Øystein Brekke, innehaver av Sjakkbutikken i Drammen (og på nettet) er ikke sjakk matt, bare litt matt: Arbeidsmengden er uvanlig stor. For nå vil «alle» spille sjakk. Og riktig mange spør om hvilket spill og utstyr de bør ha på hytta. God tid og hyggelige mennesker rundt, kanskje fyr på peisen; finnes det en bedre ramme for å spille sjakk? Så her følger en hurtig-guide til hyttesjakken, basert på Øystein Brekkes kunnskaper og erfaringer.
Brett og brikker
Utvalget er stort, alt fra digre utendørs hagebrikker og -brett til små, kompakte reisevarianter. Men mest aktuelt for de fleste hytter vil være et sammenleggbart spill i tre, det er jo ofte begrenset plass. Selve brettet er ikke veldig stort, ca. 40×40 cm, og for i alt 500-600 kroner følger fine trebrikker med. Tunge og gode, med metallinnlegg, som ordentlige turneringsbrikker.
Viktig for amatører er det at brett og brikker er oversiktlige. Hvis utformingen er for juglete, skaper det trøbbel. Og det er verre for nybegynneren enn for den proffe som jo kjenner spillet ut og inn. Husk også at det bør være bokstaver og tall langs kantene, det er viktig for bruksverdien og for alle som vil lære litt sjakk, sier Øystein Brekke.
Som selvsagt også kan tilby faste brett (opp til kr. 3000) for dem som vil ha dem stående framme – som dekor eller en konstant invitasjon til nye kamper.
For dem som vil begynne å spille allerede i bilen, finnes det en rekke magnetiske reisespill. De minste utgavene koster fra kr. 130, men Brekke anbefaler å kjøpe dem litt større. Da koster de fra ca. 300 kroner, men er til gjengjeld fine å bruke også i solveggen utendørs.
Læring/hjelpemidler
Alle kan spille sjakk, det behøves ikke mer enn å lære reglene for hvilke brikker som kan flyttes hvor. Men hvis du vil bli litt flinkere, finnes det egnede hjelpemidler. Mye er på engelsk, men Øystein Brekke har selv skrevet norske «Sjakkskolen 1-2-3», en grunnbok som egner seg godt for ferske hobbyspillere som vil lære mer. Bøkene kombinerer læring og øvingsoppgaver.
Å løse oppgaver er både artig og lærerikt, det kan anbefales, sier Brekke.
Som også anbefaler den engelske «1001 deadly checkmates», en bok med ikke altfor vanskelige oppgaver for litt viderekomne spillere. Dessuten «Simens sjakkbok» (forfatter Simen Agdestein), den passer godt når man er kommet litt i gang. Samme forfatter står også bak en bok for spillere som har kommet enda litt lenger, opp i «mellomsjiktet»: Nemlig «Hvordan Magnus Carlsen ble verdensmester». Den viser en rekke sjakkpartier, men ikke mer avansert enn at det kan passe for mange.
SjakkHar du inntrykk av at sjakk er et ganske komplisert spill? Du har rett! Og vi har ikke kommet over noen som har våget å regne på hvor mange mulige trekk det finnes, men det påstås i hvert fall at de fire første trekkene i sjakk kan spilles på 318 979 564 000 forskjellige måter. Det høres jo nokså utrolig ut, og for å være ærlig: Vi har ikke regnet på det. Men vi kan vel trygt slå oss til ro med at det er ganske vanskelige greier. Ingen vet helt sikkert hvor og når og hvem som har æren for å ha funnet opp sjakkspillet. Sannsynligvis har det sin opprinnelse et sted i Asia rundt år 600. Reglene det spilles med i dag er fra Spania på slutten av 1400-tallet. På 1800-tallet ble sjakk som konkurranseform utviklet, og Wilhelm Steinitz ble den første verdensmester i 1886. Magnus Carlsen er den foreløpig siste. Han ble verdensmester første gang 22. november 2013 og forsvarte mestertittelen i november 2014, 2016 og 2018. I januar 2013 oppnådde han den høyeste ratingen gjennom tidene med 2861, senere økt til 2882 (mai 2014 og august 2019). Carlsen ble stormester (GM) i sjakk i 2004 i en alder av 13 år og 148 dager. Han ble da den nest yngste stormester gjennom tidene. |
Elektronikk
Mye elektronikk er tilgjengelig på sjakkfronten. Pussig nok er det aller meste laget for PC, svært lite finnes for Mac-brukerne. Opptil flere DVDer viser en sjakkmester som tegner og forteller, på ulike nivåer. Husk at alt dette foregår på engelsk. Tilgjengelig er også div. programmer som viser stillingen under spillet.
Jeg tror ikke nybegynnere vil ha så stort utbytte av det elektroniske tilbudet, for dem vil nok bøkene være bedre, mener Øystein Brekke.
Men det finnes PC-spill for nybegynnere og barn, dessuten CDer. Et eksempel er CDen «Fritz og Mats lærer deg å spille sjakk».
App’er finnes ikke blant de ca. 3500 produktene i Sjakkbutikken. Disse må kjøpes/lastes ned direkte fra de ulike nettoperatørene.
Klokke
Kanskje er det Magnus Carlsens og Vishy Anands ansvar, sikkert er det i hvert fall at sjakk-klokken er et svært populært produkt om dagen. Prisen varierer fra kr. 300 til 600, de er mekaniske og digitale.
En klokke gjør det mye mer spennende å konkurrere, også på hytta. Skal vi spille fem minutter eller fem timer? Klokken fordeler tiden på spillerne, den passer på tidsbruken, og det morsomme er jo at den kan passe også til andre typer spill. Klokken inneholder egentlig 2 klokker, en for hver av spillerne, forklarer Øystein Brekke.
Ja, da er det vel bare å sette i gang?
Fritz og Mats lærer deg å spille sjakk (CD) kr 295.
1001 Deadly Checkmates, kr. 195. Lærebok med oppgaver for litt viderekomne spillere.
Magnetisk reisesjakk nr 140 luksus kr 390.
Sammenleggbart sjakksett Staunton nr. 3 kr 490.
Lærebøkene «Sjakkskolen» kr 120 per stk med løsningshefte. Komplett pakke kr 380.
Simens sjakkbok kr 198 og Hvordan Magnus Carlsen ble verdensmester i sjakk kr 198.