



100% Havgløtt
_VA02793_ok
Jeg fant jeg fant på FINN: André Rusthen fant sin hyttefarge på FINN.no, ikke som reklame, men som en farge malt på en bolig til salgs. Ikke ville han ha huset, men fargekoden! Nå har Havgløtt gått fra lys brun til Jotun Trebitt 683 sotgrå.
100% Havgløtt
_VA02741_ok
Hjerte: Kjøkkeninnredningen er den gamle de hadde hjemme i Asker, men den er gjenbrukt og malt om. Før André fikk i oppgave å male om, var skapene kirsebærrøde. Benken er dog ny, og en stor fryseboks som sto i hjørnet ved badedøra ble erstattet av en mindre type. Dermed fikk Ingeborg mer benkeplass og et eget sted for sin kjære bakemaskin.
100% Havgløtt
_VA02728
Favoritt med havutsikt: Sittegruppen til høyre erstattet de første møblene Ingeborg bar ut. Nå er dette blitt familiens favorittsted. Stolene er retro, men nye fra Ikea, det samme er skjenken, maleriene er laget av bestefar Olav, kista er også snekret av ham, men malt av en ung Ingeborg. Puffene er fra Kid.
100% Havgløtt
100% Havgløtt
100% Havgløtt
100% Havgløtt
100% Havgløtt
_VA02746
Ikke på gangen: Badet var opprinnelig en del av gangen, men et påbygg tok hensyn til den autentiske arkitekturen. Møblene på badet er fra Ikea, dusjen er fra Megaflis. Sluket er av typen Purus Line. Toppen kan byttes med forskjellige typer rister/lister, blant annet en heldekkende stållist. Denne ble levert til en som driver med vannstråleskjæring tilbake fikk familien hyttenavnet gravert inn.
100% Havgløtt
100% Havgløtt
collage
Veggbilde: Brannmuren på kjøkkenet kom til syne da badet skulle bygges. Arbeidet er ikke perfekt gjort, men danner et artig bilde og en stemme fra 1930 da hytta ble satt opp. Listverk: Å liste ei hytte med tusen vinkler er ikke lett. André og Ingeborg googlet alternative løsninger og kom fram til at hamptau var tingen.
100% Havgløtt
100% Havgløtt
100% Havgløtt
100% Havgløtt
100% Havgløtt
100% Havgløtt
100% Havgløtt
_VA02687_ok
Klippe, klippe, rake, rake: Bildet er ikke arrangert! André liker å rake. Nødvendig er det også å fjerne kongler fra planen slik at gressklipperen ikke setter dem i halsen. Bakerst i bildet er «Bestemorstua», med plass til to, deretter lekestua med to senger og redskapsbua som er en omgjort utedo.
100% Havgløtt
100% Havgløtt
100% Havgløtt
Langøya ligger som en klippe i havgapet og deler horisonten i to. Mer symbolsk kan det nesten ikke bli. Fram til nå har også eierskapet av hytta Havgløtt vært halvt.
De fleste mennesker har en dato som de knytter til sorg og gru. I fortellingen om Ingeborg Broens liv er datoen 14. juli.
– Alt skulle vaskes og stelles og klippes og gjøres i stand til at neste mann skulle overta hytta, forteller hun. Neste mann, det var eks-kona til Ingeborgs far. Historien er litt brokete, tilhører 70-tallet, men kunne like gjerne vært adressert 2020, da med innslag av dine, mine, hans og hennes barn. Ingeborg er datter av tannlege Ruth og rektor Olav Broen. De traff hverandre da begge var passert vel 40. Ruth hadde tre barn fra tidligere ekteskap. Olav drev en danseskole med sin tidligere kone, sammen med henne hadde han også hytta Havgløtt.
Fifty fifty sommerferie
– Hver sommer flyttet vi inn rett etter skoleavslutningen, minnes Ingeborg som forteller at de også hvert eneste år 15 juli, flyttet ut igjen. Slik vedvarte skikken i nesten 40 år.
Ingeborg er imponert over alle dem som klarer å få til et knirkefritt sameie, personlig er hun veldig glad for at hun og ektemannen André Rusthen nå, siden 2017 endelig eier stedet helt alene. Ikke desto mindre, og for ytterligere å sikre seg frihetsfølelsen, fikk de i fjor kjøpe den urørte eiendommen som skiller dem og den nærmeste nabohytta, eller rettere villaen Bjørkheim. Den praktfulle eiendommen like utenfor Brevik by er hovedkvarteret til Herøya arbeiderforening. Historien forteller at det var slik Bjørkøya, fra 1950-tallet, kunne bli ferieparadis for mange av Telemarks arbeidere.
For 230 000 kroner kjøpte foreningen denne øya og allerede et år etter satte man i gang med å bygge Bjørkheim, samt 10 hytter. I dag står 43 hytter i foreningens eie, 15 av disse utleiehytter og for dem som selv ikke eier, er det også mulig å sette opp ei vogn eller telt på øyas eneste campingplass. Fra plattingen på Havgløtt har du utsikt til campingen og kaia. Det er her den lille blå ferga legger til opp mot seks ganger daglig på sommerhalvåret og to ganger om dagen resten av året. Her ligger også restauranten Bjørkøya Mat & Bar og hvis barna Lise og storebror Henrik Melvin skal ha seg en is, får de lommepenger og løper en kilometer rett bort til kiosken.
Mange hus små
Tilbake fra løpeturen er isen fortært og det må bades. 18, 18 ½, 19, 19 ½. 20!
Lise måler badetemperaturen men bryr seg egentlig ikke. Hun kan bade om det så er påske. Og hvis den lille havfruen skal ramse opp tre ting som hun liker å gjøre på hytta, da sier hun bare:– Bade, bade, bade.
Barna har sin egen motorbåt, en sub og tube. I løpet av sommeren har det også vist seg at Henrik er et naturtalent på vannski, i tillegg vil gjerne far André lære sønnen opp til å bli en habil og trygg padler. Bjørkøya rundt måler om lag seks kilometer. Å sette seg i den røde kajakken for så å forsvinne rundt neset, det er noe av det beste André gjør. Ja, foruten å rake, plukke kongler, snekre og planlegging av nye prosjekter. Tomten består av 5 mål, en ballplass, 3 anneks, en gjestebrygge, en utstyrsbod, en vinsj, en utedusj, et skifterom og snart, snart kanskje også et aldri så lite lysthus? André skotter prøvende bort på kona Ingeborg, som på sin side rister rolig på hodet. Jo visst, er hun glad i fornying, men ikke til en hver pris. – Dette skal være ei brukshytte, en hytte der man ikke tar av seg på beina, og et sted der man kan løpe ut og inn.
Se opp for smijern
For selv om André har mye tiltak, står for fornying og renovasjon, og dessuten og på null komma niks lager en tro kopi av hyttas hagemøbler i heltre, er det tross alt Ingeborg som nærmest er vokst opp her. Hun vet hvor skapet må stå, ja det bokstavelig talt.
Det gjelder dog ikke bare skapet, men også en skjenk. Den gilde rødfargen er blitt falmet av sola. Når skapdørene slås opp, roper det signalrøde mot deg. Der inne står også lagret kopper med oransje linjer og brune kanter og man trenger ikke være historiker eller hete Ketil Bjørnstad for å kunne fastsette 70-tallet som epoke. Men her er også så mye, mye mer. For av tingene som aldri, aldri skal flyttes er også smijernslampa som henger i taket midt i stua. En trebåt er festet i lampas midte og kan minne om skipet i de norske kirker. Kanskje er den etter presten som på 1930-tallet bygget her? Uansett blir lampa hengende. Den skal ikke flyttes. Heller ikke heises.
Dette til tross for at alle som er litt høyere enn 1.70, alltid stanger i jernet.
Ingeborg ler; – Du skjønner, i Broenslekten er vi ikke så høye.
Det er derimot André, men han har lært å bøye seg i tide. Og muligens gjelder det ikke bare når det kommer til lamper.
SFO A/S
Så er det også Ingeborg som benytter hytta mest. Somrene 2017, 2018 og 2019, var hun og barna her i hele skoleferien. Fire dager i løpet av de to månedene var familien bare de fire. Alle andre dager badet venner fra strand eller svaberg, noen overnattet, noen ble så lenge ferien rakk. Det var kaffe-slabberas og bursdagsfeiring.
– Jeg elsker besøk, bedyrer Ingeborg, men innrømmer at hun jo også må beskytte seg litt. Barna tiltrekker seg venner og venners venner, det er ferske boller, rullekake, is til alle eller også er det thaimat og grilling. Ja, det er ikke fritt for at Ingeborg kan føle seg som Bjørkøyas svar på SFO. Som om ikke dette er nok, skal Ingeborg for tredje året på rad, invitere en venninnegjeng hit på en ekte treningshelg. – Vi er en gjeng på åtte damer og har leid inn en personlig trener, har minst tre treningsøkter om dagen og om kvelden serveres det sunn og god mat. Spesielt til denne anledningen gleder Ingeborg seg til kokkeleringen da hun kan ta i bruk noen av morens fargerike retrokjeler.

Il Tempo gigante
For slik skal det nemlig å være på Havgløtt: Mange venner, noe nytt, noe gammelt, noe nostalgisk, noe artig, noe tøft. – Meningen var jo at vi bare skulle bygge ut et bad, forteller André og ler. – Vi skulle bare få oss et bad, deretter skulle vi bare beise hytta. Ferdig med det liksom…
Men å vente på løyve for å bygge et tilbygg mot øst, og sette inn dusj, vask og vannklosett tok nærmere tre år. I mellomtiden tikket nye behov og ønsker inn. Og da panelet skulle beises, viste det seg at det ikke fortjente så mye som et eneste strøk, men heller måtte erstattes av et nytt. Ikke desto mindre var det enda et gammel panel under det første.
Resultatet var 3 containere med avfall. En med trykkimpregnerte materialer, en container med trevirke og en tredje med blandingsavfall.
Av interiør fulgte et sett vonde møbler som av en eller annen grunn hadde stått på det som i dag er stuens favorittplass. Men Ingeborg hadde også enkelte klenodier som ikke skulle bort. Aldri i verden! På lista sto blant annet stuebordet som faren Olav hadde snekret. Ingeborg lener seg bakover i hagemøblene og kikker ut mot horisonten.
Jo, Langøya ligger som den alltid har gjort, deler horisonten i to like store deler.
Men likevel er det som om familien har fått en ny horisont.
– Jeg er så glad for at pappa, før han døde, fikk oppleve at vi tok over. At han fikk vite at Havgløtt til slutt ble vårt 100%.