Now Reading
Hyttekjøp ga ny juletradisjon!

Hyttekjøp ga ny juletradisjon!

Naturen er hvit og vakker, og stillheten er nesten påfallende rundt hytta til Torill og Hasse Kristiansen.

– Det er rett og slett helt fantastisk deilig å feire jul på hytta, sier hytteeierne. Her er de milevis unna både travelhet og julestress. 

– Omgivelsene gir oss både julestemning og ro i sjelen, sier de.

 

Hyttekjøpet kom til ved en tilfeldighet høsten 2015. Torill og Hasse var på helgebesøk hos noen venner som har hytte i nærheten, og oppdaget en annonse på finn.no med nybygde hytter til salgs på et lite hyttefelt noen kilometer unna. Det pirret nysgjerrigheten, og før de skulle reise hjem til Oslo, la da turen innom det lille hyttefeltet på Lenningen. 

– Da var det gjort. Vi falt pladask og bestemte oss på stedet, forteller de. 

 

sittebenk: På den ene veggen i entreen er det montert en spesialbestilt garderobeinnredning. Den lokalt bygde innredningsløsningen gir både oppbevaringsplass og sittemulighet. Legg merke til at skuffene under sittebenken ikke går helt ned til gulvet. Det gjør at tøflene kan settes under sittebenken og ikke midt på gulvet.

 

Praktisk: Den L-formede innredningsløsningen er både praktisk og arbeidsvennlig. På venstre side avslutter innredningen med et dobbelt høyskap med integrert stekeovn og kaffemaskin samt et dobbelt vinskap. Innredningen inneholder ikke et stort kjøl- og fryseskap. De har isteden valgt å ha praktiske kjøleskuffer under benk. Det gir mer benkeplass. Et stort kjøleskap med frysedel er plassert i den tilstøtende boden som ligger i den lille gangen inn til venstre for innredningen.

Det var en rask beslutning, men de kjente litt til området fra tidligere. 

– Vi visste bl.a. at det var fine turmuligheter her oppe hele året og, nesten viktigst, at det er flere gode fiskevann både her og i de omkringliggende områdene, sier Hasse.

Hobby: En av tingene som Toril og Hasse falt for da de var på visning, var at hytta har en separat TV-stue. Det gir fleksibilitet når man er mange, og gjør at man slipper å ha en dominerende TV-skjerm midt i stua. Rommet har plassbygget innredning med oppbevaringsplass under setet.

Ivrige fiskere

Både han og sønnene Henrik og Fredrik August er ivrige sportsfiskere, og en hytte uten tilgang til gode fiskevann var derfor helt utenkelig. Den turglade familien påpeker imidlertid at selv om de hadde litt kjennskap til området, er de i ettertid blitt positivt overrasket over mangfoldet spesielt når det gjelder turmuligheter i områder litt utenfor allfarvei. 

– Vi liker nok å gå våre egne veier, sier Hasse litt humoristisk.

 

Åpent men skjermet: Stue, kjøkken og spiseplass har åpen romløsning, men de ulike sonene ligger allikevel delvis skjermet for hverandre. Det passer den sosiale familien godt. I stua er det åpent røst med åser og tømrede gavler. På det store spisekjøkkenet er det flat himling.
God plass: En stor og samlende spiseplass stod høyt på familiens ønskeliste. Det er innfridd til fulle. Sittebenken langs vinduet kan romme opptil 5 personer. Den gir også verdifull oppbevaringsplass. Bordet er spesiallaget på Oppland Bygg & Anleggs snekkerverksted.

Det var imidlertid ikke bare det fine området som utløste den kjappe kjøpsavgjørelsen, det var også selve hytta og det faktum at den var helt ny og klar for innflytting. 

– Når man kjøper noe nytt, har man større trygghet for hva man betaler for, mener Hasse. De trekker også frem den solide byggemåten, de fine enkeltdetaljene og den velkomponerte romløsningen som avgjørende faktorer. 

– Vi er en sosial familie og store, åpne rom tiltaler oss, det samme gjorde den gode takhøyden i stue og kjøkken, forklarer de.

 

 

I etterkant av hyttekjøpet har de supplert interiøret med bl.a. flere spesiallagede garderobeskap på hovedsoverommet. Behovet for økt garderobekapasitet dukket opp da de oppdaget hvor mye de faktisk brukte hytta, og hvor deilig det var å ha alt av tøy og utstyr liggende klart til bruk. 

– Det gjør at vi slipper å pakke så mye når vi skal oppover, og dermed kan vi bestemme oss på relativt kort varsel. Og behovet er jo ikke blitt mindre etter at pandemien gjorde det mulig for meg å ha hyttekontor, sier Hasse, som trolig runder 150 hyttedøgn bare det siste året. 

 

soverom/hyttekontor: Hyttas minste soverom har en såkalt familiekøye med bred seng nede og en smalere køye oppe. Mellom seng og vegg er det laget et garderobeskap. Det er ekstra dypt og gir godt med oppbevaringsplass. Det er også oppbevaringsplass i skuffer under sengen. Når Hasse har hyttekontor, ligger gjerne hunden Ella og nyter formiddagen i sengen.

 

Fast plass: Juletreet har fast plass ved siden av peisen. Torill innrømmer at treet er en kunstig gran. Hun skulle gjerne hatt en velduftende edelgran, men de praktiske forholdene med et kunstig tre har trumfet. For å komme i mål til jul begynner hun nemlig julepyntingen allerede tidlig i desember.

Torill, som jobber vakter, har ikke den samme fleksibiliteten, men til gjengjeld har hun noen litt lengre friperioder. Da er hun snar til å sette kursen til fjells. 

– Det er bare å innrømme at vi slapper mye bedre av på hytta enn vi gjør hjemme, sier hun.

 

til himmels: Fra TV-stua fører en stige opp til en stor sovehems.

Familien trekker også frem at de har opplevd det som svært fordelaktig å kjøpe hytte av en lokal aktør som bruker lokalt tømmer, og som også har eget lokalt møbelverksted. Leveringstiden blir kortere, og fleksibiliteten blir større. 

– De lager det vi ber om, og alt som blir levert bærer preg at det er gjort av folk med stor yrkesstolthet, sier Hasse.

 

Lekkert: Både i baderomsinnredningen og det store speilet er laget på Oppland Bygg & Anleggs lokale snekkerverksted. Benkeplaten er i eik med en beskyttende pigmentert hardvoksolje.

 

See Also
Baderom: Det største baderommet er på ca. 9 kvm og har badstue og åpen dusjnisje. Døren til badstua er i sotet glass. Det gir økt romvirkning. Varmtvannsberederen (Ozo 200l) er montert under den ene badstuebenken.

 

Måltilpasset: Hovedsoverommet har måltilpassede skap både på veggen rundt vinduet og rundt sengens hodegavl. Løsningen utnytter plassen optimalt.

Familiens kokk

Hasse var også begeistret for den romslige kjøkkenløsningen. Det er nemlig han som er familiens kokk, og han disker gjerne opp med treretters middager – også i julen.

 

Utekos: I utkanten av eiendommen har familien satt opp en lavvo. Den ble levert som et prefabrikkert byggesett og satt rett på ferdig planert grunn. Formen er 6-kantet med fire pleksiglassvinduer, topphatt og tak over inngangsdøren. Fra Tøfte Fjellgard.

 

Bålkos: Hyttelivet til familien Kristiansen byr på andre aktiviteter enn i byen. Bålkos i lavvoen er en av favorittene. Her avholdes både «after-ski» og «after-fishing», og Hasse varter gjerne opp med ulike typer «lavvo-snacks» og tilhørende drikke.

Starter tidlig

Siden de kjøpte hytta i  2015, har det etablert seg en tradisjon med at julen må feires på hytta.

– Stedet har blitt et samlingssted for familien med god plass til alle. Barna studerer i Oslo og Trondheim, og det er greit å møtes på midten, samt at det er vanskelig å få plass til alle i en leilighet i Oslo over lengre tid.

Torill og Hasse starter gjerne forberedelsene til hytte-julen allerede når de er oppover i helgene før jul. 

– Hvorfor er jul på hytta så spesielt?

– Forskjellen ligger helt klart i julestemingen og tradisjonen. Vi planlegger godt og sørger for at det meste er på hytta innen dagen før lille juleaften. Det gjør at stresset blir redusert, og man har tid til å være sammen.

– Hva gjør de på hytta i jula som de ikke gjør hjemme?

 

Velkommen: Hytta har overbygd inngangsparti med boder på hver side av inngangsdøren. På taket er det lagt økologisk naturtorv med takrenner i tre og kjettingnedløp. Torvstokk-krokene i sort jern er fra Myhre Smie. Tømmerbenkene på hver side av inngangspartiet er levert av hytteleverandøren.

– På hytta får vi tid til å være samlet over lengre tid, lage mat sammen, spille brettspill og kort og selvsagt tid til gode samtaler. I tillegg blir det felles turer på ski for de som ønsker det. Lille juleaften er det skalldyr og musserende og pynting av juletre og hytta. Juleaften er det fortsatt julestrømpe til «barna», grøt i lavvo med mandel. Til middag er det ribbe og hjemmelaget tilbehør. 1. juledag er det «fridag», restemat og ofte spillaften på kvelden. 2 dag er det som regel pinnekjøtt på menyen. Resten av romjulen gjør man som man vil.

– Det skal være kos, ikke stress og vi har bl.a. derfor valgt å ha et kunstig juletre som vi kan pynte i  fred og ro en helg eller to før jul, sier Torill. 

Når familien ankommer til jul står dermed alt klart for nytelse og feriekos. Hasse, Toril og hunden Ella ankommer stort sett først. Barna, som nå er flyttet hjemmefra og studerer i ulike byer i inn- og utland, kommer gjerne så snart de er ferdige med sine eksamener. 

– De kommer gjerne med høye skuldre, men det tar ikke lang tid før både roen og skuldrene senker seg, forteller Torill.

100 % lokal: Hytta ligger innerst på et lite hyttefelt hvor tomtene er store og bebyggelsen spredt. Familien har dermed ikke sjenerende innsyn hverken fra vei eller fra omkringliggende hyttenaboer. Hyttekroppen er i sin helhet oppført i lokal stavlaft og lokalt bearbeidet trevirke av den lokale hyttebyggeren Oppland Bygg & Anlegg.
© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top