Hvordan maler jeg peisen?
Det går fint å male teglstein eller en annen type stein muren er forblendet med. Fremgangsmåten er stort sett den samme som for alle andre malingsprosjekter. Påse at mursteinen er fri for fett og sot, rester fra stearinlys med mer, og at fuger og stein er faste og fine. For best resultat påføres deretter en vanntynnbar sperregrunn.
Hva slags maling som skal brukes kommer an på hva du liker av farge, glansgrad og vaskbarhet. Du kan benytte vanlig vanntynnbar akryl eller lateks veggmaling, spesialmalinger for mur er ikke nødvendig. Velg gjerne en glansgrad og en maling som er vaskbar. Malingen påføres med rull eller pensel, avhengig av hva som fungerer på overflaten som skal males.
Ved å male rett på steinen vil fortsatt strukturen i steinen synes. Ønsker du en slett overflate, må fuger og teglstein oversparkles med en sparkelmasse egnet for mur.
Når sparkelen er tørr, slipes veggen lett med et fint slipepapir. Deretter males med en akryl- eller lateksmaling beregnet for slette vegger.
Hvilken farge skal du velge? En lys grå peis i 1000-N, 1500-N eller 2000-N, vil fortsatt gi inntrykk av å være hvit, men gi et mildere inntrykk. 2 prosent gult i malingen vil gjøre gråtonen varmere, og gi en kalket effekt. Fra 1002-Y, som virker nesten hvit, og oppover til 2502-Y, som vi viser bilde av. Vil man ha tonen enda varmere, gir 1005-Y20R og 1502-Y20R en farge som sandstein.
Den store murkolossen av en peis passer dårlig i den lyse stuen.
Malerpensel brukes til å få dekket skikkelig i fugene samtidig som at det ikke blir malingssig.
Ferdig malt peis tilpasset stuen. Fargen ser hvit ut, men er i en gråtone, NCS S 1002-Y.
Kan jeg mure peisen selv og bruke stein fra tomta?
Det er fullt mulig å mure opp en peis og sette inn en peisinnsats selv, men vær ærbødig i forhold til sikkerheten og arbeidet. Du skal tross alt «fyre opp et bål rett på stuegulvet» og det er viktig at du holder deg til lover og regler. Få fagfolk til å kontrollere arbeidet ditt. Det er lurt både med tanke på forsikringer og nattesøvnen.
Det er fullt mulig å pynte peisen med stein fra tomta, men husk at en peis har lang levetid og det er ikke sikkert du er like glad i stein om ti års tid. Det er mer komplisert – og dyrt – å rive ned en peis bare fordi du ikke liker fasongen på steinene lenger. Annenhåndsverdi av hytta kan man kanskje også tenke på. Skal du selge om noen år er det ikke sikkert at nye eiere vil falle for en stor og prangende peis.
Er det vanskelig å designe peisen selv?
Nei. Her som ellers i peis- eller ovnsutvelgelsen, gjelder det at du tenker på hva du liker, hvor peisen skal stå og varmebehovet ditt. Gå gjennom de samme punktene, og ta mål. Dernest er det bare å finne frem blyantene og gi best mulig uttrykk for hva du mener. Fagfolk innen varme er godt vant med at kundene kommer med egne tegninger og vil sørge for at du får akkurat den peisen og med den innrammingen som du drømmer om.
Kan du sette inn peisinnsats i gammel grue?
Åpne gruer stjeler ofte varme fra rommet. Velger du en peisinnsats kan du øke virkningsgraden og regulere mengden brensel. Sikrere er det også, siden du kan lukke dørene. Å sette inn peisinnsatser i gamle gruer går som regel bra. Men ta med et par bilder og noen stikkmål til fagfolk, så vil de raskt kunne avgjøre om det er mulig. Har gruen stor affeksjonsverdi er det kanskje bedre å buke den til hygge, og heller investere i en liten ovn ved siden av?
Vi vurderer å bruke en tømmerstokk som peishylle?
Å bruke eget treverk som peishylle skal ikke amatører tulle med. Da bør du heller investere i en peis med typegodkjent, brannsikker «drivved»-hylle der tømmeret er uthult og det er betong inni.
Gammel ovn – må vi bytte ut?
Det er hyggelig å ta vare på de gamle ovnene, og fint og riktig å restaurere eller beholde dem der de naturlig hører hjemme. For eksempel i et verneverdig hus. Men nye ovner, produsert etter 1998, tilfredsstiller verdens strengeste miljøkrav og reduserer utslippene med inntil 90%. Dessuten gir de bedre varmeøkonomi.
Vi skal kjøpe ny peis, men er litt usikker på gulvet?
Mange ildsteder, f. eks. elementpeiser er så lette at de kan plasseres rett på et normalt gulv. Ønsker du tyngre løsninger, kan det være nødvendig med en forsterkning. Hør med fagfolk.
Hvor stor skal platen være?
Platen under ovnen er et estetisk element og om du velger glass, stein, betong, skifer osv. er helt opp til deg. Velg gjerne løse plater, slik at du kan støvsuge under. En grov tommelfingerregel sier at platen minimum skal gå 30 cm ut foran ovnen, og 10 cm ut i bredden. I gamle peiser skal man regne 80 cm fra bakre kant inne i peiskammeret og frem til kanten foran på platen. Og minimum 10 cm ut på hver side av ildstedet. Dette er så sant ikke typegodkjenningen sier noe annet.
Tenn veden på toppen!
Jo, det riktige er å fyre veden fra toppen i følge nestoren på ved og fyring, forskeren Edvard Karlsvik ved SINTEF:
Den nye fyringsmetoden baserer seg på å dekke bunnen av ovnen med en vedstabel og tenne på fra toppen. Da vil man halvere partikkelutslippet fra skorsteinen, samtidig som veden blir utnyttet mer effektivt. Når veden i bunnen av ovnen varmes opp, vil den avgi gasser som utgjør halvparten av energien i veden. Disse gassene vil antennes når de kommer i kontakt med flammene i det øvre laget. Tenner man på i bunnen vil gassene fortsette ufortrødent oppover i pipeløpet og ut i atmosfæren. Det er mye å spare på å tenne på fra toppen, både for miljøet og for lommeboken. Når veden avgir blå flammer, er det et tegn på optimal forbrenning. Gule flammer inneholder mer sot og partikler.
Kilde:Norsk Varme
Slik fyrer du riktig
- Sørg for god trekk i pipen. Pass på at ovnen er tett og at det ikke er lekkasjer ved inngangen til pipen. Be feieren sjekke dette neste gang.
- Det kan være fornuftig å montere en vifte på toppen av pipen for å få riktig trekk.
- Bruk gjerne opptenningsbriketter fremfor avispapir. Da blir det mindre aske.
- Sørg alltid for å ha god trekk. Reguler varmen med hvor mye ved du legger i, ikke skru ned trekken. Legg heller i litt oftere og mindre, med god trekk hele tiden.
- Det er viktig med nok luft. Av og til kan det være nødvendig å åpne et vindu når peisen tennes slik at den får nok luft. La ovnsdøren stå på gløtt, ev. ha opptenningsventilen åpen til det har tatt god fyr (15–20 min).
- Legg ved ofte i ovnen, men bruk lite brensel om gangen. Fyres det for kraftig, kan varmepåkjenningen i pipa bli for stor.
- Når veden har blitt til kull kreves det mindre tilført luft, og du kan da redusere tilførselen.
- Unngå ulmebrann, det er da forurensingen er størst. Det beste er når det brenner friskt, og røyken fra pipa er nesten usynlig.
- Røyken skal være hvit, helst gjennomsiktig. Svart røyk tyder på uegnet ildsted, feil fyringsteknikk eller dårlig brensel. Asken i ildstedet skal være finfordelt og grå.
- Veden skal være tørr. Sprekker fra senter i vedens ende indikerer at veden er godt tørket. Slå to vedbiter sammen. Våt ved avgir da en dump lyd mens tørr ved avgir en smellende lyd som når et balltre treffer en ball. Kilde: Norsk Varme