I år er historien en helt annen. Det kan synes som om produsentene har lagt seg i selen, og med 11 terrassebeiser i årets test er det gledelig å fastslå at de stort sett holder mål.
Hyttemagasinets test startet i fjor sommer. Vi kjøpte impregnerte treheller og terrassebeis fra 11 ulike produsenter. Dette er et vanskelig utgangspunkt, fordi terrasseheller neppe er et prima produkt. Det er definitivt 2. sortering impregnert trelast der det nok også er slurvet med impregneringsbadene. Dermed har produktene i testen fått dårlige forhold. Beisen ble påført etter produsentenes anvisninger, og denne gangen ønsket vi å se om røffe klimatiske forhold ville influere på resultatet. Derfor gjennomførte vi en identisk test både i innlandsklima på Østlandet og på Titran, helt ytterst i havgapet på Frøya utenfor Trondheim.
På begge teststedene har terrassehellene vært eksponert for sol, vær og vind mot sørvest, liggende horisontalt. De har ligget i 7-8 måneder, og bilder og testeresultat ble evaluert i påsken 2015.
Vi har tatt hensyn til det visuelle, til avskalling, til hvordan beisen har trukket ned i kvister og til hvor godt beisen sitter etter et snaut år. Vi har valgt fargen «Burmateak», og for de produsentene som ikke har denne fargen i sitt fargeblandingssystem har vi valgt alternativ farge. (Hos Plantasjen og Biltema fantes ikke valgmuligheter på farge).
En interessant observasjon har vært det faktum at terrassehellene som har ligget på Titran er helt frie for forurensninger og soppangrep, mens enkelte heller som har ligget på Østlandet er tydelig svertet av sopp og skitt. At det kan være et problem er helt tydelig på terrassehellen som har fått ligge ubehandlet; den er misfarget, soppangrepet og visuelt lite tiltalende.
For 8 år siden var vi helt klare på at terrassebeis fra minst to produsenter ikke holdt mål, mens vi kåret to helt åpenbare vinnere. Denne gangen er ikke bildet så entydig, langt derifra. Og faktisk er det ingen terrassebeiser vi føler det nødvendig å advare mot. Samtlige ser ut til å løse oppgaven, dog med litt varierende resultater. I deklarasjonen på enkelte beiser gjøres det et poeng av at de har «UV-filter» (Harmoni, Nordsjø og Trebitt), og at beisene derfor skal være mer motstandsdyktige mot gråning og fargeforandring. Det er nok en sannhet med modifikasjoner… Så godt som samtlige produkter lover at «ett strøk er nok», og at det skal holde i tre år. Tja, det får være opp til hvert enkelt å mene noe om hvordan terrassen ser ut etter ett og to år, men vår erfaring er nok at det er fornuftig å behandle plattingen hvert annet år.
Det er kanskje helt naturlig at produktene varierer i pris, men vi synes nok likevel det er påfallende stor forskjell fra billigste (Infra og Plantasjen såvidt under 200 kroner) til testens dyreste (Trebitt 479 kroner). Men vi har valgt å se bort fra prisen i vurderingen av produktene og har forholdt oss til det som vil være viktig for forbrukeren: Et pent resultat som også synes å være motstandsdyktig.
Du finner hele testen, med flere bilder, i Hyttemagasinet 3/15 som er i salg t.o.m. 30. mai
VINNEREN
Butinox
349 kroner (2015-pris)
Vanntynnbar beis
Farge: Gylden
Butinox var en av testvinnerne for åtte år siden, og er testens beste også denne gangen. Den gir et jevnt resultat uten synlige slipp eller slitasje på begge teststeder, og håndterer kvister uten problemer.
Det er vanskelig å finne noe alvorlig å sette fingeren på når det gjelder hellen som er behandlet med Butinox. Rett etter påføring av beisen ble det tilsynelatende misfarget rundt kvistene, men det forsvant fort.
PÅ PALLEN
Gjøco
299 kroner (2015-pris)
Vanntynnbar beis
Farge: Burmateak
Gjøco håndterer kvister bra. Stor forskjell på de to prøvene, pussig nok med det beste resultatet fra Østlandet, men med impregneringsproblemer på Titran.
Rett etter påføring av beisen ble alle sår og kvister tilsynelatende dekket, men etter en hard vinter er det lettere å se at det finnes problemområder som ikke er like lette å takle.
PÅ PALLEN
Trebitt
479 kroner (2015-pris)
Vanntynnbar beis
Farge: Burmateak
Trebitt er den eneste beisen som takler impregenringsflekkene på begge teststeder. Den slipper litt på kvistene, men etterlater et pent ytre uten store skader av noe slag. Vi kan vanskelig se at resultatet forsvarer prisen; på den annen side er det ikke snakk om store summer om du ikke trenger mer enn en 3-liter til terrassen din.
En kostbar beis som lovet svært godt da testen ble påbegynt midtsommer 2014. Også etter 8 måneder er resultatet blant de beste, og markant bedring fra Hyttemagasinets test i 2007.
MIDT PÅ TREET
Flügger
469 kroner (kjøpt 1-liters boks til 117 kroner, 2015-pris)
Vanntynnbar beis
Farge Burmateak
Overflaten er uskadd etter vinteren, men beisen «slipper» på kvistene. Impregneringsrester slår tydelig gjennom enkelte steder. Flügger er kort og godt ikke blant de peneste og jevneste.
Flügger overbeviser ikke helt i denne testen, men den skal ha pluss for at den ikke viser tegn til svertesopp eller forurensninger. Nokså stiv pris for en beis som ikke er blant de beste.
Plantasjen
199 (2015-pris)
Hybrid, alkyd/akrylat
Farge: Kastanje
Snodig konsistens, det synes som om den har skilt seg før omrøring. Men den er bedre å stryke ut enn de fleste andre. Det gir antydning til penselstriper (som jo ikke er noe problem om du bruker rulle) og noe kvistslipp. Kastanje er en såpass mørk farge at det er vanskelig å
ane sverte og skitt.
Hos Plantasjen fant vi i fjor terrassebeis merket B.F. Färgstaven & co. Den fantes bare i fargen «Kastanje», men med hyggelig pris fikk den plass i vår test.
Nordsjö
399 kroner (2015-pris)
Vanntynnbar beis
Farge 1188 Path
Nordsjø gir et mattere resultat enn de øvrige i testen uten at det bør være noe minus. Derimot sliter den mer enn de øvrige med flekkete inntrykk der impregneringen slår gjennom og på hellen fra Østlandet slipper den taket her og der.
Vi er litt overrasket over resultatet for Nordsjö – kanskje særlig fra Østlandet der testhellen er blitt flekkete og skitten.
Harmoni
379 kroner (2015-pris)
Vanntynnbar beis
Farge: Burmateak
Beisen gir et blankere inntrykk enn mange; den er blankest av testbeisene. Men etter 8 måneder i Østlandsklima er den skitten, og med svertesopp – et problem som er helt fraværende på Titran-prøven.
Også testhellen som er behandlet med beis fra Harmoni er plaget av skitt og forurensninger. Derimot er hellen som har ligget på Titran blant de bedre i denne testen.
Infra
198 kroner (2015-pris)
Vanntynnbar beis
Farge: Burmateak
Et godt testresultat på Titran trekkes ned av resultatet på Østlandet der den både slipper kvist ganske tydelig – og også er plaget av svertesopp og skitt.
Testhellen som har ligget på Titran ser ut til å ha kost seg, og har ingen synlige skader. Verre er det med testhellen som har ligget på Østlandet.
Scala
399 kroner (2015-pris)
Vanntynnbar beis
Farge: Teak
Et pent resultat der det ikke er skjemmet av kvister som slipper og impregneringsflekker som slår gjennom.
Scala skiller seg ikke ut, verken i positiv eller negativ retning. Den både slipper og flekker her og der, men likevel et jevnt og pent resultat forøvrig.
Biltema
279 kroner (2015-pris)
Silikonalkydbasert
Farge: Burmateak
Et snodig produkt som slett ikke har håndtert klimaet på Titran, mens resultatet er helt OK på Østlandet. Den eneste ”terrassebeisen” som snarere er en olje, til tross for navnet. Kanskje er vi forutinntatt; vi hadde ventet en lavere pris på denne boksen fra Biltema.
Vi ble ikke helt kloke på Biltemas produkt som åpenbart var en olje, men som i følge deklarasjonen var beis. Greit reultat på Østlandet.
Beckers
299 kroner (2015-pris)
Hybrid alkyd/akrylat
Farge: Burmateak
Mens samtlige andre produkter er som «tynn suppe» er Beckers den mest behagelige å påføre, litt geleaktig i konsistensen. På Østlandet sliter den med svertesopp – på Titran sliter den med impregneringssalter.
Når du skal male eller beise er det også en fordel om du ikke søler for mye.
Beckers var behagelig å påføre, men ga et ikke helt overbevisende resultat, verken på Østlandet eller på Titran.