Terrassebord er en av de største varegruppene som trelastindustrien produserer, og i vår- og sommermånedene går omsetningen av terrassegulv i taket. Og det selges stadig mer av dyrere produkter.
– Kundene har ulike ønsker og behov, sier Jørgen Rønbeck hos Maxbo på Sinsen. Han har solgt terrassematerialer i en årrekke og har registrert endringer i folks ønsker og bevissthet.
– Mitt eget behov er ikke rare greiene, jeg har en liten overbygget terrasse. Der trenger jeg heller ikke det beste av det beste. Vanlig trykkimpregnert holder helt fint, som det gjør for mange kunder også.
PRISGUIDETerrassematerialer er høysesongvare der tilbudene er mange og hissige. Derfor er det også vanskelig å gi eksakte priser, men her er i hvert fall en veiledende skala – fra den billigste sorteringen av trykkimpregnert som du kan få ned i 140 kroner/kvadratmeter til termoask som koster deg rundt regnet 1600 kroner og kanskje mer.
|
«Vanlig trykkimpregnert» er stadig en storselger og moderne impregnerte materialer er varige og miljøvennlige. De fleste velger å behandle impregnerte terrassebord med olje eller beis – så får det være opp til den enkelte om de vil gå for alternativer som er vesentlig dyrere.
– For noen år siden var termoask «in». Nå har Kebony Clear og kompositt kommet mer og mer, mens Kebony Character fortsatt holder stand som storselger, sier Rønbeck.
Terrassebord finnes i alle varianter, farger og utførelser. Det kan være vanskelig å ta stilling til om man skal velge behandlet eller ikke behandlet. Ligger terrassen ved sjøen med vind og sjøsprøyt, på fjellet eller på et fuktig og skyggefullt sted i innlandsskogen? Griser du mye på terrassen, skal du ha heftige fester eller herjer barna fritt omkring?
Jørgen Rønbeck synes det er interessant å se hvordan nye produkter endrer inntrykket av andre.
– Da sibirsk lerk kom i sin tid fantes det bare trykkimpregnerte grønne terrassebord. Med sibirsk lerk fikk man et alternativ som i tillegg var dyrere og mer eksklusivt. I dag kommer lerken dårlig ut i en del holdbarhetstester, men spørsmålet er selvfølgelig hva du sammenligner med, sier Rønbeck.
Når du skal beise bordene – ta deg tid til en omgang med rens først. Så slipper du flass og avskalling.
I dag er det bare trykkimpregnerte materialer og royalimpregnerte materialer som enten skal, eller kan, behandles. Trykkimpregnert vil kanskje tåle å stå ubehandlet uten jordkontakt, men du vil oppleve at matarialene blir utsatt for forurensninger og skitt. Royalimpregnerte bord bør kanskje også få litt stell, men det er neppe nødvendig før etter noen år. Intervallene vil nødvendigvis avhenge av klima, slitasje osv.
For trykkimpregnerte materialer finnes det oljer og terrassebeis fra mange leverandører. Hyttemagasinet har ved to anledninger gjennomført omfattende tester av terrassebeis, sist i 2015. I 2015 var Butinox vinneren med flere av konkurrentene hakk i hæl. Produktene er i stadig utvikling, og Harmoni (produsert av Gjøco) er på markedet med en helt ny terrassebeis (Extra) som lover at den tåler regn etter 1 time. Det finnes også egen Royal-olje for royalimpregnerte materialer.
Mer spennende er kanskje svenskutviklede SiOO:X. Det er en serie trebehandlingsprodukter med spennende egenskaper. Du skal kunne bruke det på alle materialer, uansett alder og tilstand. Produktbladet lover en ren og glatt, sølvgrå treflate som er vannavvisende og diffusjonsåpen – og opptil 12 års holdbarhet. SiOO:X er ingen billig fornøyelse, men kanskje verdt det..? Regn med ca. 1000 kroner for en 3-liter.
Et lite råd fra Jørgen Rønbeck til slutt: Når du skal beise terrassebordene – ta deg tid til en omgang med terrasserens først. Litt for mange hopper elegant over det som kanskje er viktigst, med flass og avskalling som resultat. Det blir IKKE pent.
Cu impregnert. Kobberimpregnert furu – mot råte, muggvekst og treskadende insekter. Den nye generasjonen trykk-impregnering er både krom- og arsenfri. Royalimpregnering. Terrassebord som er impregnert og kokt i olje. Resultatet er trelast som er innoljet på alle sider med fargen kokt inn i treverket. Kebony. Terrassebord i furu, impregnert med en miljøvennlig væske utvunnet av bioavfall. Gulvet har ved levering en brun farge som blir grå i sol og regn. Creolimpregnert. Et impregnerings-middel som inneholder forskjellige vokstyper. Denne blandingen gjør at terrassen vil holde seg pen over tid, uten ekstra vedlikehold. Sibirsk lerk. Da sibirsk lerk ble introdusert på det norske markedet var det både dyrere og mer eksklusivt enn andre alternativer; ikke minst fordi det angivelig skulle tåle det meste. Over tid har det vist seg at sibirsk lerk ikke er så bestandig som man trodde. Bordene vil utvikle en sølvgrå patina-farget overflate som bør behandles med olje/beis. Eik. Eik tåler mye juling og har stor slitestyrke, men andre tresorter og alternativer har tatt over markedet. Termobehandling. Varmebehandlet tre er tre som er blitt utsatt for temperaturer på over 210 grader. Selve varmebehandlingen er basert på en kombinasjon av temperatur og vanndamp. Terrassebord i termoask og termofuru blir lys grå uten behandling. Kompositt. Terrassebord i kompositt er fremstilt av resirkulert materiale, og kan benyttes på terrasse, trapper og brygger. Tåler saltvann. Accoya. Accoyabehandlede terrassebord er trevirke fremstilt helt uten miljøgifter. Formstabilt. Garanterer 50 års holdbarhet over vann, og 25 år om treverket er nedsenket i ferskvann. |
Bambus
Bambus er en svært hurtigvoksende gressart og derfor en fornybar og miljøvennlig ressurs. Bambusen får skikkelig juling før den blir til terrassegulv eller noe helt annet: Den presses sammen og kokes og blir knallhard – vesentlig hardere enn eik.
Bamboo X-treme terrassegulv består av komprimert og termobehandlet bambusfiber som ikke krever rare vedlikeholdet. Ønsker du å beholde fargen bør du olje gulvet årlig. Lar du være å olje vil terrassegulvet gråne over tid og få en mer rustikk patina.
Kompositt
Hvis du er mer opptatt av at terrassen skal være vedlikeholdsfri enn at den må være av trevirke, kan komposittmaterialene være et godt alternativ.
WPC (Wood Plastic Composites eller Wood Polymer Composites) er i realiteten trevirke og plast i skjønn forening.
Terrassebord i kompositt er fremstilt av i hovedsak resirkulert materiale; plast, risskall og tremel. Bordene inneholder også UV stabilisatorer, farge og smøremidler. Kompositt terrassebord kan benyttes som dekke på terrasse, trapper og brygger. Produktet tåler også saltvann.
Andelen trevirke kan variere mellom 40 % og 80 %, men overskrider som regel ikke 60 % i produktene på markedet. Egenskapene hos WPC er avhengig av forholdet mellom trevirke og plast. Høyere treandel øker stivheten og reduserer temperaturavhengig utvidelse, men høy andel plast fører til større fuktbestandighet.
Kompositt finnes i mange farger og utførelser – og skal helst imitere en treterrasse. Noen vil mene at dette ikke er ekte vare og at en kompositt-terrasse gir en slags udefinerbar plastfølelse, mens andre vil være sjeleglade for endelig å ha fått noe som er bestandig og vedlikeholdsfritt. Du vil garantert ikke oppleve at materialet fliser eller sprekker..!
Fiberon er et slitesterkt og vedlikeholdsfritt terrassegulv av komposittmateriale. Fiberon produserer terrassegulv etter strenge amerikanske standarder og består av 100% resirkulerte materialer, 50% plast og 50% trefiber. Fiberon er verdensledende i utviklingen av terrassebord i kompositt. Fiberon har blant annet utviklet en unik overflate/coating – Permatech® – som beskytter hvert terrassebord. Fritzøe Engros leverer Megawood kompositt terrassegulv som består av hele 75 prosent trefiber. Den høye andelen trefiber gjør at Megawood kompositt terrassegulv kan monteres på 60 cm bjelkeavstand, hvilket betyr at man kan bruke eksisterende bjelkelag hvis det er snakk om rehabilitering. Megawood er massivt, gjennomfarget og falmer ikke. Produktet er egnet for bruk i saltvann som for eksempel bryggeskjørt.
Termotre
Kjært barn har mange navn; termotre, thermowood eller varmebehandlet tre er tre som er blitt utsatt for temperaturer på over 210 grader. Selve varmebehandlingen er basert på en kombinasjon av temperatur og vanndamp. Hele prosessen er kjemikaliefri. Plankene tørkes og kjøles gradvis ned igjen og kommer ut klar til høvling.
Resultatet er at alt av næringsstoffer i treet er brent bort og cellene lukkes. Dette gir igjen et meget formstabilt trevirke som har mange gode egenskaper; krymp, svelling, kuving og kupping er så godt som ikke-eksisterende. Sprekker i treet forekommer ikke dersom det er gjort riktig. Den høye temperaturen fjerner kvaen i trematerialet.
Varmebehandlingen minker vanninntrengning i trematerialet. Tester har vist at varmebehandlet materiale binder omtrent 50 % mindre vann enn hva ubehandlet materiale gjør.
Varmebehandlet ask
Asken er «kongen» av løvtrær: Den er svært hard og seig, og har de beste tekniske egenskapene av alle løvtreslag. Det er et meget hardt treslag fra vestkysten i USA. Terrassebord i termoask leveres med glatt overflate, eller også med riller. Uten videre behandling blir termoask lysegrå akkurat som ubehandlet teak. Med termoask unngår du sprekkdannelser, minimal krymp og svelling, samt at bordene ikke råtner.
Varmebehandlet furu
Termofuru terrassebord har en glatthøvlet overflate, og vil over tid gi en gråning av overflaten. Uten behandling blir termofuru lysegrå akkurat som ubehandlet teak. Behandling med termooljer beholder den flotte kastanjefargen. Varmebehandlingsprosessen forbedrer treets råte- og værbestandighet og øker dimensjonsstabiliteten uten tilsetning av kjemikalier. Moelven leverer også termoask. Furu er seigere enn gran, med mindre sjanser for sprekker i materialet.
Accoya
Accoyabehandlede terrassebord er trevirke fremstilt på en miljøvennlig måte – helt uten miljøgifter. Formstabilt, minimal krymping og vridning. Accoya garanterer 50 års holdbarhet over vann, og 25 år om treverket er nedsenket i ferskvann. Dette gjør Accoya terrassebord til et holdbart, solid alternativ til komposittprodukter. I noen typer varmebehandlet trevirke oppstår ofte store sprekker selv om treet ellers beveger seg lite. I Accoya får man svært lite sprekkdannelse, vridning og bevegelse i treet samtidig som trevirket blir råtebestandig.
Sibirsk Lerk
Vi er godt kjent med de eviggrønne nåletrærne gran og furu. Lerk, derimot, feller nålene på høsten. Kjerneved av lerk har et høyt innhold av harpiks og olje, og er følgelig mer bestandig mot råte. Mesteparten av lerk som brukes i Norge importeres fra Russland der lerk utgjør 25 milliarder (!) kubikkmeter av samlet skogvirke.
Lerk ligner litt på furu, med tydelige årringer.
Lerkevirke har stor kjerneved-andel, og klassifiseres i samme holdbarhetsklasse som kjerneved av furu (klasse 3-4 = lite til middels holdbar). Lerk anbefales ikke brukt i kontakt med jord, men er godt egnet som terrassebord – og til utemøbler.
Tropisk trevirke
Regnskogfondet anbefaler å unngå alt tropisk tømmer, også tresorter som ikke er kategorisert som truet. Ingen av de eksisterende sertifiseringssystemene og miljømerkene gir i dag en troverdig garanti for at tropisk trevirke hogges forsvarlig, og dette er bakgrunnen for Regnskogfondets generelle anbefaling om å unngå tropisk trevirke helt og holdent. Alle de store norske byggevarekjedene har nulltoleranse for bruk av tømmer fra regnskogen. Byggmakker, Maxbo og Montér er bare noen få av kjedene som fullt og helt tar avstand fra salg av tropiske tresorter. De vanligste sortene tropisk tømmer: Teak, merbau, mahogni, meranti, jatoba, wenge, akasie, eukalyptus, adoussie og paraná pine.
Cu-impregnert
Terrassebord i kobberimpregnert furu (Cu-imp) sorteres gjerne i en 1. og 2. sortering. Tradisjonelle impregnerte terrassegulv er uansett et trygt og rimelig valg til uteplassen. Vanlige dimensjonerer: 21×95 mm, 28×95 mm, 28×120 mm og 28×145 mm (med riller). Terrassebord med riller gir gulvet et særpreg, og mange mener det er mer behagelig å gå på. Det er verdt å merke seg at impregnert trevirke som selges i dag er giftfritt – i dag brukes kobber i stedet for arsenikk.
ShipDeck
Spesialfreste terrassebord i trykk-impregnert furu, hvor spalten mellom bordene tettes med en dekorlist av PVC; denne selges separat. Listen hindrer løv og urenheter i å trenge gjennom dekket. Gulvet er enkelt å montere med varmforsinkede eller rustfrie terrasseskruer.
Regnskogfondet anbefaler å unngå alt tropisk tømmer, også tresorter som ikke er kategorisert som truet.
3Tett
Dette er også trykkimpregnert furu, hvor spalten mellom bordene i likhet med ShipDeck tettes med en PVC-list. 3Tett benyttes på steder der man ønsker at regnvann i liten grad slipper gjennom til underliggende områder – f.eks. over inngangspartier eller over lagringsplass.
Signatur
Signatur er sortert ut av førsteklasses furuvirke og høvlet med særegne små riller. Bordet impregneres før det tørkes til ca. 17%. Med børster blir det påført ett strøk med Jotuns Industri Terrassebeis før bordet tørkes og pakkes. De små rillene gir bordet et jevnt og harmonisk uttrykk og gir beisen et bedre heftgrunnlag.
Kebony Clear
Kebony Radiata terrassebord er i ferd med å bli en vinner på det norske markedet. Radiata har vært gjennom den patenterte modifiseringsprosessen. Resultatet er et tremateriale som ser ut og føles som tropisk hardtre. Det er lite bevegelse i bordene som enten kan gråne naturlig eller behandles med olje. Leveres glatt eller rillet.
Kebony Character
Dette er terrassebord i furu som er permanent impregnert med en miljøvennlig væske utvunnet av bioavfall. Gulvet har ved levering en brun farge med et flott fargespill som med tiden utvikler seg til en flott sølvgrå patina. Bordene fremstilles av 1. klasses materialer som gjennomgår Kebonys modifiseringsprosess. Kebony furu kan leveres med eller uten riller. Svanemerket. Monteres med syrefaste eller rustfrie terrasseskruer.
Royalimpregnert furu
Fra Talgø og Møre Royal kommer terrassebordene som er royalimpregnert: Treet legges i en trykk-koker som fylles med varm olje. Vannet går ut av treet i form av damp som kondenseres. Cellene fylles med olje som fyller porene i treet og blir presset 1-3 mm inn i treets overflate og helt opp til 15-20 mm i endeveden.
Resultatet er en tørket trelast som er innoljet på alle sider med fargen kokt inn i treverket. Gulvet trenger ikke fargevedlikehold før etter 3 år. Det gjør at materialet ikke råtner og gir lav totalkostnad fordi dette er et ferdigbehandlet produkt.