



Gjør hytta klar for vinteren
Gjør hytta klar for vinteren
Gjør hytta klar for vinteren
Gjør hytta klar for vinteren
Gjør hytta klar for vinteren
Gjør hytta klar for vinteren
Gjør hytta klar for vinteren
Gjør hytta klar for vinteren
INNENDØRS
Tøm kjøleskapet og fryseren
Selv om du setter ovnen på fem grader for å unngå at vannet fryser, er det likevel lurt å tømme kjøleskapet.
Når temperaturen faller under ti grader begynner kjølevæsken å bli tykk. Da kan det hende at kjøleskapet ryker.
Det er kjedelig å komme på hytta og bli møtt av råtten matlukt.
La også døren stå på gløtt når skapet er tømt. Det er også lurt å tine av fryseboksen.
Gass og vann
Skru av gassen, ta av koblingene både til komfyr og ovn.
Steng av hovedstoppekranen. Hvis en sikring skulle ryke eller at jordfeilbryteren skulle slå ut, så fungerer ikke varmen lenger. Da blir det kaldt uansett og da fryser vannet.
Tøm også rørene, og la alle kranene stå åpne.
Ha i frostvæske i vannlås og sisternen på toalettet.
Vinduer og strøm
La lufteventilene stå litt åpne, da unngår du ubehagelig lukt når du kommer tilbake på våren. Hytta trenger å puste.
Trekk for gardinene for å hindre innsyn. Fjern verdisaker, ikke oppbevar alkohol, medisiner eller våpen på hytta. Sjekk at alle vinduer er låst.
Trekk ut alt av stikkontakter. La ikke ladere stå igjen i veggen.
Heng opp sengetøyet.
Sjekk at brannvarslere fungerer. Det finnes mange smarte løsninger, både ved innbrudd og brann, som gjør at du blir varslet hvis noe skjer. Det finnes også detektorer som gir beskjed ved frost- og vannskader.
Sjekketing i løpet av vinteren
Hvis du bort langt unna hytta, kan det være lurt å følge med strømregningen med jevne mellomrom. Hvis du ser at hytta har et uvanlig høyt strømforbruk, kan det bety at det er noen ovner som jobber veldig. Det kan skyldes at det står et vindu åpent. Eller om du ser at du har et uvanlig lavt strømforbruk, så kan det bety at strømmen har gått.
Ha noen til å sjekke snømengden på taket. Når du kommer tilbake på hytta, la vannet renne i fem minutter med full varme. Da spyler du ut rørene. Hvis det blir stående varmt vann i rørene over lang tid kan det utvikle seg legionella.
UTENDØRS
Plen
Fjern store mengder løv fra plenen. Er det lite kan du kjøre over med en bioklipper. Dette vil gjøre at løvet blir til næring for plenen. Løvet kan også med fordel legges som beskyttelse under hekker eller i bed. Hvis løvet blir liggende i hauger vil det skade plenen.
Busker og trær
Kutt rosebusker litt tilbake for å forhindre snøbrekk, og fjern nedfallsfrukt under trærne. Da unngår du å lage et matfat for rotter og mus gjennom vinteren.
La stauder og andre visne planter ligge til våren. De beskytter jorden, og hule stilker og strå skaper overvintringsmuligheter for viktige nytteinsekter.
– Det er faktisk noen som lar seg friste til å kjøpe palmer og oliventrær sommertid for å skape litt sydlandsk stemning. Disse står gjerne på terrassene, men det er ikke alle som tenker på hva som skjer med disse på vinterstid. De må derfor tas inn.
Krukker
Mange velger å plante i krukker på hyttene. Planter og krukker som ikke tåler kulde må tas inn. Har du vintergrønne busker i krukker er det lurt å løfte disse litt opp fra bakken, de sprekker fortere på kalde underlag.
Mange tror også de må dekke til plantene i hagen hele vinteren fordi de ikke tåler kulde. Men det er ikke nødvendigvis kulden de ikke tåler, de tåler ikke vårsolen. Når plantene begynner å spire, mens jorden fortsatt er frossen, så må de få vann. Gjør de ikke det dør de. Derfor kan det være lurt å dekke til vintergrønne planter når våren kommer, slik at de ikke begynner å spire for tidlig. Dette gjelder blant annet Thuja.
Møbler og annet utstyr
Hageslangen må tømmes og tas inn. Det samme med vannspredere og munnstykker. Blir dette hengende ute vil det fryse i stykker.
Trekk opp båten. Utemøbler og griller bør tas inn. Dette kan både bli stjålet eller tatt av været. Høststormene blir verre og verre, alt av løse gjenstander bør derfor sikres. Særlig trampoliner er utsatt. Selv om disse virker store og tunge fungerer de kjempefint som seil hvis vinden får tak. Du står selv som ansvarlig for å sikre løse gjenstander på tomten di. Du kan få et solid forsikringskrav dersom noe som burde vært sikret, tas av vinden og påfører andre skade.
Sett frem redskaper du kan få bruk for i vinter. Står spade og stige innerst i boden etter sommeren? Rydd dem frem igjen, så er de lett tilgjengelige når kulden kommer.
Basseng og kraner
Mange har svømmebasseng eller boblebad på hyttene. Det er viktig å ikke glemme disse på høsten. Det varierer veldig fra basseng til basseng, derfor er det lurt å følge retningslinjene som følger med fra leverandøren. Noen velger å holde bassengene i drift hele vinteren, andre tømmer dem. Da er det veldig viktig å fylle på med frostvæske, hvis ikke fryser rørene. Det kan bli kostbart.
Tøm utekranen hvis den ikke er selvdrenerende. De kranene som må tømmes er også lurt å la stå åpne, slik at alt vannet får sjansen til å renne ut. Den innvendige kranen skal selvsagt være lukket. Frost i vannrørene er noe som ofte gjentar seg.
Tak og takrenner
Sørg for å fjerne løv og skitt. Høstregnet må få fri passasje. Sørg også for at nedløpet er åpent, det samme med sluk og rister.
Alle steder hvor vanner blir sperret, kan det danne seg is. Da finner vannet andre veier.
Sjekk at taksteinen er i orden. Sjekk at beslag ikke har skader, ikke minst rundt pipa. Et lite hull kan føre til at det trenger inn vann.
Tett igjen hulrom hvor skadedyr som mus og rotter kan krype inn i. Sjekk at du har musebånd under kledningen. Har du ikke det, kan det være en løsning å dytte inn litt stålull eller noe annet som sperrer for dyrene. Sett også opp musefeller hvis du tidligere har vært plaget med mus i hytta.