



Formet som en løe
Formet som en løe
Formet som en løe
Formet som en løe
Formet som en løe
Formet som en løe
_MG_4805
god blanding: – Prosessen med innredning og innvendig fargevalg ble påbegynt med en gang hyttetegningene var klare, forteller Nina. – Interiør og fargevalg har alltid vært av stor interesse for meg. Jeg handler ofte interiør når jeg er på reise, da kan man finne små eller store skatter. Jeg er opptatt av at detaljer i interiøret er litt unike og skal si noe om oss som bor her.
Formet som en løe
Formet som en løe
Formet som en løe
_MG_4854
Sobert: Sort går igjen i rammer på vinduer og dører så kjøkkenet måtte naturligvis bli sort også. Eierne ønsket noe unikt og litt vågalt, og gikk derfor for messingplater i kokesonen. Benkeplaten er selvlaget og dekket med mikrosement. Kjøkkenøya er et naturlig samlingspunkt. Det nedsenkete hjørnet gjør at lille Isabella på to år skal kunne være en aktiv deltaker i matlagingen med bestemor.
Formet som en løe
Formet som en løe
Formet som en løe
_MG_4936
Langstrakt: Den 21 meter lange hytta vekker oppmerksomhet fra forbipasserende. Nina og Lars kikket lenge etter en hytte som kunne passe og falt for denne som er litt annerledes enn de andre som er på markedet. Den er lang og løeformet, og med store vinduer. Partier med plater i grå cembrit bryter opp.
Formet som en løe
– Flere av valgene vi har tatt er med tanke på store snømengder. Taket er uten utstikk for at snøen skal rase ned, og med fem innganger har vi alltid en vi kan benytte om de andre er gjensnødd, smiler Nina Veronika Bjellebø Nilsen og Lars Wessel der de tar i mot i det som er hyttas hovedinngang. Hunden Luky ønsker velkommen på sitt vis, med en våt sleik midt i fleisen.
Etter mange års planlegging og noen uforutsette utfordringer underveis, kan familien nå glede seg over at hyttedrømmen endelig har blitt realisert. Det har tatt tid og det har krevd en god porsjon egeninnsats, for paret fra Stavanger gikk ikke for en standardhytte, det er sikkert. Fra utsiden vekker den oppmerksomhet på grunn av den langstrakte formen. Den ser stor ut, men det skal fort vise seg at skinnet bedrar. Å tre over dørstokken er som å tre inn i en behagelig sfære hvor lunhet, komfort og følelsen av det gode hytteliv står i høysetet. Duse farger, smarte løsninger og lekkert interiør skaper et eksklusivt inntrykk, men uten at det har kostet skjorta, kan paret fortelle. Grunnen er gode fingerferdigheter og en lidenskap for interiør. For en stor del av inventaret har de laget selv, av en årsak vi senere skal komme tilbake til.
Den perfekte hytta
– Alt startet med at vi var heldige og fikk tak i en tomt med flott utsikt mot fjellene og Røldal. Vi hadde i flere år benyttet en firmahytte så ofte vi kunne og likte oss veldig godt her, både sommer som vinter. Nå kunne vi få en egen hytte med store panoramavinduer, akkurat som vi drømte om. Men vi lette lenge etter den perfekte hytta, det tok nesten halvannet år før jeg en sen kveld kom over en på nettet som vi begge umiddelbart likte.
Hytta som lyste mot dem på skjermen, var av typen Flexibo, en prototype tegnet av Vårdal arkitekter. Dermed var det gode muligheter for å gjøre individuelle tilpasninger i samarbeid med arkitekten.
– Vi falt for den gammeldagse låveformen. Den er enkel, men likevel med en spennende fasade i sibirsk lerk og med grå partier som bryter opp. Hytta er hele 21 meter lang, men bare 6,5 meter bred, så den er faktisk mindre enn man skulle tro, forteller Lars mens vi tar en «guided tour».
Sovealkover til gjester
Nina og Lars har gjort mye om på arkitektens løsninger innendørs. Blant annet er soverom og baderom samlet i ene enden, mens stue, kjøkken og spisekrok ligger åpent i front av hytta. De fikk tegnet inn tre gode soverom, store nok til at de to voksne døtrene med familier har plass nok i fremtiden. Et viktig poeng før de gikk i gang, var at hytta skulle bli en samlingsplass for alle. For at også gjester skulle kunne overnatte, kom de på en løsning med å lage to sovealkover på hemsen der hvor det egentlig skulle ha vært lagringsplass.
– Der er det akkurat plass til senger på 150 cm, og med god ventilering fungerer de veldig bra som ekstrarom.
Tenke kreativt
Nina og Lars har lagt ned utallige timer i egeninnsats, kanskje mer enn de hadde sett for seg i utgangspunktet. Midt under byggingen var nemlig begge to uheldige og mistet jobbene i en kriserammet oljebransje. Det gjorde at de måtte snu om på en del ting.
– Plutselig ble vi tvunget til å finne rimeligere løsninger. Heldigvis er Lars en god snekker og handyman, mens jeg elsker å hente inspirasjon fra pinterest, interiørmagasiner og blogger. Så en god del av inventaret har vi laget selv. Vi har lært utrolig mye underveis, forteller Nina og kikker opp på et gevir som kaster varmt lys ned på oss.
To gode eksempler på kreativ utfoldelse henger nemlig over sofabordet og kjøkkenøya. Begge lampene er designet og laget selv. Lars, som opprinnelig er fra Finnmark, hadde et flott elggevir fra morfar liggende. Det ble spraylakkert i gull og sort og fikk tre lyspærer tredd gjennom. Mens en gedigen kjøkkenlampe ble laget av tynne trespiler, restematerialer fra hyttebyggingen. Også denne lampen er sprayet i sort og gull.
– Vi måtte ha en stor lampe siden takhøyden er på seks meter. I det hele tatt har vi lagt stor vekt på belysningen for å få den rette stemningen vi var ute etter. Kjøkkenbenken er også laget selv av plater som er sparklet med flere lag mikrosement og deretter lakkert. Det ble så vellykket at badekaret er laget på samme måte. Vi fant nemlig ikke et badekar som var lite nok til å passe inn. Det er bare så deilig å ligge der og se ut på fjelltoppene etter en dag på tur, konstaterer livsnyteren Nina.
Fornøyd med alt
Hyttelivet smaker ekstra godt etter å ha gjort så mye av arbeidet selv. Jovisst har det tatt tid, men nettopp det har gjort at løsningene er godt gjennomtenkt. Det er ikke en ting de angrer på. Dessuten har de lært veldig mye underveis og kan i dag tydelig se forskjell i arbeidet på rommene de startet med, og rommene de sist ble ferdige med.
– Men nå er det deilig å være ferdig. Vi elsker å være her, og er begge glade i å lage mat. Etter å ha levd på posemat gjennom hele byggeprosessen, er det fantastisk å kunne bruke kjøkkenet. I julen satt vi 12 stykker rundt bordet og kikket på et juletre som strakk seg helt til taket. Det ble en magisk jul, og lønn for alt strevet.

