Now Reading
Eidsfoss

Eidsfoss

+2
View Gallery

Idyll ved vannet

Den laftede tømmerkoia ble fløtet ned Eikeren så bestefaren kunne få kortere vei til skolen. Nå har Runi Sommerstad omgjort den til en fargeglad idyll ved Eidsfoss.

Rett ved veien, men bare et misunnelsesverdig lite steinkast fra vannet, ligger det hvite trehuset til Runi Sommerstad som opprinnelig er fra Drammen. Her har hun vært hver sommer siden hun var liten. Det samme har barna hennes, tvillingene Mats og Line på 22 år. I nabohuset holder foreldrene hennes til, i morens barndomshjem. Tippoldemoren har også bodd i Runis hus der det lå før. Og altså bestefaren som bodde så langt unna skolen at foreldrene hans fikk fløtet tømmerkoia tre kilometer opp Eikeren så han kunne få kortere skolevei.

– Men det har vært flere andre eiere innimellom også altså, sier Runi og tuller til hele forsøket vårt på å skjønne familiens slektstre.

Apropos tre. Ved huset står det mest fantastiske tuntreet vi har sett på lenge. En eik. Gedigen. Såpass at de knapt sitter ved uteplassen under treet for der er det bare skygge. En litt mindre eik ble felt i fjor og skal bli innvendige vegger i det gamle bryggerhuset som renoveres. Det ligger helt i vannkanten.

– Barna gleder seg til å få en moderne hytte «for seg selv». Men kanskje det blir Arve, samboeren min, og jeg som flytter inn dit i stedet, ler Runi. – Vi har tenkt å gjøre det meste selv, så vi får se hvor lang tid det tar.

Beliggenheten og komforten i annekset blir det i alle fall ikke noe å si på. Selv om det gamle huset har alt man ønsker av komfort også. Ok. Det kunne muligens vært litt bedre isolert så det ikke var så kaldt om vinteren. Men gamle ovner fra jernverket på Eidsfoss, rett borti svingen, varmer godt.

– Vi bruker huset mer og mer om vinteren, forteller Runi. – Vi har både venner og nær slekt her, og i fjor gikk vi til og med mye på ski.

KAMMERSET: Gjesterommet innenfor stuen i den gamle delen ble brukt som roterom da Runi var liten. Her fikk farens veteranmotorsykkel lov å stå om vinteren, i tillegg til mye ting og tang. Runi fikk tømt rommet og en snekker kledde om veggene. Kjekt å våkne her og ligge i senga og se ned mot Eikeren.
VALGFRITT: En kort seng og to lange. Barna har kost seg mye på blåkammerset, men nå er de så store at de drømmer om å innta annekset. Bare oppussingsarbeidet blir ferdig.
GJENNOMGANG: Fra gjesterommet kommer man inn i både stuen og kjøkkenet. Kjekt for gjester å kunne liste seg ut for en kaffe hvis ikke vertskapet er våkne.
SELVLÆRT: Runi synes det er gøy å trekke om gamle møbler. Flink er hun blitt også. Stolen er trukket i et stoff fra Italian House.
MER KOMFORT: For sju år siden kom det pålegg om å koble seg til offentlig vann og kloakk. Da ble huset mer bruksvennlig året rundt. Dusj, do og innredning fra Ifö.
VALGFRITT: En kort seng og to lange. Barna har kost seg mye på blåkammerset, men nå er de så store at de drømmer om å innta annekset. Bare oppussingsarbeidet blir ferdig.
KAMMERSET: Gjesterommet innenfor stuen i den gamle delen ble brukt som roterom da Runi var liten. Her fikk farens veteranmotorsykkel lov å stå om vinteren, i tillegg til mye ting og tang. Runi fikk tømt rommet og en snekker kledde om veggene. Kjekt å våkne her og ligge i senga og se ned mot Eikeren.
SJØFARGER: I barnas soverom i annen etasje er det sjøfarger i blånyanser og turkis som gjelder. Taket ble malt i fjor, veggene for 17 år siden. Skapet har Runi dekorert selv.

– Jeg har valgt å bruke mange farger her i forhold til hjemme hvor alt er hvitt og gips. Jeg synes det kler huset, og det gir masse energi. Jeg har malt og malt. Rom for rom. Gulv, tak og vegger. Og trukket om en del møbler fra besteforeldrene mine. Da jeg var liten syntes jeg huset var slitent og at vi hadde ganske mye skrot. Nå synes jeg det er hyggelig å beholde mye av det gamle. Men ikke for enhver pris. Det skal ikke være et museum heller.

See Also

I tillegg til å bygge inn et åpent loft i annen etasje, har Runi også fått skiftet vinduer og pusset opp kjøkken og bad. De fikk innlagt vann og kloakk for syv år siden. Det tar veldig lang tid før vannet blir varmt nok til at vi orker å bade. I alle fall vi voksne.

MEST GRILL: Sitteplassen på brygga er hyppig i bruk. Det blir mest grilling om sommeren, ikke så avansert matlaging, sier Runi. Bading blir det overraskende nok lite av. Eikeren er så dyp at det tar lang tid før vannet får god badetemperatur, i alle fall for voksne. Men når det først skjer, er det fin temperatur lenge. Her er foreldrene Anne-Marie og Ole Sommerstad, som holder til i nabohuset, på besøk.

Det gjorde huset mer bruksvennlig. Deilig å kunne ta seg en dusj etter en lang tur i kajakken, eller før de skal pynte seg litt og ro bort til kroa en fredagskveld. Tidligere hadde de en liten 17-fots båt med motor. Men den ble sjelden brukt. Robåt holder lenge. Det er både trening og rekreasjon, men fisking blir det lite av selv om det er påvist 13 fiskeslag i Eikeren som er nesten to mil lang og 156 meter på det dypeste.

– Og det er nettopp derfor folk blir litt overrasket over at vi ikke bader mer enn vi gjør, forklarer Runi.

– For sjøen er så dyp at det tar veldig lang tid før vannet blir varmt nok til at vi orker å bade. I alle fall vi voksne. Men når det først blir varmt, holder temperaturen lenge av samme grunn. Uansett bruker vi plassen nede ved brygga masse. I fjor sommer var det grillforbud på grunn av tørken, men vi spiste likevel alle måltider ute. Å sitte nede ved sjøen om ettermiddagen og kvelden, det gir skikkelig ro i sjela.

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top