Now Reading
Sesongslutt

Sesongslutt

  • Vinteren står for døren og det nærmer seg sesongslutt for mange på hytta. Å ta vare på det du har er kanskje ikke det mest spennende å fordrive tiden med, men her finner du noen tips til hva du bør tenke på før den kalde tiden setter inn.

Når du skal
…rengjøre rottingmøblene

Hvis det er noe som virkelig har tatt av de siste årene er det salg av utemøbler i kunstrotting. Det er lekkert, det er komfortabelt (og mange steder tar møblementet hele terrasseplassen…). En av grunnene til at dette er populære møbler er opplagt at det kan stå ute og at det er «vedlikeholdsfritt». Men absolutt alt som står ute i regn, sol, gjennom pollensesonger og utsatt for luftforurensninger blir skittent og slitt med tiden. Men du slipper å skrape vekk gammel maling. Bruk gjerne tradisjonelle vaskemidler, eller så får du også noe som heter Kunstrottingrens og Kunstrottingbeskytter (fra WOCA ). Bruk det gjerne. Selv om møblene ikke ser skitne ut kan du være ganske sikker på at de har godt av en omgang.

Når du skal
…friske opp plastmøblene

Møbler i plast krever svært lite vedlikehold i forhold til møbler i teak eller andre tresorter, men plastmøbler er ikke helt vedlikeholdsfrie.

Som med det meste annet som står ute over lengre tid, vil også plastmøblene samle på seg sot og annen luftforurensing og bli mindre pene med årene. Ønsker du plastmøbler som frister til en utetilværelse og virker innbydende på gjester, kan det være lurt å sette dem inn med voks.

Har skaden likevel skjedd, og møblene er blitt misfarget av skitt, finnes det vaskemidler som er spesielt beregnet på rengjøring av plastmøbler, plastbåter og detaljer i plast.

 

Når du skal
…fjerne jordslag

Få ting er så kjedelig som å få jordslag på puter og tekstiler. Jordslag er mugg som vokser på tekstiler ved fuktig oppbevaring. Det er ikke farlig, men heller ikke spesielt dekorativt.

Det første du kan prøve, er selvsagt å vaske tekstilene på vanlig vask, på anbefalt temperatur. Dette kan funke dersom det er snakk om tekstiler som putetrekk, duker og annet som faktisk kan tas av og puttes i vaskemaskinen.

Bruk et vaskemiddel med blekemiddel, da dette er mest effektivt på denne typen flekker.

Dersom flekkene fremdeles sitter, kan du forsøke med eddik. Bløtlegg problemtekstilet i en blanding med 1 liter vann og 2 desiliter eddik (35 prosent eddikessens). Dette lar du ligge i ett døgn, før du vasker det i vaskemaskinen. Bruk også gjerne nå vaskemiddel med blekemiddel.

Er putene eller presenningen eller markisen eller kalesjen for store for vaskemaskin må du gå til verket manuelt. Prøv gjerne med en salmiakkblanding: ½ dl salmiakk per bøtte kaldt vann (7 liter). Vit bare at det ikke nytter å gni; trykk en klut eller svamp mot flekken for å løse den opp. Skyll godt over med rent vann før du legger putene til tørk i solen.

Eller prøv naturmetoden. Sitrondråper som du kanskje normalt ville brukt i tekoppen.

 

Når du skal
…vinterlagre påhengsmotoren

Noen vil kjenne seg igjen i denne beskrivelsen, hentet fra et diskusjonsforum på nettet:

«Hyttemotoren vår, en 6hk Mariner, blir nokså stemoderlig behandlet. Siden motoren var ny har den i beste fall vært 10-15 korte «turer» i løpet av sommeren. Enkelte år har den ikke vært i bruk i det hele tatt. «Vinterstellet» er helt avhengig av hvem som har vært siste bruker om høsten. Noen (få!) kan finne på å overraske den med en skvett olje i plugghullene, mens andre bare lemper den inn i naustet og forlater åstedet. Begreper som «gammel» og «fersk» bensin eller tomkjøring av forgassere ved sesongslutt, har aldri noen snakket om i dens påhør. Ferskvannskjøring blir det også svært dårlig med»

Men hvis du vil gjøre dette bortimot skoleriktig er dette fremgangsmåten for vinteropplag, med mindre du setter den bort til fagfolk:

La den få noen minutter i ferskvann. Bruk et stort kar, en avkappet plasttønne eller fantasien. Sørg for at det er vanntilførsel fra for eksempel hageslange hele tiden så den ikke går tørr.

Ta bort bensinslangen; og når du merker at motoren er i ferd med å stanse p.g.a. bensinmangel (litt høyere turtall) lar du den få en liten dose konserveringsolje i luftinntaket på forgasseren.

Motoren har smørenipler ulike steder: Bruk en fettpresse og la den få litt.

Gearoljen bør du skifte før motoren går i opplag. Det er ikke så innmari vanskelig, og det har motoren fortjent.

Min egen løsning fra den tiden vi selv hadde påhengere som ble stående i fuktig klima vinteren gjennom var å smøre stamme og undervannshus med vaselin (!) Det er neppe noe som beskytter bedre enn det, og når våren kommer har det likevel størknet. Det ble ikke så grisete som du kanskje tror.

 

Når du skal
…rengjøre grillen

Dette ekspertrådet liker nok de fleste hobbygrillere å høre:

– Det beste du kan gjøre for grillen din, er faktisk å la den stå møkkete og sausete med alle mulige matrester vinteren gjennom. Dropp å rengjøre den – da er grillen impregnert i denne tiden, og har bedre motstand mot rustangrep, sier Ninni  Broberg i Broil King til dinside.no.

– Når du så skal grille igjen, er det bare å fyre opp grillen og svi av restene. Opp med varmen, kjør full guffe på alle brennerne og la det stå i åtte til ti minutter, før du bruker en stålbørste til å gjøre rent med, mener Nina.

Andre eksperter er ikke så sikre på at det er smart å la renholdet være. Men det synes å være enighet om at vi ikke må ta storvasken mer enn et par ganger i året.

See Also

Det er to typer grillrister, enten i støpejern eller emaljert rist. Den i støpejern tåler mye. Her er det bare å skrape i vei med en stålbørste. Den emaljerte risten skal ikke skrapes med stålbørste, den bør bare vaskes med en grytesvamp eller lignende.

Grillristen i støpejern, som er på de fleste modeller, kan fort bli for tørr og da fester grillmaten seg til risten. Når den er skrapet av og ser ren ut, har den godt av et oljebad. Legg den i en balje med nøytral matolje som rapsolje, la den ligge et døgn og la den så renne av seg. Med slik god behandling én gang i året vil ristene vare i mange år.

Det er greit å huske på at selve grillen ikke trenger å være gullende ren, men det er fint om de flatene som er i kontakt med maten, det vil si rister og stekeplater, er rene. Vi anbefaler at man etter hver gang man griller, setter grillen på full styrke med lokket på i noen minutter. Dette kremerer alle rester og da er det lett å børste dem av med for eksempel tørkepapir.

Gassgriller har gjerne en dryppskål under grillen. Skulle du være uheldig og det begynner å brenne, vil en dryppskål full av fett utgjøre en stor fare.

Det du IKKE skal jukse med er å teste at gasslanger og koblinger er tette.

Dette sjekker du ved å fylle en bøtte med halvparten vann og halvparten såpe. Steng ventilene på grillen og tilførselen til gassflasken. Hold slangen nedi såpevannet og sjekk om det lages bobler, det tyder på at det er en lekkasje mellom gassflasken og inntaket til gassgrillen. Da må det byttes!

 

Når du skal
…stenge hytta for vinteren

Enten hytta ligger ved sjøen eller på vidda; det er nok å passe på når du forlater hytta etter sommeren. Det er mye du bør passe på å gjøre, og kanskje like mye du kan velge å gjøre. Tore Rasch i Norges Hytteforbund har for sikkerhets skyld 35 punkter han må gjennom før han forlater hytta for vinteren. Her er noen du kan adoptere:

Innendørs: 

  • Steng av hovedvannkrana. Da begrenses skadene om rør eller annet skulle fryse i stykker og forårsake lekkasje.
  • Åpne alle vannkraner etter at hovedvannkrana er stengt, selv om du har varme på for å ha en viss lunk innendørs.
  • Rens sluk og vannlåser. Beskytt vannlåser i vasker, sluk og toaletter med frostvæske.
  • Tøm varmtvannsberederen for vann, ellers risikerer den å fryse i stykker og slå sprekker
  • Åpne lufteventilene for å få god luftsirkulasjon og motvirke fukt og mugg.
  • Om fritidshuset er isolert, ha en lunk innendørs på minst 10 grader hvis du har muligheten til det.
  • Om hytta er uisolert bør varme og elektrisitet stenges av helt om vinteren.
  • Oppbevar madrasser, puter og dyner på steder hvor mus og rotter vanskelig kommer til. Legg alt sengetøy i plastsekker. Da er det ikke rått eller fuktig, men tørt og fint når du kommer opp på hytta, og du kan bruke det med en gang du kommer opp.
  • Dra ut alle ledninger fra vegguttakene

Utendørs:

  • Rens takrenner og nedløpsrenner utendørs for løv og annet rusk og rask.
  • Plasser avledningsrenner ut fra nedløpsrennene for å lede regnvann bort fra hytta.
  • Steng eventuelle kjellerluker, og pass på at det ikke finnes andre åpninger som skadedyr kan ta seg inn gjennom. Husk at en mus kan trenge seg inn gjennom et hull på 6-8 millimeter.

Beskyttelse mot innbrudd:

  • Tøm hytta for verdisaker.
  • En båt som står oppstilt på tomten er lett å stjele. Pass på at den er forsvarlig låst.
  • Står båten på båthenger, kan det å fjerne hjulene bidra til å gjøre båten lite attraktiv.
  • Lås inn båtmotor, elektronisk utrustning og annet løst inventar i båten.

Også smart: 

  • Skriv gjerne en liste over ting som tørrvarer, boksmat, mineralvann og vin på hytta og ta med listen hjem. Så vet du hva du må handle inn.
  • Vask gulv og andre overflater. En skikkelig rengjøring vil gjøre det mye hyggeligere å komme tilbake til hytta igjen til våren. Men ikke minst: Du risikerer ikke at matrester, brødsmuler og lignende tiltrekker seg mus, rotter og andre skadedyr.
  • Ta inn opptenningsved (never) og ovnsved og gjør peisen klar for opptenning.
  • Skriv i hytteboken!

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top