Now Reading
Fulgte drømmen

Fulgte drømmen

+9
View Gallery
Nystølen hyttegrend var tidligere et seterområde. I dag er det et hytteområde med flott utsikt over dalen og mot Hallingskarvet, Reineskarvet, Jotunheimen og Rondane. Det er ca. 15 km til tettstedet Nesbyen som er administrasjonssenteret i Nes kommune i Hallingdal i Buskerud.
Er du på vei til Bergen med tog vil du etter snaue 3 timer passere Nesbyen stasjon.

– Ja, dette er i all hovedsak et solo-prosjekt, bekrefter Knut Valland som tar varmt imot Hyttemagasinets utsendte i sin nybygde og nyinnflyttede hytte på Nystølen i Hallingdal. Det må bare innrømmes; – det er ikke fritt for at vi stusser på ektheten i at dette er et «manne-prosjekt». Det mangler nemlig ikke på verken stearinlys, pynt, puter eller andre mykgjørende og «kvinnelige» elementer. Og ja, det innrømmes; – Litt hjelp har jeg fått!

Forklaringen på «Knuts prosjekt» er enkel: – Jeg har i årevis båret på ønsket om en hytte på fjellet. Jeg er en «fjell-gutt» og vokst opp med at fritiden om vinteren bestod i skiturer og hytteliv til fjells. Min kone har ikke den samme bakgrunnen og var ikke like interessert og entusiastisk som meg over tanken på et fjell-hytteliv. Det tok noen år. Det måtte nok modnes litt, men når anledningen bød seg rent finansielt så bestemte vi altså at jeg kunne «kjøre på» uten hennes innblanding, men med hennes velsignelse, forteller Knut.

Det skulle være avslappet og ha «raggsokkfaktor»!


 

Knuts prosjekt startet med hundrevis av søk på finn.no og en visningstur til det han betegner som sitt «drømmeområde», til en visningshytte som han tenkte at kanskje kunne innfri som «drømmehytta». –Jeg ønsket meg en lavmælt og hyggelig hytte, lettstelt og med moderne fasiliteter, sier han. Det var også viktig for Knut at hytta skulle være utstyrt slik at den var enkel å komme til og enkel å reise fra. Dessuten ville han at den skulle være velfungerende med mange gjester, men samtidig koselig i ensomhet. Neshyttas modell Åkrefjell innfridde hundre prosent. Det samme gjorde tomten! – Det var ganske enkelt full klaff, sier Knut.


Velg ferdig beiset

All kledning og panel er levert ferdig beiset. Da unngår man å måtte beise tak og vegger etter oppsetting. Ved en slik forbeising unngår man også krympestriper.


Hyttekroppen innfridde også når det gjaldt design og utforming. Torv på taket og kledning som ser ut som stavlaft i kombinasjon med store vinduer gjør at den virker tiltalende og spennende uten å være prangende eller fremmedartet. Formspråket kan betegnes som en lavmælt og harmonisk krysning av moderne og tradisjonelt. Arealet på 95 kvm er godt utnyttet med fire soverom, to bad og et stort oppholdsrom med stue, kjøkken og spiseplass. Den inneholder også romslig entre, vaskerom/grovgarderobe samt en utebod. På hyttas syd- og vestlige side er det en terrasse på ca. 28 kvm.

Bygg bokhylle selv

Finner du ikke den perfekte bokhyllen? Det gjorde ikke Knut heller. Han valgte derfor å bygge den selv. Dermed kunne den tilpasses både veggpartiet, det som skulle stå inni, tv-skjermen og hans egen smak. Hyllen er laget av hobbyplater i ubehandlet furu som han har beiset i samme farge som veggpanelet. Platene er kjøpt hos Biltema.


Interiøret er også en kombinasjon av moderne og tradisjonelt. – Jeg var litt nesten litt skjelven og famlende da jeg skulle begynne med interiørvalgene, men prosessen har gjort meg mer bevisst på hvordan jeg vil ha det og hva jeg ønsker å omgi meg med, sier Knut. Noen gode råd på veien er det blitt.

– Jeg skjønte imidlertid fort at jeg ikke kunne spørre for mange til råd for jeg endte jo opp med en haug med råd som motsa hverandre. Helhet, ekthet og lunhet har vært viktige stikkord. Det samme har bruksvennlighet. Det var også viktig for Knut at interiøret i hytta skulle være annerledes enn hjemme.

– Jeg ønsket at det skulle være avslappet og ha «raggsokk-faktor», sier han.

Knappe 5 måneder etter oppstart stod hytta klar til bruk. Da var alt av interiør kjøpt inn, fra den minste teskje til sofa og spisebord. Men ble det slik han drømte om? – Ja, både hytta og området innfrir til fulle, bedyrer han.

Fakta:

Beliggenhet

Nystølen, Nesbyen i Hallingdal

Meter over havet

950 moh.

Arkitekt/hytteleverandør

Nes Hus & Hyttebygg as

Byggeår

2018

Hyttemodell

Åkrefjell

Areal

ca. 95 kvm

Oppvarming

elektrisk + peis

Vann/avløp

offentlig tilknyttet

MATERIALBRUK:

Kledning

Stavlaft-inspirert fas kledning mot bunnstokk

Ytterdør

Røros Dør og Vindu

Vinduer

H-vinduet Fjerdingstad as

Panel på vegg

Skyggepanel fra Slaatto Sag, 
dimensjon 14x145mm

Panel i himling

Skyggepanel fra Slaatto Sag,
dimensjon 14x120mm

Gulv

Rustikk Eik Harmoni, hvitpigmentert

Innerdører

Swedoor

See Also

Kjøkken

modell Nordic / Aubo Montér

Baderomsinnredning

Scala Bad

Peis

Jøtul F371 Advance

VEGGFARGER UTVENDIG:

Kledning

Tjærebrun, Jotun

Dør og vindu

Bomull NCS S 0502-Y

VEGGFARGER INNVENDIG:

Veggpanel

«Lys Varde» / Slaatto Sag

Takpanel

«Lys Varde» / Slaatto Sag

Dører og vinduer

Bomull NCS S 0502-Y

Kjøkken

Grå Cashmere / Aubo

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top