Har du fremdeles «årgangs-ledninger» med stoff rundt? Noen har hytter med anlegg som ble rehabilitert på 70- og 80-tallet, men det har skjedd mye på 20 år. Er det kanskje sot og belegg i hovedsikringsboksen? Det kan være på høy tid at du tar affære.
– Oppdager man sot eller belegg, så bør man alltid få en fagmann til ? sjekke det elektriske anlegget, sier Terje Hanssen, seksjonssjef i NELFO, foreningen for EL og IT-bedriftene i Norge.
– Fire av ti branner starter i det elektriske anlegget, og årsaken kan være feil på anlegget eller at det elektriske utstyret brukes feil. Mange som har gamle hytter opplever at sikringene går. Det er kanskje ubehagelig, men det er jo det de skal når det er feil i kretsen, eller overbelastning på anlegget. Sikringene går for at det ikke skal bli brann, så se heller på det som et tegn på at noe må gjøres. Det er alltid en grunn til at sikringene går, og på gamle hytter brukes det ofte mer strøm enn det elektriske anlegget er bygget for. Vårt sosiale mønster har jo endret seg etter at hyttene fikk innlagt strøm. I stedet for å bare trenge litt lys, skal vi plutselig ha lys og varme i alle rom, TV, kjøleskap, mikrobølgeovn og badstue…
Hvert år blir det registrert om lag 20.000 branner i Norge, og ca 20 personer omkommer årlig i forbindelse med brann. En undersøkelse Norsk statistikk gjorde på oppdrag for el-bransjen, viste at nesten halvparten av befolkningen hadde el-anlegg som var mer enn 15 år gamle, men veldig mange visste ikke hvor gammelt anlegget deres var. Men hvor gammelt er egentlig et gammelt anlegg?
– Hvis et elektrisk anlegg kan ligge i ro, og bruksmønsteret ikke endrer seg kan det vare både 15 og 20 år, sier Hansen. – Men når man får et moderne strømforbruk i en gammel hytte, ja da kan det bli farlig. Og da er det på tide å rehabilitere.
– Og det er dyrt?
– Det spørs hva du mener med «dyrt». Noen kan koste på seg en spisestuegruppe til 30-40 000, men samtidig mene at en oppgradering av det elektriske anlegget til halve prisen høres mye ut. Hva det koster er likevel umulig å si, det avhenger av hvor mye som skal gjøres, hvor stor hytte det er, og hvor lang reisevei det blir for elektrikeren. Det er kanskje vanskelig å forstå at elektrisitet koster penger siden det er en «usynlig» vare. Men selv om den er «usynlig» kan den være veldig farlig. Alle eiere av eldre hytter bør få tatt en el-kontroll av det elektriske anlegget sitt. Og av en autorisert installatør naturligvis. Hvis du gjør slikt arbeid selv, og det blir brann, så er det grovt uaktsomt, og kan føre til at du får problemer med utbetaling av forsikringspenger, sier Terje Hanssen. Han anbefaler også at man investerer i et sammenkoblet brannvarslingsanlegg, og ikke minst et overspenningsvern.