Now Reading
På terrassen skal godtfolk kjennes

På terrassen skal godtfolk kjennes

  • Lise Lund kjøpte hytta i 2004. Den er fra 60-tallet, og hun visste at det var mye å ta fatt på. Etterhvert sto også uteplassen for tur.

+7
View Gallery

Terrassen bar alle mulige tegn på lang og tro tjeneste. Skakke, medtatte bord på plattingen. Litt ustøtt bjelkelag og mangelfull fundamentering.

– Det er samboeren min Tore Bekkeseth, de fire barna mine og og jeg som holder på å oppgradere hytta, forteller Lise.

– Vi rev opp det gamle, vi støpte fundamenter til nye påler,  og hevet den delen av terrassen som lå på bakken med ca. 10 cm når vi først var i gang.  Fint å få den litt opp fra grunnen også på det laveste slik at hele terrassen er på samme høyde, sier Lise.

 

Gjerde med utsikt uten innsyn

– Vi har aldri angret på at vi valgte glassrekkverk.  Det har bevart hele utsikten mot sjøen.

Glassrekkverk er gjerne festet i rustfritt stål eller aluminium, men Lise og Tore laget stenderne i tre. Hytta ligger i vannkanten og de ønsket så lite metall som mulig for å unngå mulige problemer med korrodering.

– Vi freste spor i stenderne  som glassplatene ble tredd ned i. Glassplatene fikk vi levert  både herdet og laminert, og den delen av gjerdet som vender mot naboene har vi kledd med spiler av tre  for å unngå innsyn. Og, til slutt kledde vi fremsiden under rekkverket med spiler på langs for å redusere den visuelle høyden.

 

Badestamp med salt

– Jeg hadde ønsket meg en badestamp i alle år, men da vi skulle begynne på terrassen, valgte jeg likevel å droppe planene om badestamp på grunn av store utgifter som ventet, forteller Lise. Men historien slutter ikke der.
– En av ungene ringte  en dag og sa de ville kjøpe badestamp til meg i bursdagsgave, det var bare å bestille. De er i etableringsfasen og to av fire er fortsatt studenter, så dette gjorde et dypt innhogg i økonomien deres. Den omsorgen rører meg fremdeles.

Hytta ligger på en øy uten annen adkomst enn sjøveien. Dermed ble frakten av badestampen en utfordring. Den er kjempetung og uhåndterlig. Her måtte de finne på noe smart.

– Vi valgte å taue flytebrygga vår til Sivik forteller Lise. Vi hadde selv med stampen på tilhengeren vår og fikk sklidd den ned fra hengeren og over på flytebrygga.

Risør er en kommune i Aust-Agder fylke. Den ligger mot Skagerrak og grenser i sørvest mot Tvedestrand, i nordvest mot Vegårshei og Gjerstad og i nordøst mot Kragerø.

– Selve båtturen gikk fint, men da vi skulle få den av, og inn til land, holdt det på å gå galt. Båten tippet litt og stampen begynte å gli! Der sto samboeren min og holdt på å få stampen over seg. Men heldigvis – han slapp stampen og hoppet i vannet før det gikk galt.

For at badestampen skulle stå trygt og støtt bygget de en egen liten platting under terrassen. Den vedfyrte stampen står nå nedfelt i terrassegulvet.

Lise og Tore valgte en stamp i glassfiber for å forenkle renholdet. Blåfargen gir et delikat inntrykk. De fyller stampen med saltvann rett fra sjøen. En billig pumpe fra Biltema samt en hageslange er alt de trenger for å få fylt stampen med vann fra sjøen.

 

Gjemt er ikke glemt

Badestampen måtte selvfølgelig beskyttes. En ganske genial løsning ble en kasse som de ruller over stampen når den ikke er i bruk. Kassen er utstyrt med hjul som er montert med kun 2-3 mm klaring for å unngå at det samler seg løv og boss under.

– På kassa kan vi ligge og sole oss og vi bruker den også som sittebenk til utebordet når vi spiser, sier Lise.

Det er skåret ut et hull slik at pipa kan stå på selv om lokket er rullet over, og det er montert  hengelås som sikkerhet.

 

See Also

Mer sikkerhet

Sommeren 2018 var ekstremt tørr. Stampen er vedfyrt så det slår gnister ut en sjelden gang. Lise og Tore ville jo gjerne bruke stampen, og Lise visste råd. Hun kjøpte finmasket netting som hun festet rundt pipetoppen, og vipps så var det helt trygt å fyre opp!

De har storkost seg med små og store prosjekter på hytta. De har også skiftet tak på hovedhytta og annekset, satt inn biodo, malt alle flater inne samt lagt nytt gulv, og ikke minst, lagt inn strøm og opparbeidet uteområdet inkludert potetåkeren og frukt- og grønnsakshagen som var helt gjenngrodd.

Men selv med terrasseprosjektet ferdigstilt er de to allerede i gang med planer om neste prosjekt. Men med terrasse og stamp er det fristende å slappe av også.

– Det er viktig ikke bare å jobbe, men å ta seg tid til å kose seg også, avslutter Lise.

Praktisk beskyttelse: Trekassa over badestampen er laget med hjul slik at den lett kan trilles bort og benyttes som «sittekasse» når den står på siden av stampen.

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top