Now Reading
Én hytte, to kropper

Én hytte, to kropper

  • «Smalhans»  ble bygget i to deler, og ikke en. For hytteeier har det gitt store gleder, både innenfor, utenfor og rundt de mange hytte­veggene.

+3
View Gallery

Tekst: Kristin Støle Kalgraff  Foto: Lise Bjelland

Plassert ytterst på hyttefeltet, med «halve» Hardanger i synsfeltet og panoramautsikt til den snøhvite og langstrakte Folgefonna.

Her, i Langedalen på Seljestad ligger «Smalhans», en hytte som skiller seg vesentlig fra de mer tradisjonelle hyttene rundt. En hytte som på avstand kan se ut som to, tett i tett. Men det er kun en hytte, som ligger godt og lunt plassert, mellom knauser og berg, og som henvender seg mot den vakre naturen i front. Den er smal – og smart, og har derfor fått det fengende navnet «Smalhans».

 

På naturens premisser

Hytta består av to mindre bygg med saltak, der den ene utgjør en hoveddel med stue og kjøkken og den andre soverom og bad. En liten gang skiller de to hyttekroppene. Løsningen skaper en spennende hytte med artige løsninger.

Ukurante dimensjoner på dører og vinduer er brukt i stor grad noe som bidrar til at hytta får sitt særpreg. Også utendørs skapes det mange hyggelige uterom på grunn av de mange vinklene. Le for vinden finner man uansett vindretning, og det kommer godt med på en fjellhytte.

– Vi ønsket å ta vare på den vakre naturtomten, sier arkitekt Knut Hjeltnes fra sitt kontor på Østlandet om det lille mesterverket på 68,5 kvadratmeter.

– Vi ikke bare besøkte tomta før bygging, men fikk den også oppmålt med 20 cm ekvidistanse for å ha et presist utgangspunkt for prosjekteringen, forteller han videre, og gjorde på den måten hyttebygger Grethe Stødle svært tilfreds med fremgangsmåten. Utsikten fra hytta var nemlig veldig viktig for Stødle som hadde et ønske om å oppleve den storslåtte, og for henne hjemlige naturen. Den som hun kjente fra sine barnsben i Odda.

 

Trang tomt

Området som framsto som detnaturlige valget var trangt. Det å dele volumet i to og samtidig vri delene i forhold til hverandre, gjorde at man klarte å plassere hytta optimalt. Samtidig ga todelingen en god planløsning.   De to volumene gir flere ulike kroker både inne og ute, men løsningen gjør også at hytta er uten gangarealer, hytta oppleves med andre ord større enn den er. Utsikten betyr alt. Dagslyset faller inn i hovedrommet fra alle himmelretninger. Store vinduer bidrar til at opplevelsen av naturen innenfra er upåklagelig. For å forsterke denne følelsen er også interiøret tilrettelagt utsikten.

See Also

Arkitekten sørget for en stedbygget sofa og en ekstra bred vinduskarm i bakkant. Det gjør at man kan sitte i karmen og dermed føle seg som en del av den storslåtte naturen. For Grethe Stødle er dette helt avgjørende for hennes opplevelse.

 

– Utsikten betyr alt

Det er som å sitte i et maleri. Hun har unnlatt kunst på veggene og tepper på gulvene. Minst mulig skal ta oppmerksomheten fra det som foregår utenfor. Datidens og nåtidens hytteform. I tråd med opprinnelig vestlandske byggetradisjoner på hus, passer den vesle hytta godt inn der den står plassert mellom furutrær og knauser.


Knut Hjeltnes er en norsk arkitekt med egen praksis i Oslo som arbeider i en fri modernistisk stil. Hjeltnes er også ansatt som professor ved Arkitekthøgskolen i Oslo og har vunnet flere arkitektpriser. Kontoret består i tillegg til Knut Hjeltnes av Hans Kristian Hagen, Sieglinde Muribø og Nils Joneid.


– Takformen er mest av alt et resultat av ønsket om å oppnå både intimitet og samtidig luftighet, forklarer Hjeltnes. Langveggenes innvendige høyde er faktisk ikke mer enn 2 og 2,2 meter, mens mønehøyden er på henholdsvis 3,4 og 4 meter. – Husformen og materialene gir opplagt assosiasjoner til tradisjonelle vestlandske hus, mens detaljeringen gjør at hytta ved nærmere betraktning virker mer abstrakt i uttrykket. Særlig vindusinnsettingen og det at veggkledningen i trykkimpregnert furu fortsetter direkte som taktekking, får hytta til å framstå mer abstrakt. At gavlveggene har annen panel forsterker dette uttrykket, forklarer arkitekten. Utfordringen med å bygge et tak av tre er å sørge for at fukt ikke trenger inn. Dette løses ved at man påser at all panel er ordentlig luftet slik at fuktighet ikke blir stående.

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top