Now Reading
Brukt er trendy – umoderne er moderne

Brukt er trendy – umoderne er moderne

– Vi har merket en stor endring. Det er stadig flere hyttefolk som er på jakt etter brukte møbler- og interiør, og det er ikke uvanlig at kundene våre sier at de har bestemt seg for å innrede hele hytta med brukte møbler og ting, forteller Christine Elmenhorst, butikkleder ved Fretex på Alnabru i Oslo.

Hun mener at folk flest har blitt mer opptatt av kvalitet, og at det gjenspeiles i hyttene – enten de ligger på fjellet eller ved sjøen. Hun tror ikke det er noen ulempe for folk at varene er brukt, det betyr bare at man får kvalitet til en billigere penge.

– Mange av kundene er veldig bevisste, og noen av dem dukker opp uke etter uke for å se om de kan finne de rette produktene, sier hun og forklarer samtidig at det ikke er mulig å sette seg på lister for spesielle ønsker.

– Hos oss er det førstemann til mølla som gjelder, sier butikklederen.

Bruk og kast er ut.

Kast og bruk er ut, ifølge Hanne Dahl og Gry Grini Hovdenak, interiørkonsulenter hos Interiørkonsulentene.no. De mener også at det har blitt moderne å være umoderne.

– Gjenbruk er i tiden som aldri før, og jeg tror det kan henge sammen med at mange er blitt opptatt av å redusere forbruket sitt, sier Dahl.

Møbler og gjenstander fra tidligere generasjoner er attraktive, både hjemme og på hytta.

– Er de av god kvalitet, går de i arv, sier hun og tipser om at bestemors gamle gyngestol eller grandtantes slitte kommode kan få et nytt og fint utseende med noen strøk maling.

Men interiørkonsulenten påpeker samtidig at det er viktig for folk å sitte godt – og derfor tar man ikke nødvendigvis til takke med en gammel sofa, bare fordi den er brukt. Den skal være god å sitte i, og finner man ikke det brukt, bruker mange penger på å kjøpe en ny som gir dem akkurat den sittekomforten de liker.

– I så måte vil nye møbler i kombinasjon med noe gammelt gi særpreg og en viss nostalgi, og det er også veldig trendy, sier Dahl.

Hovdenak forteller at det å lage løsninger som skaper særegenheten i stilen, er trendy. Det er med på å skape individualitet i hytteinteriøret, slik at man skiller seg litt ut.

– Det kan man for eksempel få til ved å sette opp åpne hyller og lage små utstillinger hvor en kombinerer gamle pyntegjenstander med mer moderne, bruksvennlige ting, foreslår hun.

Populært å legge ut til salg.

Kvalitetsmøbler av heltre og slitesterke tekstiler er spesielt attraktivt for tiden, ifølge Fretex på Alnabru. Det samme er møbler med flerbruksverdi som kan flyttes på, som for eksempel benker, krakker og små bord i naturlige materialer.

Service, glass, bestikk, gardiner og sengetøy av høy kvalitet er også lett omsettelig, forteller butikkleder Elmenhorst.

– Vi opplever at folk leter etter interiørartikler i ypperste kvalitet, blant annet lamper, pledd, puter, kurver, gevir, skinn, trau og krukker. Det er sjelden at dette blir handlet tilfeldig.

For noen tiår siden skulle «alle» fjellhytter møbleres med massive møbler med tunge møbelstoffer, gjerne fra Krogenæs. Men disse er ikke lenger like populære, målt etter interessen hos Fretex.

– De går ikke like fort. Men de er jo av god kvalitet, så vi har en del kunder som kjøper dem og som trekker om til naturfarger eller gir dem på andre måter et mer personlig utseende, sier hun.

Bord og stoler florerer i bruktmarkedet.

Det finnes ingen oversikt over hvor mange brukte møbler eller interiørartikler som selges og kjøpes i løpet av et år, men Finn.no har god oversikt over hvilke ting folk ønsker å selge gjennom dem. I fjor var det brukte bord og stoler som oftest ble lagt ut i kategorien møbler og interiør. Dekorasjoner, pyntegjenstander, sofaer og lenestoler var også noe mange forsøkte å selge.

– Vi har ingen presise tall på hva som faktisk blir solgt via bruktsalgsportalen, men vi ser at varer fra merkevarer som er kjent for kvalitet, selges kjappere og for en høyere pris enn andre. I tillegg er varer som har blitt tatt godt vare på mer omsettelige, forteller Adéle Cappelen Blystad, kommunikasjonsrådgiver i Finn.no.

Gi bort-kategorien deres blir også mye brukt.

See Also

– Bord, stoler, hyller, kommoder, sofaer, lenestoler, garderober og skap var de møblene som gikk igjen i disse annonsene i 2019, fortsetter hun.

Funksjon, ikke design.

Elisabeth Barreng er interiørdesigner hos IKEA Ringsaker og har hjulpet mange fjellhytte-eiere med innredning. Hun opplever at dagens kunder ikke har noe særlig behov for design, men at de er desto mer opptatt av funksjon.

– Det handler mest om smarte løsninger, for eksempel er det populært med sofaer med plass til flere – og gjerne kombinert med oppbevaring. Familiekøyeseng er også veldig populært, men det tilbyr dessverre ikke vi.

Hun har også merket seg at hyttefolket er opptatt av et gjennomført interiør. Det skal være innbydende å være på hytta, med både fine tekstiler, farger og dekorasjoner som passer på fjellet.

– Mange er også veldig opptatt av effektive oppbevaringsløsninger, så Ivar-hylla finner man nok i mange hytteboder rundt omkring i landet, sier hun.

Flere foretrekker ubehandlet trepanel.

De siste årene har det vært populært å male og beise furupanelet på hytta, og damene hos interiørkonsulenten.no tror trenden fortsetter til en viss grad. Samtidig ser de at det også er en økende trend å la treverket få stå i sin naturlige prakt.

– Flere foretrekker ubehandlet trepanel. Nøkkelordet er naturlig, vi ønsker å ta med oss naturen inn, sier Hanne Dahl og forklarer at samme trenden gir utslag i at man stadig oftere finner tørkede blomster og strå i landsens krukker og glass i innemiljøet.

Hun har også merket seg at størrelsen på selve hytta skal ned, noe som også betyr mindre rom.

– Da kan det være veldig lekkert å male klesskap, kommoder eller hyller i samme farge som veggen. Med ulike glansgrader kan dette blir riktig fint og effektfullt i små rom, sier Dahl og røper at det i interiørmiljøet også snakkes om en kommende megatrend basert på skandinavisk folklore.

– Det betyr at det er klare, sterke farger som vil gjelde. Dermed er det bare å hente frem veggåkle og den broderte klokkestrengen igjen.

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top