Now Reading
Slik velger du riktig belysning

Slik velger du riktig belysning

  • Nå er de «gode gamle» glødepærene en saga blott. Skal du velge sparepærer, halogen eller LED?

Ord og uttrykk

3-pulverrør: Lysstoffrør med middels god fargegjengivelse
(Ra 80-85)
5-pulverrør: Lysstoffrør med god fargegjengivelse (Ra 90-95)
T5- og T8-lysstoffrør: T5-rør har en diameter på ca. 16 mm, T8-rørene har en diameter på ca. 26 mm.
Fargegjengivelse: Dette er lyskildens evne til å gjengi naturtro farger. Kan angis i såkalt Ra-verdi eller Colur Rendering Index (CRI); det er to betegnelser for samme tall. Dagslys er best med en fargegjengivelse tilsvarende en Ra-verdi på 100.
Fargetemperatur: Beskriver lysets egen farge og indikerer om lyset virker varmt eller kaldt. Måleenheten er Kelvin der skalaen går fra 0 til 
10 000. Jo lavere Kelvin-verdi, desto varmere lys.
Integrert LED: Noen armaturer har LED-pærene innebygget. Det betyr at de ikke kan skiftes, eller må skiftes med spesielt verktøy.
Levetid: Måles i timer. Hvis pærens levetid erp å 1 000 timer og pæren brukes ca. 3 timer hver dag vil pæren vare et år. Halogen- og vanlige glødepærer har kortest levetid.
Integrert LED: Noen armaturer har LED-pærene innebygget. Det betyr at de ikke kan skiftes, eller må skiftes med spesielt verktøy.

De færreste tenker på at dårlig belysning kan ha uheldig innvirkning på både humøret og strømregningen. Det finnes ingen fasit på hvordan man skal belyse en hytte eller en bolig. Belysningsteknologien gir mange muligheter. En løsning kan være like god som en annen, men det er likevel noen forhold som du bør tenke over for å finne den «riktige» blandingen av lyskilder. På markedet finner du lamper i alle fasonger og prisklasser – med sparepærer, halogenpærer og LED; en teknologi som er i stadig og rivende utvikling.

Variert bruk av halogenlys, sparepærer og lysdioder (LED) skaper flotte «lysrom». Men hvilken type lysetting skal man bruke, og hvor skal det brukes?

Avhengig av hvilken funksjon lyset skal ha kan man velge forskjellige typer belysning. Det er tre avgjørende forhold man skal ha i tankene og som skal passe sammen. Man skal velge den riktige lyspæren, den riktige lampen og plassere lampen riktig. Dessuten skal man ta hensyn til rommets farger – om de er lyse eller mørke.

Velg gjerne flere forskjellige og mindre lamper som kan tennes/slukkes individuelt etter behov. Da kan man også skape forskjellige belysningssituasjoner (stemninger) i rommet. Allmennbelysningen skal være lett å tenne og slukke, helst med bryter ved døren.

Blending er en av de mest vanlige feilene ved boligens belysning. Blending er både ubehagelig og i visse tilfeller direkte synsnedsettende. Det er enkelt å unngå problemet. Man skal sørge for å velge en lampe med god avskjerming av lyskilden, og så skal man huske å henge lampen i riktig høyde. Man skal ikke kunne se lyspæren når man sitter. Her finner du tips om hvordan ulike rom skal lyssettes.

SPISEPLASSEN

– Belysningen ved spisebordet skal gi stemning ved middagskosen og nok lys når familien samles for å spille et spill, eller når spisebordet brukes som arbeidsplass.
– Dagslyset skal kunne avskjermes om dagen og lyset bør kunne dimmes om kvelden.
– En eller flere pendler med LED pærer, sparepærer eller halogenlys ca. 55-70 cm over spisebordet gir en god belysning og gjør det hyggelig å sitte sammen rundt bordet.
– Belysningen er fleksibel hvis pendlene kan heves eller sitter i en strømskinne i taket.

KJØKKEN
– Utnytt dagslyset til alle aktiviteter fordi maten ser mest naturlig og appetittelig ut i dagslys.
– Bruk sparepærer, halogenpærer, LED pærer eller lysrør med ekstra god fargegjengivelse der maten tilberedes.
– Benytt taklamper for å oppnå en god allmennbelysning. Taklamper bør ha egen bryter. Takbelysningen skal nå inn i alle kjøkkenskap og dekke hele gulvarealet. Da blir det enklere å gjøre rent, og det er lettere å få øye på ting som har falt på gulvet.
– Heng gjerne lamper ned på hver side av oppvaskkummen. Det gir god belysning til oppvask og tilberedning av matvarer. Bruk lamper under overskap eller på veggen.

STUEN
– Utnytt dagslyset best mulig, både som allmennbelysning og arbeidslys.
– Fargede/sotete vinduer, mørke vegger og tepper «sluker» mye lys.
– Velg lyse farger på vinduskarmer, rammer og utforinger, samt på vegger som reflekterer dagslyset.
– Bruk lys fra forskjellige typer lamper i forskjellig høyde.
– Alle lamper behøver ikke være tent samtidig.
– Lamper med transparente skjermer fordeler lyset godt slik at man unngår mørke hjørner og kroker.
– Bruk lyskilder med god fargegjengivelse (høy RA-indeks), dvs. god evne til å gjengi fargene riktig.

BADET
– Dagslys gjør rommet lyst og innbydende. Hud, former og ansikt fremstår mer naturlig i dagslys.
– En taklampe med god lysfordeling (jevn belysning) gir et effektivt lys til rengjøring og gjør det enklere å se vann eller finne ting som er mistet på gulvet.
– Det er viktig med god fargegjengivelse foran speilet.
– Et ekstra lyspunkt i dusjen er nyttig når dusjforhenget er trukket for.

SOVEROM
– Store vinduer og dører ut mot det fri gir trivsel og mulighet for å lufte sengetøyet.
– Det bør være mulighet for å tenne en eller flere taklamper med god lysfordeling slik at hele rommet dekkes.
– Det bør legges til rette for at det kommer tilstrekkelig lys inn i skapene.
– Ved sengen bør man bruke avskjermede lamper.
– Taklyset bør kunne tennes og slukkes ved alle dører.

HER HØRER PÆRENE HJEMME:

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top