



Fiks torvtaket i høst – så får det en ny vår!
Fiks torvtaket i høst – så får det en ny vår!
Fiks torvtaket i høst – så får det en ny vår!
Torvtak har mange fordeler sammenlignet med andre typer tak. Torv har både en isolerende effekt om vinteren, samtidig som den sørger for et svalt inneklima om sommeren. Det ivaretar også det biologiske mangfoldet gjennom å være et yndet oppholdssted for ulike insekter.
Men et grønt og frodig torvtak gjør seg ikke selv. Det meste avhenger av hytteeieren. Lar du taket leve sitt eget liv uten å gjøre en innsats, vil du oppleve et tak som har mer jord og uønskede vekster enn gress.
– Er det mange som neglisjerer torvtakene sine?
– Det er en del som ikke tar så godt vare på hyttetakene sine, kanskje spesielt på typiske vinterdestinasjoner. I mange tilfeller blir hyttene der brukt nesten bare på vinterstid. Da kan det faktisk skje at eierne aldri har sett torvtaket sitt uten snø. Hvis du da ikke gjør noe, så forfaller torven, sier Torleif Tollersrud hos Nittedal torvindustri.
– Hvor mye innsats er det som kreves?
– Du får ikke et pent torvtak uten å gjøre en liten innsats. Hvis du bruker et kvarter på våren med å gjødsle, og deretter en time til å trimme gresset på høsten, da vil du ha et pent torvtak i mange år, sier Tollersrud.
Derfor er høsten viktig skal du ha håp om et frodig tak neste sommer. Innsatsen du legger ned på taket ditt før snøen legger seg, er en sikker investering for at du skal kunne få et pent og grønt tak neste sommer.
Grepene er ikke mange, men nødvendige.

La gresset få luft
– Det handler egentlig om å gjøre forberedelser til våren. Derfor skal taket klippes på høsten, gjerne ned til 7–8 cm. Hvis taket ikke klippes vil gresset bli liggende som en kompakt og tett duk under snøen. Det gjør det vanskelig for nytt gress å komme opp, sier Kirsten Fossli, daglig leder i torvprodusenten Fossli AS på Frosta i Trøndelag.
Unngå uønskede vekster
Det aller viktigste du trenger å gjøre før du begynner å slå gresset, er å fjerne uønskede vekster. Det kan i verste fall ødelegge hele taket.
– Både furu og gran kan slå rot på torvtaket, dette er vekster som kan gjøre stor skade. Hvis det slår rot kan det gå hull på membranen. I verste fall, hvis det blir ekstra høyt og treet knekker, kan det rive med seg hele taket, sier Fossli.
Hvis det oppstår lekkasje bør dette repareres av erfarne fagfolk.
Når de uønskede vekstene er fjernet er det viktig å få slått gresset. Du kan enten bruke ljå eller en elektrisk eller bensindreven kantklipper.
– Hvis du har en ordentlig ljå og kan bruke den, så er det fint, sier Torleif Tollersrud hos Nittedal torvindustri. Han foretrekker maskinelt utstyr.

La gressfrøene ligge etter klipping
– Ved å bruke en elektrisk eller bensindreven gresstrimmer knuser du frøene på gresstråene. Da vil disse frøene bli liggende igjen på taket og bli ført tilbake i jorden. Det vil igjen føre til at det vil spire på flekker hvor det er mindre vekst. Slik vil taket endre karakter gradvis, sier han.
Er det ekstra langt gress anbefales det at dette rakes vekk etter en stund.
– Det er lurt å la gresset ligge litt til det tørker, før du raker det bort, sier han.
Nittedal torvindustrier anbefaler å la det stå igjen 10–15 cm. Gresset bør ikke bli for kort.
Fyll på med plantejord
Ikke alle er like flinke til å ivareta torvtakene sine, men det er mulig å redde tak hvor det knapt finnes gress igjen.
– Det er absolutt mulig å få fart i torven igjen, men da må du gjøre mer enn bare å vente, sier Tollersrud med et smil.
Han kommer med følgende råd: Bruk en jernrive og rufs opp jorden. Spe gjerne på med litt frisk plantejord. Deretter kan du så i nye frø.
Så på høsten
Har du flekker som trenger nytt gress, anbefales også dette å såes på høsten. Da unngår du at det nysådde gresset tørker ut. Sår du om våren kan du risikere en varm sommer. Hvis du da ikke vanner tilstrekkelig vil det bli dårlig med vekst.
– På høsten er det aldri noe problem med fuktighet. Du kan vanne det skikkelig en gang, og det holder seg fuktig. Så vil dette ligge og belage seg på å spire når våren kommer, da vil frøene danne røtter og slik sett kunne tåle en tørkeperiode mye bedre, sier Tollersrud.
Solen er heller ikke like sterk på høsten, og nattedugg bidrar til å holde frøene fuktige.
Skaff deg sikkerhetssele
Tollersrud har for øvrig et annet viktig råd til alle som skal opp for å klippe torvtakene sine; tenk sikkerhet.
– Det er noe alle bør prioritere. Du kan synes taket ditt ikke ser så bratt ut når du står på bakken. Når du kommer opp på taket og begynner å gå rundt med en klipper, så vil du alltid være i bevegelse. Da er det lett å trå feil, og da skal det lite til før du faller ned, sier han.
Han råder derfor alle som skal oppholde seg på taket til å anskaffe seg en sikkerhetssele og et tau.
– Da fester du dette i torvstokken og strekker tauet over mønet på den siden du står. Så gjør du det motsatte når du skal på den andre siden. Slik unngår du at du ramler ned.
Mose bør fjernes
Mose dannes ofte langs torvstokkene på skyggesider. Mose gjør ikke mye skade på selve taket, men den vil etterhvert tære på torvstokken ettersom mosen holder på fuktighet.
Derfor er det greit å få fjernet den mosen man ser. Dette gjøres mekanisk.
For å unngå for mye mose er det også lurt å kalke torvtaket innimellom. Kalk holder jordas PH-verdi i balanse og holder samtidig mosen unna.
Husk også å rengjøre takrennene etter at du er ferdig med takslåtten. Da unngår du tette nedløpsrør.
Begrens trafikken
Torv tåler selvsagt å bli tråkket på, men jo mer trafikk det er på taket, jo mer slitt blir underlaget. Dette kan også føre til at torva begynner å sige. I verste fall kan det føre til at du tråkker igjennom og skader membranen under torva.