Now Reading
Små flater, store vyer

Små flater, store vyer

  • Små flater fordrer stor kreativitet.

Du må riktignok til Newfoundland, Canada for å finne Squish Studio, men opphavsmannen er bosatt i Bergen. Arkitekt Todd Saunders ønsket at de små bygningene skulle fremstå som varder langs kyststripen.

– Jeg ville at kunstnerne, når de nærmet seg dette lille krypinnet,  skulle føle det som om de kom til en dør inn til en ny verden, sier han. Dette er er en del av et lite samfunn dit kunstnere søker for å finne ro eller inspirasjon, eller begge deler.

 

Juvet landskapshotell i Valldal, tegnet av Jensen & Skodvin,  har fått hederlig omtale i godt selskap med 12 andre mer eller mindre spektakulære hytter. Juvet finner du ved Gudbrandsjuvet i Møre og Romsdal; i realiteten syv trekasser som er plassert i vill og vakker natur ved Gudbrandsjuvet. Her er det helt uaktuelt med gardiner på hotellrommene – man skal se ut! På reisenettstedet Tripadvisor får Juvet enestående karakterer for naturopplkevelsen, mens mange besøkende nok mener prisen de betaler for overnatting er like spektakulær.

 

Denne «Hans og Grete»-hytta utenfor Berlin er ved første øyekast ganske ordinær, men er likevel spesiell. Som for eksempel den slående kontrasten mellom hyttas mørke ytre og lyse, nordisk-inspirerte interiør.  Vindusflatene med hvit omramming og lysåpningen gjør hytta til en åpenbaring i mørk furuskog.

 

Denne lysfontenen finner du i Sapporo, Japan, og er ikke en hytte eller hus til utleie eller overnatting.  Snarere er det et slags akvititetssenter for vintersportentiusiaster, og er i hvert fall et bevis på at smått kan få stor oppmerksomhet.

 

«Juniper House» i Katthammarsvik på Gotland er Hans Murman och Ulla Alberts eget sommerhus.  Det ble bygget i 2004-2005 byggde med hjelp fra slekt og venner. Utenpå trefasaden er det lagt en tett vev med trykk av bilder tatt i omgivelsene.  Resultatet er forbløffende lyseffekter.

 

«Hypercubus» er noe så sært som et mobilt hotellrom for to, unnfanget av arkitektfirmaet Studio WG3 i Østerrike. Tanken bak skal være en fleksibel løsning for turistnæringen der hotellrommene kan flyttes dit behovet til enhver tid er størst.  For egen del legger vi merke til at med denne vinkelen kan «terrengtilpasning» få en helt ny mening også for hyttebyggere.

 

Kontakt med naturen er stadig viktigere for hyttebyggere, og kanskje er denne varianten fra England noe du kan ønske å kopiere.  Eierne ønsket et fristed der de kunne trekke seg tilbake, lese, slappe av og titte på stjkernene.  Det ser absolutt ut til at behovene er dekket.

 

See Also

Dette stedet i vannkanten er fra Canada, og oppdraget var glassklart for arkitektene:  Mest mulig lys, mest mulig utsyn.  Noen vil kunne føle seg beglodd, vil vi tro men lekkert er det jo.

 

Bratte tomter er ikke nødvendigvis noen hindring.  I Pyreneene finner du dette huset som klamrer seg fast til fjellsiden. Utgangspunktet er et gammelt hus, og arkitektene har fortsøkt å beholde så mye som mulig av de gamle husets kvaliteter.

 

Denne hytta i Hardanger er tegnet av Tommie Wilhelmsen, og er ikke med på CNNs lister over små arkitektoniske høydepunkter.  Det burde den definitivt vært, og Tommie Wilhelmsen var nok langt forut for sin tid da han tegnet denne hytta i 2003. Han var også presentert i Hyttemagasinet aller første utgave, i 2006, der han blant annet sa dette om hvordan han jobber:

– Jeg har ikke noen bestemt rekkefølge på hvordan jeg løser et prosjekt, men litt spesielt er det kanskje at jeg aldri begynner med flattegninger. Jeg begynner rett på pc’en med tredimensjonale tegninger, fordi jeg er mest opptatt av form og struktur. Og med den teknologien som finnes i dag er dette mulig, sier han.

 

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top