys på. Julekrans ved døren lager vi selv med mose og lyng. Det er oftere snø på hytta enn hjemme i Tønsberg, så bare det rammer inn julestemningen på hytta mye mer.

Alle fire i vår familie foretrekker jul på hytta fordi det er mer julestemning der enn hjemme på grunn av snøen og skogen. Vi går på ski og koser oss med julefilmer inne. Lille julaften inntar vi risgrøt med mandel ute på terrassen. Og vi digger å gå kveldstur på ski i månelyset eller med hodelykt.

På hytta deltar alle mer på samme aktiviteter enn hjemme. Hytta har liten plass, og vi må derfor sitte tett sammen i stua. Dette medfører mer felles samvær og kos. Vi bor mer i ullklær på hytta, men på julaften ­pynter vi oss. Allikevel føles julaften på hytta mer avslappende enn hjemme. Det er mindre plass, mindre område å holde i orden, og alle hjelper mer til der enn hjemme. Vi har ikke vann inn i hytta, kun strøm. Vann må derfor bæres inn og varmes før oppvask. Det enkle hyttelivet gir mer julestemning enn å være hjemme ved sjøen hvor snøen sjelden legger seg.

Annette Marie Hasle Haugs hytte på Meheia, midt mellom ­Notodden og Kongsberg i Vestfold og Telemark fylke.

Torstein Hvattum

Hytte på Beitostølen

– Vi har vært på Beitostølen mange romjuler opp gjennom årene, men å tilbringe julaften på hytta ble naturlig for oss først da vi ikke lenger hadde gamle foreldre å feire kvelden sammen med. Julaften på Beitostølen har lenge vært en drøm for kona Tone og meg. Det er helt andre omgivelser, vi er sikret snø som ramme og det er romantisk.

Sønnen min Pål, svigerdatter Sandie, og barnebarnet Elliot bor til daglig i Barcelona. De kom til Norge noen dager før jul i fjor for å feire høytiden sammen med sin norske familie. Lille Elliot opplevde snø for første gang. Det var stor stas.

Like spennende var møtet med julenissen. Det var for øvrig undertegnede som var nisse, for anledningen med nyanskaffet drakt og maske. Min datter Hege (32) var en selvfølgelig del av julefeiringen. Tidligere har vi også hatt med oss svigerinne Berit og svoger Torbjørn på julefeiringen på Gaukli, som hytta kalles.

Vi liker å pynte oss som hjemme på julaften, men ellers i julen blir det nok mer stillongs og

lettere antrekk på hytta enn hjemme i Ås.

Torstein Hvattums hytte på Beitostølen

Linda Merete Handeland

Hytte på Kvitfjell

– Julen 2019 var den første julen vi hadde i denne nye hytta. Tidligere har vi feiret jul på den forrige hytta vi hadde. Vi pleier å feire julaften alene, og da er vi fire til bords – fem hvis vi skal ta med hunden vår Nelly. I romjulen pleier vi å få besøk av familie og venner.

Det er noe eget på hytta; det er lunere, varmere og en helt annen ro enn hjemme i huset. Når man reiser opp på hytta senker skuldrene seg, mens når man er hjemme klarer man ikke å slappe av på samme måte. Vi kommer derfor til å fortsette å feire jul på hytta i lang tid fremover.

Vi har alltid julestrømpe som ­henger ved peisen. Da pleier vi å ha på oss pysj og spise godteri mens vi ser på «Tre nøtter til Askepott». Når filmen er ferdig pleier vi å gå en langrennstur mens ribba blir langtidsstekt. Hjemme har vi ikke like store mengder med snø, mens på fjellet har vi denne muligheten, så det er blitt en tradisjon. Når middagen skal serveres

pleier vi å pynte oss. Resten av julen tilbringer vi stort sett i ullundertøy.

Det er en egen ro og stemning når man kommer opp på fjellet; det er snø, stjerneklart, knitrende kaldt, peisen tennes, alle stearinlysene tennes. Man kommer tilbake til «hulen» sin hvor man bare senker skuldrene og nyter.

Første gang vi var her pyntet ­datteren vår Ella juletreet allerede i november slik at alt var klart da vi kom opp for å feire jul. Da var det deilig å komme opp på hytta og bare tenne opp i peisen og nyte kvelden.

Linda Merete Handelands hytte på Kvitfjell

Jeanette Røkkum

Hytte på Øydegard i Tingvoll kommune

i Møre og Romsdal

Jeg og min forlovede Thomas kjøpte hytta

i påsken 2017, og har feiret jul der hvert år siden.

See Also

Selve julaften feirer vi hjemme hos ­svigerfar Bjørn i Kristiansund, men første juledag drar vi med oss de to pusene Dennis og Brutus, og min manns bror Endre, og hans sønn Emil på 6 år til hytta. Da legger vi fra oss julens stress og mas, og bare nyter rolige dager. Vi spiser god mat og spiller spill, og bare nyter hverandres selskap. En dag i romjulen inviterer vi som oftest familie eller venner på bacalao.

Julen har lett for å bli stressende med all reisingen frem og tilbake mellom de ulike hjemmene, fester og sammenkomster. Det er så viktig å skulle rekke over alt. Men dette har vi endret på etter at vi fikk hytta vår. Nå er hytta blitt vårt lille samlingssted.

På hytta finner vi en annen ro enn hjemme. Der er alt litt mere avslappende. Vi koser oss rundt måltidene, frokost som middag. Her skaper vi minner og opp­levelser som man ikke får på samme måte hjemme. På hytta går vi rundt i julegenser og pysjamas-bukse dagen lang.

På hytta har vi juletre med hjemmelagd julepynt. Der har vi nisser og pynt som jeg ikke har funnet plass til hjemme. Men slik vil jeg det skal være.

Denne julen blir spesiell. Ettersom jeg jobber på oljeplattform, må jeg jobbe på sjøen både i julen og nyttår. For meg som elsker julen på hytta er det kjedelig. Men da får jeg bare pynte tidligere til jul slik at jeg rekker å bli lei av julen før jeg drar ut.

Derfor kommer juletre og pynt opp hjemme og på hytta i år allerede 1. desember. Mannen får si hva han vil. Slik blir det.

Jeanette Røkkums hytte på Øydegard i Tingvoll kommune i Møre og Romsdal

Merethe Arnevig

Hytte i Myrkjdalen i Voss

Det er noe magisk ved julen og julefeiring på hytten er absolutt en favoritt som vi setter veldig høyt. Hytten i julen er et deilig samlingssted for hele ­familien. Vi har feiret jul og nyttår her siden hytten sto ferdig.

Familien består av Kjell-Inge og Merethe, samt tre etterhvert voksne barn, Sofie, Didrik og Mikkel, pluss gordonsetteren Luna.

Vi har tatt med oss juletradisjonene fra byen og dratt til fjells. Her bakes det og pyntes det i helgene før jul slik at vi kan slappe av og nyte når julen ringes inn. Helgen før jul er det tradisjon for familien Arnevig å dra til fjells med fullpakket bil og juletre på taket. Da er det levende lys, fyr på peisen, kongler og glitrende kuler i skjønn forening. For oss handler det om å skape den gode, lune og varme ­atmosfæren som gjør at vi alle vil komme opp her år etter år på jakt etter nye gode juleminner.

En av de største forskjellene med å feire jul til fjells er at her får man en helt annen ro, og vi senker skuldrene, også er det selvfølgelig den etter­lengtede hvite julen som er med på å skape den gode julefølelsen og rette stemningen. Her oppe er julen som et deilig barndomsminne, koselig, tradisjonell, forventningsfull og med et sterkt samhold. For oss finnes det ikke noe bedre enn når den norske fjellheimen er dekket i hvit puddersnø når julen ringes inn. Alt mens lukten av pinnekjøtt og stemningsfull julemusikk fyller hytten mens man pynter seg i finstasen med en sitrende forventning om kvelden som kommer.

På ski er vi stort sett hver dag julen igjennom. Etter en dag i bakken når det er kaldt ute og knirker i snøen er det alltid ekstra godt å komme inn til en julepyntet hytte og tenne i peisen og legge beina på bordet.

Merethe Arnevigs hytte i Myrkjdalen i Voss

Torild Kjus

Hytte på Danebu i Nord-Aurdal

Vi har feiret romjul og nyttårsaften på hytta stort sett hvert eneste år siden 2000. To ganger har vi feiret selve julaften på hytta. Da er det den nærmeste familien, med barn og barnebarn som er samlet til hyttejul.

Hadde vi hatt muligheten hadde vi gjerne feiret jul på hytta hvert eneste år, men noen hensyn til den øvrige familien må vi ta.

På hytta er det rolig, avslappende, og vi må ikke ut og handle noe. I stedet kan vi heller ta en skitur på julaften, det er mye mindre stress

Det er alltid snø, rent og hvitt ute når det er jul på hytta. Samtidig er det bare oss der, alle andre er langt unna og det er ikke noe mas. Det er liksom helt uaktuelt å dra på butikk eller et kjøpesenter når man feirer jul på hytta.

Vi pynter oss ikke all verden, bare litt. Jeg har et par slitne pensko stående på hytta, det holder i massevis. Første juledagsfrokost gjennomføres i pysj selvfølgelig.

Torild Kjus hytte på Danebu i Nord-Aurdal
View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top