Now Reading
Fant hyttedrømmen øverst bakerst

Fant hyttedrømmen øverst bakerst

  • Da de endelig bestemte seg for å kjøpe egen hytte, fant de for sikkerhets skyld tomten øverst, bakerst på hyttefeltet. Som en slags konger på haugen.

+11
View Gallery

Laila (Stafset) og Stig (Grøndahl) ble begeistret, og signerte kontrakt på egen hytte i 2016. Da kunne de endelig definere hvordan en idealhytte skulle se ut og hva den skulle inneholde.

Lars Slettemoen i Bualie Hyttefelt og Evenstad Bygg og Tegning fra Gol tegnet en hytte som innfridde alle ønsker og krav.

– Vi var sikre på hva som var viktigst, sier Laila.

– Vi ville ha et rommelig kjøkken; det er jo der alle havner uansett, rundt kjøkkenbordet. Det var viktig for oss å få en stor entré og vi ville ha masse bodplass. Det kan nesten ikke bli for mye når alt utstyret som brukes til forskjellige årstider skal i hus.

Og Laila og Stig har fått akkurat det de ønsket.

Golsfjellet er en fjellvidde i Gol kommune i Buskerud. Høyeste punkt er Storefjell på 1149 moh. Golsjellet har Hallingdal i sør, Hemsedal i vest, Tisleifjorden i nord og Nord-Aurdal i Oppland i øst.

Resultatet er blitt en hytte på rause 138 m2 pluss 30 m2 isolert loft , men som ikke på noen måte fremstår som prangende stor. Kjøkkenløsningen er en liten arkitektonisk genistrek i all sin enkelhet – den er verken helt åpen eller helt lukket. Snarere er kjøkkenet blitt et eget rom med åpning mot stuen, men likevel såpass godt skjermet at matlaging kan foregå uten sjenerende lukt eller støy mot stuen.

Fire soverom gir sengeplass til 10, men med mulighet for å ta imot enda flere gjester.  Hytta har to bad, det ene med badstu og direkte utgang til avkjøling i snøen vinterstid.

– Da er det nok helt greit at det ikke ligger hytter bak oss, humrer Stig.

– Vi fikk tomten som ligger øverst i feltet, og selv om det fortsatt selges tomter her er det stopp bak vår hytte. Det gir oss fordelene av å være en del av en hyttegrend, men samtidig muligheten til å leve hyttelivet litt tilbaketrukket.

 

«Arkitekten»

Lars Slettemoen er nok den egentlige «kongen på haugen«, som den ustoppelige drivkraften i Bualie hyttefelt. Han har siden tidlig på 2000-tallet stått på dag og natt for å utvikle området som per i dag består av i overkant av 100 tomter, leilighetsbygg, Golsfjellet alpinsenter, samt kafé. Vinterstid treffer du ham også ofte i løypemaskinen.

– For en stund siden traff jeg ham på en flott dag ute på vidda, da han kjørte opp løypene, forteller Stig.

– «Du er heldig du, som kan holde på her ute», sa jeg. «Ja, men det er også hardt arbeid, langt utover normal arbeidstid med få eller ingen hviledager i sesongen. Og gjennom noen tusen timer i løypemaskinen opplever du ikke bare idyll», svarte Lars.

Men for Laila og Stig er dette først og fremst rekreasjon og nytelse.

 

Off piste før frokost

– For oss er området helt ideelt. Skiløypene starter 30 meter (!) fra hytta, og er koblet sammen med løypenettet i Hemsedal og Stølsvidda i Valdres. Til sammen 300 kilometer fantastisk godt preparerte løyper i alt fra høyfjell til fjellskog, i tillegg til nærmest uendelige sykkelmuligheter. Hytta har også ski inn og ut til alpinbakken. Er det kommet en god porsjon nysnø er det herlig å dra i bakken når den åpner og kjøre noen runder off piste før frokost, sier Stig.

Det legges ingen føringer for hva slags hytter kjøperne vil bygge, men Slettemoen er helt klar på ett område: Det skal brukes lokale krefter og bedrifter.

– Vi ville ha et rommelig kjøkken; det er jo der alle havner uansett, rundt kjøkkenbordet.

Og for Laila og Stig begynte det altså med en arkitekt fra Gol. De «syndet» riktignok med deler av innredningen. De kjøpte hytta i 2016 og skulle flytte inn påsken 2017. Med bare fem uker igjen til overtagelse fant de plutselig ut at de ikke hadde senger å ligge i, eller skap å ha klærne i.

– Gode råd var dyre forteller Laila, og det var jo i realiteten bare tiden og veien da vi kontaktet Waraksa Art & Design som hadde hjulpet oss hjemme i Oslo, som deretter kom opp til Bualie for å ta mål. For å gjøre en lang historie kort: Resultatet ble plassbygde senger med smarte skuffløsninger i alle rom, det ble tilhørende hyller, garderobeskap og skap for oppbevaring i entreen. Alt håndlaget i massiv eik, produsert i elementer på verkstedet i Polen og montert på stedet, med bare dager igjen før innflytting.

 

Nytt og gammelt

Ny hytte betyr nødvendigvis også at mesteparten av interiøret er nytt. Fra spesialbygde senger og skap til hvitt Epoq kjøkken. Men møblementet er delvis fra en helt annen tid.

See Also

Den bevisste blandingen av nytt og gjenbruk gir en mangfoldig og spennende stilmiks.

Den bevisste blandingen av nytt og gjenbruk gir en mangfoldig og spennende stilmiks. Salongen i art deco-stil er arvet fra Lailas oldeforeldre! En lenestol i stuen som er fra Hamar tilhørte Stigs foreldre, og ble kjøpt i 1965. Flere steder i hytta står kamfertrekister av den typen du ikke får kjøpt i Norge, men som Stigs far brakte med seg hjem gjennom mange år som sjømann. En luring av en teppehandler i Tanger har sørget for lune gulv.

Under en lampe tegnet av designeren David Trubridge står kjøkkenbordet med massiv eikeplate og tilleggsplater gir plass til 14 personer. Det er håndlaget av en helt lokal «designer», Lailas far. Han har også laget smarte og dekorative knaggrekker av fjellbjerkstammer til soverommene.

 

Lagt til rette for alle

I oppstuen holder ungdommen hus. Med to barn (14 og 16 år) er det lov å håpe på at de ønsker å være med på hytta i flere år fremover selv om konkurransen fra helt andre sysler blir stadig større. Derfor er det også smart å legge til rette for at ungdom kan få være ungdom, også på fjellet.

For foreldregenerasjonen er det ikke vanskelig å få tiden til å gå. Med nærhet til det meste, og naturopplevelser i fleng. 15 minutters gange fra hytta bringer deg fra 990 meter til toppen bak skiheisen, godt over 1100 meter over havet. Der har du 360 graders utsyn til Valdres, Nystølsfjellet, Norefjell, Hallingskarvet, Hemsedalsfjellene og Jotunheimen. Du ser skiløyper, turterreng, fiskevann og alt hjertet måtte begjære av naturopplevelser.

– Vi er her mye, ofte og gjerne, sier Laila.

– I tillegg benytter vi anledningen til å ta turen opp alene, istemmer Stig. – Jeg kan vanskelig tenke meg en bedre form for hjemmekontor: Stå opp tidlig, jobbe konsentrert dagen ut, så ut i frisk fjelluft på ettermiddagen.

Hytta ligger akkurat passe langt hjemmefra som er Oslo. På snaue tre timer kommer de fra dør til dør, fra et hektisk liv i byen til rolige dager på fjellet.

#Golsfjellet #Laila Stafset # Stig Grøndahl #1118

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top