



Bli lys!
Bli lys!
Bli lys!
Bli lys!
Bli lys!
Bli lys!
Bli lys!
Bli lys!
Bli lys!
Peder var først og fremst opptatt av lyset og spesielt kveldssolen. Lyset og solen har vært der helt siden familien kjøpte stedet like etter 2. verdenskrig, men plutselig ble det viktig å finne ut eksakt når solen sto hvor på himmelen. Han ville at hytta skulle fylles med lys, og fra alle mulige og umulige vinkler.
Og selv om dette helt åpenbart er en hytte bygget for sommer, sol, varme dager og lyse kvelder er Peder helt klar på at februar er hans favorittmåned på Orust. Da opplever han en helt egen form for alenetid på en øy som i sommermånedene yrer av tilreisende.
Det var Peders bestefar som i sin tid kjøpte 100 mål i skjærgården på Orust. Prisen? Han betalte et sted mellom 150 og 200 engelske pund! Familien hadde et lite hus i Stockholm, og ettersom det var vanskelig å få byggetillatelse på Orust tok det tid før de kom i gang. I 1968 begynte de å bygge. Peders to brødre tok etter hvert over henholdsvis foreldrenes og besteforeldrenes eiendommer på Orust. Peder fikk båthuset som den gangen var ett stort rom uten vann og strøm, men om ikke annet med gassovn og gassdrevet kjøleskap. Stort nok for Peder og etterhvert også hans kone.
Peder ønsket ikke noe flott og eksklusivt, men enkle, naturlige materialer brukt på et sommersted som umerkelig ville tilpasse seg omgivelsene.

Men i 2008 begynte prosessen som skulle gi en total forvandling. Peder tok kontakt med arkitekt Magnus Almung, først og fremst for å få hjelp til søknader om byggetillatelse. Men Peder skjønte fort at Almung hadde mange gode ideer og ikke minst en grunnleggende forståelse for stedets egenart.
Peder ønsket ikke noe flott og eksklusivt, men enkle, naturlig materialer brukt på et sommersted som umerkelig ville tilpasse seg omgivelsene.
– Det Magnus leverte, var enkelt og solid, noe som vil vare lenge, forteller Peder.
– Han tegner moderne hus, men har også betydelig sans for gamle bygninger. Han restaurerer og sørger for at gammelt og nytt snakker sammen.
Seiling, småbåter, og en motorisert doning er en selvfølge på et sted som dette.

Tomten måtte graves ut.
Der båthuset hadde ligget litt sjenert og tilbaketrukket skulle det nå bygges en større hytte. Det måtte sprenges litt og det måtte graves bort stein for å finne en diskret plassering også for en større byggkropp.
Oppholdsrommet går over to plan og Peders svært bevisste forhold til lysforhold og lysinnfall har diktert store vindusflater. Terrasseplattingen utenfor smyger seg inntil og langs med fjellknausen. Utvendig panel er i ubehandlet lerk som er naturlig grånet av vær og vind.
Den gjennomført skandinaviske minimalismen og Peders sans for interiørdesign er en fin kombinasjon.

Den gjennomført skandinaviske minimalismen og Peders sans for interiørdesign er en fin kombinasjon. Lamper fra Atelier Lyktan sørger for fargeklatter i det ellers hvite interiøret, og på stueveggen det fascinerende og fargerike maleriet av Emanuel Röhss.
Hovedsoverommet har for sikkerhets skyld fått vindu på to sider, også det for å sikre lys og luft.
Men selv om du er like mye ute når du er inne i dette sommerhuset, er det utendørs aktivitetene foregår.
Men selv om du er like mye ute når du er inne i dette sommerhuset, er det utendørs aktivitetene foregår. Seiling, småbåter, og en motorisert doning er en selvfølge på et sted som dette.
Med bopel i Stockholm bruker han ikke stort mer enn en time før han er på vestkysten, til en nedstresset hverdag.