Papir er på vei ut, mener de fleste. Papiravisene taper terreng – digitale utgaver på mobiltelefon og nettbrett tar over. Kameraer er egentlig på vei ut, mobiltelefoner og nettbrett tar over. Snart mangler det bare en app som gjør det mulig å pakke inn fisk digitalt.
Derfor er tiden (over) moden for å redde minner. Minner som i heldigste fall befinner seg sirlig ordnet i et album, eller minner som befinner seg i et kaos i en eller annen eske på loftet.
Vi husker tidligere tiders «slides-kvelder» mens det er lenge siden vi kan huske å ha bladd i gamle album. Kanskje er det sånn at vi i fremtiden deler minnene oftere og mer effektivt på Facebook og Instagram, enten vi liker det eller ikke.
Sikkert er det i hvert fall at det kan være smart å få alt digitalt. Uansett hvordan du snur og vender på det er det lettere å systematisere digitale filer enn papirbilder. Og det er lettere å dele med familie og venner.
Dette kan du fikse selv, eller du kan sende det til firmaer som håndterer nettopp denne typen jobber.
1) Gjør det selv
Å digitalisere dias og papirbilder er egentlig enkelt og rimelig – men det kan ta sin tid. Og det er lett å se begrensningene her, med mindre det er snakk om ganske få bilder.
Du kan ganske enkelt bruke et kamera og avfotografere bildene. Eller du kan faktisk bruke moderne smarttelefoner som etter hvert har fått imponerende gode kameraer.
Men du vil oppleve at det er tidkrevende og ganske tuklete.
Du kan gå til innkjøp av en skanner som «leser» bildene dine. En skanner behøver ikke koste all verden, men også her er det snakk om hvor praktisk det er, og hvor lang tid du vil bruke.
Hvis du velger å gjøre det selv er det sterkt anbefalt å redigere seg selv litt under marsjen. Det er jo unødvendig å skanne bilder du er ganske sikker på aldri kommer til å bli interessante nok.
2) La andre gjøre jobben
I Norge er det flere firmaer som tilbyr disse tjenestene, og prisen er ikke nødvendigvis avskrekkende: Japan Photo tar 299 kroner for å få 1–100 papirbilder, dias eller negativer over på en CD-plate. Du kan sende bildene pr. post eller levere i butikk.
Dette synes opplagt å være både nyttig og praktisk for de aller fleste; kanskje litt avhengig av hvor mye du har av gamle bilder.
Så er det kanskje ikke til å undre seg over at det finnes firmaer også i utlandet som tilbyr de samme tjenestene. Vi har for eksempel tittet litt innom amerikanske scanmyphotos.com:
Hvis du har en amerikansk postadresse (på jetcarrier.com ser du hvordan du kan få det), eller venner/slektninger i USA, får du tilsendt en forhåndsbetalt eske som rommer noe sånt som 1500 papirbilder. Du fyller esken, og sender i retur. For å digitalisere dette tar firmaet $99 – ca. 650 kroner. Det er billig!
Hvis du sender fra Norge koster det deg 16 cent pr. papirkopi – ganske nøyaktig 1 krone pr. bilde. I tillegg kan du selvfølgelig sende negativ film og dias. Titt innom siden selv, eller om du googler etter andre aktører.
Så tipper vi at du kommer til å storkose deg når du får DVD-platene tilbake: De må systematiseres, og det kan høres ut som en god plan å bruke en hustrig hyttekveld til nettopp dette: Fyr på peisen, et glass rødvin og bøttevis av minner MÅ jo bli bra.
Det viktigste av alt: Sørg for å skrive stikkord til hvert enkelt bilde så du vet hvem, hva og hvor. Så er det opp til deg hvordan du vil håndtere dette videre: Dele med andre. Kanskje du vil lage kopper med et av motivene trykket på. Et mobiltelefondeksel med favorittbildet ditt? Eller kanskje du vil lage det «ultimate» albumet: Det er etter hvert blitt både enkelt og morsomt å lage sine egne fotoalbum digitalt, som du så får tilbake på «gamlemåten», med stive permer.
Men først altså: Finn de eskene med alle de gamle bildene før de går i hundene.