Now Reading
Brannrøyk dreper raskt

Brannrøyk dreper raskt

  • Hytter er synonymt med stearinlys og levende ild, men visste du at 2-3 åndedrag av svart, giftig brannrøyk er nok til å ta livet av deg? 

Likevel sier 65 prosent av oss at vi ikke lar oss stanse av tett røyk hvis det begynner å brenne. Det viste en undersøkelse TNS Gallup gjorde for If Skadeforsikring for noen år siden.

– Å ta seg igjennom tett brannrøyk er livsfarlig. Røyken kan bli ekstremt varm og gi deg brannsår i hals og lunger.
– Den inneholder så mye giftstoffer at to innpust er nok til at du ikke lengre står oppreist, sier brigadeleder Geir Preus ved Brann- og redningsetaten i Oslo.

– Kanskje folk har en forestilling om at brannrøyk ligner på røyk fra bålbrenning eller peisfyring. Slik røyk kan ikke sammenlignes med den sorte, giftige røyken du får i boligbranner. Det er et skremmende faktum at de fleste som dør i brann blir tatt av røyken først, sier Preus.

Økt bruk av plast i gjenstander vi omgir oss med, har endret boligbrannenes karakter.

– Før kunne det gå 15 minutter før det ble full overtenning i et rom. I dag kan det gå så raskt som på tre minutter, sier fagsjef Trond Willard ved If Sikkerhetssenter.

– Røyk inneholder kvelende CO, og CO2, som gjør deg søvnig og kortpustet så du øker opptaket av giftige gasser. Du vil raskt miste evnen til å handle fornuftig, og da overlever du ikke mange minutter. I en stresset situasjon har du ikke sjansen til å holde pusten i mer enn maks ti til 15 sekunder, sier han.

See Also

– Har du et valg, skal du ikke gå gjennom tett røyk med mindre du er helt sikker på at du straks når et røykfritt område. Lukk heller dører og løp til et vindu, lyder rådet fra brigadeleder Frode Velten.

(Artikkelen ble publisert første gang i 2011)

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top