– Hytta skal ikke se helt overfylt ut, så det lønner seg å samle oppbevaring til noen steder, og la det være luftig andre. Hvis ikke føler du nok fort at du bor i en kommode med sokker til tørk rundt ørene, sier sivilarkitekt Ragnhild Hald i R: Arkitektur as.
Den norske gjennomsnittshytta er på 96,2 kvadratmeter, ifølge Statistisk Sentralbyrå. For mange av oss betyr det at hyttelivet gir begrensede oppbevaringsmuligheter. Men ved å ta noen smarte og kreative grep, kan du fort få litt ekstra lagringsplass uten at det virker overfylt.
– Det handler om se mulighetene i arealene du har til rådighet, påpeker Hald, og viser til båtfolket, som ofte er eksperter til å tenke smått og systematisk.
– Mange hytteeiere kunne nok dratt nytte av å ta seg en tur på en båtmesse for å se etter fikse løsninger de kan kopiere, fortsetter hun.


Utnytt takhøyde og ubrukt areal.
Selv har Hald mange tips på lur, blant annet å tenke i høyden. Det tror hun mange hyttefolk glemmer.
– Har du skap som bare går til en viss høyde på veggen, blir det fort mye uutnyttet rom over dette. Sett heller opp skap som går helt til taket, så får du brukt den siste halvmeteren oppunder taket, sier hun.
Det enkleste stedet å sette en ting, er der det hører hjemme
I vindfanget på egen hytte fant hun en praktisk løsning for sko– oppbevaring. En benk i sittehøyde var perfekt å sitte på når sko skulle av eller på, og under denne var det plass til familiens skopar. Oppunder taket var det satt opp hyller til andre typer fottøy.
– Der hadde vi blant annet skisko, og innretningen var veldig praktisk og ryddig, forteller hun.
En annen måte å bruke plassen under taket, enten det er i gangen, boden, soverommet eller badet, er å sette opp ulike former for hengesystem. Det kan du blant annet gjøre ved hjelp av gardinstang, garderobestang, gamle stiger og lignende, tipser arkitekten.
– Heng den gamle stigen ti– femten centimeter oppunder taket i boden, for eksempel, og bruk kroker eller kleshengere til å henge opp ting på. Og på badet kan en montert gardinstang være super å henge vått tøy på, sier hun.

Under sengene.
Interiørkonsulent Eva Isachsen er også opptatt av å utnytte potensialet til dødsoner, og nevner typiske steder som under trappen, under vinduskarmen, langs kneveggen og under sengene.
Får du spesialtilpassede løsninger, enten ved å snekre selv eller få fagfolk til å gjøre det, sikrer du full utnyttelse av plassen.
– Det er også lurt å tenke logistikk i organiseringen, slik at alt får en plass som er logisk i forhold til bruk. Da blir det lett å finne og enkelt å holde ryddig, sier Isachsen som også er forfatter av boken Ryddeglede.
Det er Hald enig i.
– Tenk litt sånn som de tenker i barnehagen, altså at det enkleste stedet å sette en ting, er der det hører hjemme. Hvis hver ting får sin faste plass er det også større sjanse til at det blir brukt. Men blir det for komplisert, så bruker man det ikke.
Redskap og utstyr du sjelden bruker, kan ryddes vekk. Det du aldri bruker, kan gis bort eller tas med hjem, mener ekspertene og bedyrer at hyttelivet skal være det enkle liv.
– Det er jo litt av sjarmen. Du trenger ikke alle typer kjøkkenmaskiner og duppedingser på hytta, sier Hald.
Mens tingene du ofte bruker, bør være lett tilgjengelig.
– Kjøkkenredskap eller gryter du ofte bruker, kan henges på kroker eller knagger på kjøkkenveggen. Og i boden kan oppbevaringssystem som skijack eller skipeg få ski og staver opp i tak eller på vegg, slik at du slipper å ha dem liggende og slenge på gulvplassen, fortsetter Isachsen.


Møbler med flere funksjoner.
Interiørkonsulenten råder også til å se etter møbler som kan ha flere bruksmuligheter. En sittebenk eller sofa med oppbevaringsløsning kan brukes til lagring, til å sitte på og som gjesteseng. En rustikk stol kan være et fint nattbord eller en ekstra sitteplass når det trengs, mens et bord med skuffer kan avlaste kjøkkenskuffer– og skap.
– Et trancherbord gir både ekstra arbeidsflate og mer oppbevaringsplass på hyttekjøkkenet, og du kan enkelt trille det ut hvis du vil kokkelere på uteterassen, eksemplifiserer hun.
Arkitekt Hald forteller om en kollega som hadde en skyvedør i stuen, som kunne hektes av og brukes som bordplate eller forlengelse av spisebordet.
– Ved hjelp av denne og to bukker, fikk de betydelig mer bordplass når de trengte det, sier hun.
Interiørkonsulent Hanne S. Dahl er enig i at flerfunksjonalitet kan være smart og effektivt, og sier det kan lønne seg å tenke kreativt. En putekasse som tåler å stå ute eller inne i en bod, kan for eksempel brukes til oppbevaring av andre ting enn bare puter til utemøblementet.
– På hyller, eller knekter med hylleplater, kan du skru i knagger på undersiden, slik at møbelet både kan brukes som hylle og til å henge opp ting på. Og skoskap kan være geniale til å bruke til annet enn sko, fordi skapene er så grunne. Hvert familiemedlem kan for eksempel få hvert sitt skap til votter og luer, tipser hun.



